Luna aceasta, Primăria Bacău a încheiat contractul de execuție pe fonduri europene pentru pista de biciclete ce va lega centrul municipiului de Gară și Centrul de Afaceri. Asocierea de firme care a câștigat lucrarea de peste 20 de milioane de lei este condusă de o violonistă de la Filarmonica Mihail Jora din Bacău și un afacerist din Botoșani, care are la activ o condamnare de închisoare, cu suspendare, pentru cumpărare de infuență.
Contractul dintre Primăria Bacău și firmele Cornell’s Floor SRL din Botoșani și A3A Business SRL din Bacău a fost încheiat pe 8 mai. Contra sumei de 17,3 milioane de lei, fără TVA, cele două SRL-uri vor trebui să amenajeze pista de biciclete Centru – Gară – CAEx. Termenul de execuție al lucrărilor este de 7 luni.
Violonista paravan
Atrage atenția însă asocierea dintre cele două societăți comerciale. Chiar dacă lider e firma din Botoșani, 97% din contract îi revine firmei A3A Business. Conform termene.ro, firma este condusă din 2021 de Elena Horătău, administrator și deținătoare a 100% din părțile sociale, și violonistă la Filarmonica Mihail Jora din Bacău.
Am încercat să stăm de vorbă cu Elena Horătău, însă nu a răspuns apelurilor noastre, pentru a ne lămuri despre experiența sa și capacitatea firmei de a face astfel de lucrări. În schimb, colegii săi nu știu nimic despre abilitățile de contructor ale artistei. „Nu știu să se ocupe cu așa ceva. Chiar m-ar mira. Poate este vreo coincidență de nume”, ne-a transmis directorul filarmonicii, Mihai Badiu.
În schimb, la numărul de telefon al firmei a răspuns un anume Andrei Adjudeanu. Acesta a deținut firma de la înființare, din 2015, până în 2019. Printre altele, societatea, cu un singur angajat, a vândut dulciuri, laptopuri sau imprimante pe la diverse instituții publice. Cifra de afaceri a variat între 9.000 de lei la înființare și 657.000 de lei în 2022.
Din conversația cu Andrei Adjudeanu, a reieșit că tot el se ocupă de firmă, chiar dacă a ieșit din acte. „Da, sunt împuternicit. Putem sta de vorbă la o cafea să vă spun despre firmă. Vă mai dau și alte subiecte, că știu mai multe”, ne-a propus cel care, aparent, controlează firma. Despre violonista care deține firma în acte a refuzat să ne dea vreun detaliu.
Una peste alta, este prima lucrare de o asemenea anvergură pentru firma care ani de zile a funcționat cu un singur angajat. De altfel, valoarea contractului cu Primăria Bacău depășește de câteva ori cifra de afaceri a firmei.
Condamnat pentru șpagă
Lider de asociere este firma Cornell’s Floor din Botoșani, ce aparține lui Bîrsan Vasile Maricel, un afacerist cu foarte multe contracte cu statul, care a fost și condamnat pentru că a dat șpagă șefului CJ Botoșani. În ciuda condamnării, contractele cu instituțiile publice au continuat să curgă.
Pe 2 octombrie 2017, Tribunalul Botoșani a admis acordul de recunoastere a vinovației încheiat de Marcel Bîrsan cu DNA. Bîrsan a fost acuzat de cumpărare de influență și condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare. Afaceristul i-a dat mită fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, pentru ca acesta din urmă să-i facă rost de contracte cu instituția pe care o conducea si cu primării din județ. Detalii, în comunicatul DNA de la vremea respectivă – CLICK AICI.
Manevră cunoscută
Pentru Ziarul de Bacău, un specialist în achiziții publice ne-a explicat cum funcționează astfel de asocieri ce par dubioase. „Se întâmplă destul de des astfel de asocieri. O firmă mai mare, cu experiență, ajută o firmă mai mică să ia lucrări cu statul, aducând actele necesare pentru a demonstra experiența. De-obicei, procentul din asociere îl reprezintă și comisionul luat pentru acest tip de manevră”, ne-a explicat sub anonimat expertul în achiziții.
Practic, dacă s-ar aplica și în cazul de față o „schemă” asemănătoare, cei 3% din contract, adică 600.000 de euro, ar fi banii încasați de firma lui Marcel Bîrsan pentru a ajuta societatea băcăuană, fără experiență, să ia contractul cu Primăria Bacău.
Pista de biciclete dintre Centru și CAEx este a patra ce va fi începută de Primăria Bacău, după Centru – Aeroport, Centru – Insula de Agrement și cea de pe Mioriței. Finanțarea este asigurată din fonduri europene.
Zic și eu ca tăt romanul impartial a zis
Violonista este aceea ce cîntă pe stradă prin centru si alte locații,înzestrata si cu scule de amplificare si cutia milei pt.parale? Asa o fi strîns părăluțele pt.acționar majoritar. Si nu este adevarat ca nu se pricepe la pavele,cintă pe ele în tătă ziulica. Bineînțeles că ăsta este un pamflet. Cazurile asemănătoare sunt absolut întîmplatoare.
:-) a zis
Te crucesti efectiv de ce citim.
Gyuli a zis
Andrei Adjudeanu cel de la Orange-centru? Prea-Cinstitul ??
Dana a zis
Pista de biciclete mai lipsea în Bacău căci în rest toate erau ok!!
gigi a zis
userisme
Lili a zis
Vai ce mai descoperire, e ceva incredibil având în vedere că atât la Primăria Bacău , cât și la Consiliul Județean Bacău totul este legal, sunt numai specialiști cinstiți, toți angajați muncesc pe salarii de mizerii , nu au nici un spor, datorită lor arată orașul și județul așa de bine. Vai o mare pată acest contract .
lautarul a zis
Daca cineva crede ca cei de mai sus sunt beneficiarii reali si finali ai afacerii, inseamna ca s-a nascut ieri. Doamna violonista ar trebui sa stie in ce increngatura s-a bagat si ce riscuri si-a asumat.
Veteranul a zis
Ușor, ușor incep să iasă la iveală tot felul de combinații, tot felul de șmecherii. Oare cine o să deschidă foarte des ușa de la DNA? E posibil sa fie mai multe intrări decât ieșiri pe ușa principală. In cazul asta, nasol, adevărat ghinion…..
Croitoru vasile a zis
Au ravasit orasul cu pistele lor. Muncitorii trag la masea, parcarile nu mai exista, molozul ne-a intrat in sandale, e rau tare. Altcineva trage sforile prin spatele acestei femei-marioneta. Vom afla peste cativa ani.