Aleșii din Consiliul Județean au depus toți declarațiile de avere pe anul 2020. Dintre cei 37 de aleși în forul județean, 11 au și venituri din pensii.
Nota redacției – Toate veniturile prezentate în articol sunt cele anuale, așa cum reies direct din declarațiile de avere ale consilierilor menționați.
PSD are cei mai mulți reprezentanți în CJ care sunt și pensionari. Bandea Toma, consilier județean PSD, are o pensie de 36.732 de lei, la care se adaugă indemnizația de consilier, de 9.850 de lei anual. Al doilea, în ordine alfabetică, este Gheorghe Bejan, și el pensionar. În această calitate încasează anual 18.000 de lei, la care se adaugă 11.820 de lei de la CJ Bacău. Belceanu Gheorghe, PSD, încasează pe an o pensie de 36.110 lei. Veniturile sale sunt rotunjite de un salariu de 49.611 lei anual și o indemnizație de consilier de 36.110 lei.
Fostul director al Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, prof. Vasile Cautiș are o pensie anuală de 31.200 de lei, iar din postura de consilier mai încasează 13.505 lei pentru participarea la ședințele CJ Bacău. Consilier local PSD din 2008, Ana Marchiș are o pensie de 40.760 de lei și o indemnizație de la CJ Bacău de 13.505 lei.
Veteranii CJ Bacău, pensionari de lux
Printre veteranii CJ Bacău, Angela Bogea, PSD, încasează o pensie de 39.596 de lei pe an. La aceasta se adaugă salariul tot de la Consiliul Județean de 37.114 lei, o indemnizație de consilier și membru în ATOP de 48.551 de lei anual și salariu de la o firmă de 27.762 de lei, aferent anului 2019. În total, Bogea ridică anual peste 112.000 de lei, adică peste 9.300 de lei pe lună. Ea este consilier județean din 2004.
Dumitru Brăneanu, membru PSD Bacău, încasează, potrivit declarației de avere, 48.000 de lei pensie, la care se adaugă o pensie specială de 24.000 de lei, o indemnizație specială de la Parlament de 62.000 de lei și o indemnizație de consilier de 13.500 lei anual. Este printre pensionarii cu veniturile cele mai mari.
Vasile Humulescu, de la ALDE, are o pensie de 61.098 de lei anual. Și el se află printre pensionarii cei mai avuți, și-a rotunjit anul trecut veniturile prin indemnizația de CJ și ATOP Bacău, cu 48.551 lei, venituri ca și șef de cabinet al unui parlamentar – 16.956 de lei și un salariu de la CJRAE de 3.360 de lei.
PNL are doi pensionari printre membrii Consiliului Județean. Costică Marcu are o pensie de 41.900 de lei, salariu din învățământ mai mare ca pensia, respectiv 54.000 de lei anul trecut, și indemnizația de consilier de 11.820 de lei. Fostul consilier local Neculai Nechita, devenit consilier județean, are o pensie de 17.800 de lei și ia de la CJ Bacău, pentru participarea la ședințe, 10.835 de lei pe an.
PSRO, partid care a dispărut între timp, a adus-o pe Elena Cosma de la Consiliul Local în cel Județean. Ea este și pensionară, având o pensie de 35.000 de lei, la care se adaugă indemnizația de 11.820 de lei, pe an.
Mihaela a zis
Bravo pesedeu! Bravo Benea! La anul sa bagati mai multi pensionari de lux, ca sa faca nimic. Ura psd!
lazarus a zis
Imi este imposibil sa spun ceva bun despre ei.
Pot doar sa visez o zi in care sa fie aprobata si publicata o lege mai speciala in monitorul oficial .
Care ar fi acea lege? Pensionarii sa nu mai poata sa se angajeze in pozitii publice care influenteaza direct generatiile viitoare.Fara exceptii. Nu conteaza daca este vorba de pensionari de 44 de ani.
Popescu a zis
Consilierii judeteni sunt alesi nu angajati. Ce relevanta au celelalte venituri? Doar asa, ca sa mori tu de ciuda.
lazarus a zis
Permiteti-mi sa adaug ceva.
Nu sunt avocat de meserie. Ceea ce am spus in precedentul comentariu nu este o propunere de lege cu punct si virgula ce poate fi depusa pentru a fi supusa votului in guvern.
Din acest motiv nu am luat in considerare si aceasta portita de care spuneti. Dar raman la aceeasi idee. Pensionarii nu ar trebui sa fie angajati/alesi in pozitii publice in care ar putea influenta direct generatiile viitoare.
Considerati ca NU exista persoane capabile sub varsta pensionarii?
Popescu a zis
Daca plecam de la presupunerea ca alesii locali sau nationali sunt acolo pentru binele public atunci varsta mai inaintata poate fi un avantaj prin experienta de viata, cunoasterea mai profunda a realitatii si, de ce nu, atentia mai mare catre cetatenii de aceeasi varsta (vulnerabili de cele mai multe ori). Toate cele bune.
lazarus a zis
Ne-ar lua cateva ore ca sa dezbatem toate chichitele de care credem ca avem habar (din nou, nu sunt de meserie avocat). Dar stiu ca in lume nu exista bine vs rau ci mai degraba un intreg spectru.
Nu putem spune ca depindem de pensionari alesi/angajati ca sa aflam ce ar trebui sa imbunatatim pentru ei in societatea noastra. Avem parinti si in cazuri fericite si bunici foarte in varsta si cu toate capacitatile mintele necesare.
Varsta inaintata poate sa prezinte si multe dezavantaje, care pot sa depaseasca avantajele. Iar aici ma refer la indisponibilitatea de a invata ceva nou. De a accepta pareri/studii noi.
Exista un studiu in care este demonstrat ca medicii mai in varsta tind sa aiba mai multe complicatii in operatiile care le fac decat cei tineri. Desigur ca exista si perioada „neagra” a anului cand apar noii rezidenti.
Ion a zis
ce mai cauta acolo? de ce nu fac loc unora mai tineri , mai dinamici macar?
e jenant!
Victor a zis
cu siguranta n_au deschis vreodata gura , ce sa mai vorbim de vreo initiativa de hotarare …
Doar papusi bune de votat PSD
Bogdan a zis
Pai cu ăștia vrem noi să dăm înainte?
Dacă vine unu cu idei de dezvoltare de extindere i de pune pumnul în gură..