– zeci de bacauani reclama zilnic, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau, incetarea abuziva a contractelor de munca – oamenii se pling ca patronii ii obliga sa-si semneze demisia, atitudine urmata automat de pierderea dreptului la ajutorul de somaj
In ultimele trei luni, valuri de cetateni au cerut sprijin inspectorilor muncii, pe motiv ca, pe fondul crizei economice, angajatorii isi „invita” salariatii sa plece prin demisie. Odata semnata hirtia, posibilitatea de a benficia de indemnizatia de somaj sau alte drepturi se pierde. „Avem numeroase sesizari din partea cetatenilor referitor la faptul ca patronii ii obliga sa plece, prin semnarea demisiei. In urma verificarilor facute, putem spune ca, in numeroase cazuri, reclamatiile se verifica”, a declarat Dan Buftea, purtatorul de cuvint al ITM Bacau.
De altfel, practici similare ale unor agenti economici bacauani sint cunoscute si de reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. „Exista si astfel de cazuri. Unii agenti economici nu cunosc, insa, legea, la fel ca si salariatii, si inceteaza contractele de munca prin acordul partilor”, declara, la finele lui martie, pentru Ziarul de Bacau, Octavian Ticau, sef serviciu Programe Ocupare – AJOFM Bacau. Oricum ar fi, din nestiinta proprie sau a angajatorului ori din reaua vointa a celor din urma, numeroase persoane se trezesc peste noapte si fara serviciu, si fara putinul ajutor de somaj.
„In cazul in care omul vine la noi inainte de semnarea incetarii contractului, sint sanse de rezolvare a situatiei. In sensul ca, noi mergem la operatorul economic sesizat si, daca informatia se verifica, ii stabilim masura de conformare. Daca la verificarile ulterioare aceasta nu a fost indeplinita, se trece la sanctionare, conform legii”, a explicat Dan Buftea, purtatorul de cuvint al ITM Bacau.
Mai delicat este, insa, cazul celor care vin sa reclame dupa ce si-au depus semnatura pe foaia de demisie. Odata ce s-a intimplat acest lucru, inspectorii muncii nu mai au cum sa intervina, problema devenind una care si-ar putea gasi rezovarea doar in instanta. Conform legii, pentru ca un somer sa beneficieze de indemnizatie este necesar ca incetarea raporturilor de munca sau de serviciu sa fi avut loc din motive neimputabile lor. In judet, din cei peste 18.500 de someri, doar 9.500 primesc indemnizatie de somaj.
Lasă un răspuns