Hârtia, sub diverse forme, reprezintă aproximativ 40% din gunoiul menajer pe care îl producem. Se estimează că o singură persoană care lucrează la birou consumă, pe an, între 50 și 70 kilograme de hârtie albă, care poate fi recuperată.
Reciclarea hârtiei ar trebui să ne intereseze pe toți, pentru că pentru producerea de hârtie nouă sunt tăiați 35% din copacii de pe întreaga planetă. Doar pentru a compensa pierderile din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare om de pe planetă să planteze câte 2 capaci în fiecare an, pe care să îi îngrijească aproximativ 10 ani.
Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă
În ultimele decenii, cazurile de alergii și diverse afecțiuni au crescut, iar una dintre cauze este poluarea. Conform Agenției Europene a Mediului, poluarea aerului este una dintre cauzele majore ale riscului de deces prematur și este singurul și cel mai mare risc pentru sănătatea mediului din Europa.
Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă, iar actualele tehnologii permit reciclarea hârtiei de până la 6 ori. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi, ori de câte ori colectează selectiv deșeurile și hârtia ajunge la centrul de reciclare, ajută la reducerea poluării. Iar un mediu înconjurător curat, înseamnă sănătate curată.
Nu toate produsele din hârtie pot fi reciclate, însă putem colecta selectiv tot ceea ce înseamnă: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate). Toate acestea se depun în pubela galbenă.
Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate. NU se pot recicla hârtia și cartoanele murdare, ce conțin reziduuri de mâncare, șervețelele și hârtia bucătărie folosite, ori hârtia de ambalat lucioasă. Acestea se vor arunca la gunoiul menajer.
Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu și a fi eficienți, se recomandă ca hârtia și cartoanele să se plieze, împăturească sau să se rupă bucăți.
Ce deșeuri se aruncă la gunoiul menajer (pubela neagră)?
Așa cum este precizat la începutul articolului, aproape jumătate din gunoiul menajer este reprezentat de hârtie (cea mai mare parte din acest procentaj este reprezentat de hârtia și cartoanele care se pot recicla). Așadar, să vedem cum se colectează corect deșeurile reziduale, mai exact ce înseamnă gunoi menajer.
Exemple de deșeuri reziduale care pot fi colectate : resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
Lasă un răspuns