Oamenii care se vor ocupa de igiena țiganilor
• țiganii vor fi învățați să se spele și să folosească antioncepționale de către șapte persoane, tot rromi, pe care îi va angaja Direcția de Sănătate Publică
Cei peste 30.000 de rromi care locuiesc pe raza județului Bacău vor fi convinși, de acum încolo, să meargă la medic, să efectueze tratamentele medicale prescrise de doctori sau să folosească anticoncepționale pentru a reduce numărul nașterilor. De la 1 septembrie, Direcția de Sănătate Publică Bacău va angaja, conform unei decizii a Guvernului, mediatori sanitari. Rolul acestora este de a înlesni comunicarea între comunitățile de țigani și personalul medical, finalitatea dorită fiind creșterea intervențiilor sanitare în comunitățile de romi. Adoptată de Executiv pentru a îndeplini una din condițiile impuse de Uniunea Europeană, măsura va fi întrodusă, pentru început, în cîteva județe pilot. Printre acestea se numără și județul Bacău, care de la data de 1 septembrie va angaja șapte mediatori sanitari. Legislația prevede că, pentru a fi angajați de forul superior județean din domeniul sănătății, mediatorii trebuie să fie recunoscuți de comunitățile sau de liderii rromilor din localitățile în care își vor desfășura activitatea. Viitorii salariați ai DSP sînt tot rromi, ca și pacienții pe care îi vor deservi, condiția de angajare fiind să aibă studii medii.
Pentru a fi în temă cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare după ce-și vor începe lucrul, mediatorii au fost școliți mai bine de o lună de un inspector sanitar instruit la nivel ministerial în tainele comunicării cu țiganii. Principala atribuție este de a convinge comunitățile de rromi de necesitatea actului medical. Concret, ei vor trebui să bată din poartă-n poartă pentru a convinge femeile însărcinate despre importanța controalelor în timpul sarcinii sau pentru a le explica avantajele și ce înseamnă planificcarea familială, noțiune despre care această etnie nu are, după cum arată statisticile, prea mare habar. Aceiași mediatori mai trebuie să-i învețe pe țigani cît de importantă este igiena personală, curățenia în casă sau în spațiile publice, dar și rolul tratamentului medicamentos prescris și necesitatea urmării acestuia în conformitate cu indicațiile medicilor.
Dintre cei șapte angajați ai DSP care își vor începe activitatea pe data de 2 septembrie, doi vor deservi comunitatea de țigani din municipiul Bacău și cîte unul va avea ca domeniu de teren localitățile Buhuși, Comănești, Moinești, Onești și satul Temelia – Gura Găii. „Am răspuns prompt și am angajat cei șapte mediatori sanitari pentru că este chiar nevoie de intervenția lor în comunitățile de rromi. În localități populate de membrii acestei etnii există numeroase cazuri de tuberculoză și hepatită, boli care, netratate, pot fi imediat contactate de cei din jur”, afirmă Cornelia Cojocaru, director DSP Bacău.
Fiecare dintre cei șapte mediatori sanitari va trebui să supravegheze cîte 500 pînă la 750 de romi. Pentru fiecare activitate pe care o întreprind, viitorii salariați ai DSP vor trebui să dea raportul săptămînal. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns