O nouă promoție, de 31 de absolvenți ai cursurilor de trei ani pentru admiterea în profesia de contabil, organizate de Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), a depus, ieri, 15 decembrie, jurământul de credință. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Filialei, Marcel Bulinschi, a vicepreședintelui Ioan Tăbăcaru, a directorului executiv, Constantin Păstrăv, a președintelui Comisiei de Disciplină a Filialei, Felicia Elena Pop, și a auditorului de calitate Mihai Șchiopu. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, lectori ai cursului profesional, membri ai filialei și ziariști.
Prin depunerea jurământului, profesioniștii contabili s-au angajat să aplice corect și fără părtinire legile țării, să respecte prevederile profesionale privind conduita și etica, să păstreze secretul profesional și să ducă la îndeplinire îndatoririle care le revin. „Odată cu depunerea jurământului – ne-a declarat Marcel Bulinschi -, colegii noștri au intrat în organismul profesional cu toate drepturile și obligațiile prevăzute prin statut. Au dreptul de a exercita profesia, prin misiunile specifice ei: ținerea contabilității, examinarea acesteia, efectuarea de expertize contabile judiciare și extrajudiciare, de proiecte de fuziune sau divizare de societăți comerciale, de înființări de societăți sau cenzurate contabile. Obligațiile lor sunt respectarea prevederilor legale în domeniu, a regulamentului de organizare și funcționare a CECCAR și a deontologiei profesionale. Deviza noastră este «Știință, Independență. Moralitate».”
Absolvenții spun că s-au străduit, în cei trei ani de stagiu, să se pregătească pentru a face față provocărilor economiei românești. „Am acumulat multă informație în cei trei ani de stagiu – a spus reprezentanta acestora, Lili Suvac. Nu a fost ușor, dar a fost și provocator. De acum, suntem experți contabili și contabili autorizați. Nu vom uita că și în condeiele noastre stă bunul mers al economiei. Ne așteaptă o muncă dificillă, în contextul atipic al economiei românești, plină de incompatibilități și interese, în care rolul profesionistului contabil, de sanitar al sistemului și de sprijinitor pentru întreprinzători, se accentuează.”
Absolvenții au fost salutați și de colegii lor din anul al doilea al cursului de stagiatură, dar și de ceilalți membri ai staff-ului filialei CECCAR și chiar de lectorii lor, de la care au primit noi sfaturi pentru parcursul în profesia aleasă.
Fiala Bacău a CECCAR numără peste 1.000 de membri, din care 790 activi. Din efectiv, 84% sunt experți contabili. De asemenea, 95 de societăți de expertiză contabilă și contabilitate fac parte din această asociație profesională.
Petru DONE
Lasă un răspuns