Mai toate judetele tarii au inceput sa fie invadate in aceasta perioada de o planta exterm de toxica, astfel incit Compartimentul Inspectie Protectia Mediului din cadrul Primariei Moinesti in colaborare cu Politia orasului, au emis pentru intreaga Vale a Trotusului si Tazlaului, urmatoarea avertizare: „Va informam ca in perioada iulie-septembrie, infloreste planta numita ‘Ambrosie’, care are un puternic efect alergen asupra populatiei sensibile. Pentru a diminua efectele negative, se recomanda: – Sa evitati iesirea din casa dimineata si la prinz, cind concentratiile de polen din aerul atmosferic sint maxime; – Sa evitati perioadele in care vintul bate mai puternic sau atmosfera este mai uscata; – Sa va prezentati la medic in vederea diagnosticarii si tratarii corespunzatoare a acestei alergii de vara. Consultul de specialitate presupune realizarea unei anamneze detaliate, in care sa se stabileasca simptomele, intensitatea si evolutia lor, precum si contextul de aparitie”. Potrivit celor mai recente cercetari, aceasta planta, denumita stiintific „Ambrosia artemisifolia”, sau in termeni populari „iarba pirloagelor” sau „floarea pustei”, are o capacitate de fructificare si vitalitate deosebit de mare, care nu exclude posibilitatea unei „explozii ecologice” cu implicatii deosebite asupra sanatatii populatiei, in special a celei cu un fond alergic mai pronuntat. In prezent, aceasta planta, asemanatoare pelinului, se afla intr-o expansiune crescinda, instalindu-se foarte usor indeosebi pe terenurile aflate in paragina, in locurile virane, pe santierele de constructii, printre felurite ruine si zone dezafectate, pe marginea soselelor, chiar si prin gunoaie, radacina plantei putind ajunge la 1-1,5 metri. Cele mai periculoase insa, sint florile plantei, care produc o cantitate
de polen de doua ori mai mare decit a tuturor celorlalte plante la un loc, avind in acest caz, un potential alergen extrem de ridicat, care poate cauza alergii severe, pornind de la rinite, rinosinuzite, conjuctivite, bronsite sau afectiuni grave ale pielii. Potrivit specialistilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), planta este una cu o singura aparitie pe an, perena si dispare o data cu aparitia primului val de frig. ANPM recomanda depistarea zonelor in care apare si se dezvolta aceasta planta si aplicarea masurilor de prevenire a inmultirii acesteia, procedura care de regula presupune smulgerea radacinii, si nu taierea acesteia, fapt care ajuta planta sa se inmulteasca.
Dan Petrescu a zis
Am o curiozitate bonlava, in cite secole se poate smulge aceasta planta de pe o suprafata sa zicem de 500 metri patrati daca o singura planta are radacina de 1-1,5 m ?
gero a zis
Intr-adevar, o curiozitate de om bolnav!
flori a zis
Intr-adevar, curiozitatea ta este a unui om bolnav! Se posteaza si dreptul la replica, sau in afara primului comentariu, restul se cenzureaza prin stergere?
Dan Petrescu a zis
Si mai am una . Da pe asta cind se vor apuca sa o fumeze?
corrado cattani a zis
Erbicidarea cu un erbicid total pe baza de glifosat ramane o solutie viabila. Erbicidul patrunde in sistemul radicular si buruiana se usuca
.