Partidele politice și-au depus listele de candidați pentru alegerile din 9 decembrie. În cursă au intrat șapte formațiuni politice. Bătălia se va da între USL, ARD, iar PP-DD va sta la cutie să prindă ceva la redistribuire.
Ștefan POPA
Partidele politice din județul nostru și-au depus listele de candidați la Biroul Electoral Județean. În cursă au intrat șapte formațiuni politice, dintre care două nu au reprezentanți pe toate colegiile: Partidul România Mare și Partidul Popular Maghiar, cu respectiv cinci și un candidat. Celelalte formațiuni cu propuneri pe toate cele patru colegii la Senat și zece de deputați sunt: Uniunea Social Liberală (USL), Alianța România Dreaptă (ARD), Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), Partidul Ecologist Român (PER) și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).
Bătălia la Senat
Județului nostru îi revin patru fotolii de senatori. Pe Colegiul 1 vor candida din partea primelor trei partide cu șanse liberalul Dragoș Luchian, din partea USL, Constantin Drăgănuță (ARD) și Adina Iancu (PP-DD). Dragoș Luchian este viceprimarul municipiului Bacău, aflat la al doilea mandat. Este tânăr și cu o imagine foarte bună, chiar și în partidele concurente. Nu a fost implicat în niciun scandal, iar de numele lui se leagă mai toate proiectele majore inițiate de administrația Stavarache, ca Spitalul Municipal, pasajul subteran, reabilitări termice, ecologizarea haldei de fosfogips, modernizarea Insulei de Agrement sau Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Bacău. Constantin Drăgănuță a fost viceprimar foarte scurt timp, apoi consilier local și consilier județean. Și-a “plantat” soția la Casa de Asigurări de Sănătate. Numele lui este legat de scandalul privatizărilor dirijate de FPS Bacău. Adina Iancu este juristă și „prospătură” în partidul lui Dan Diaconescu.
Pe Colegiul 2, USL îl trimite în luptă pe conservatorul Vasile Nistor, cel care ocupă în prezent scaunul de senator al acestui colegiu. Contracandidații lui vor fi liderul sindicatului de la Rafo, Ion Marian (ARD), un fost apropiat al lui Iacobov pe când acestea avea în mână destinele rafinăriei, și Vasile Ilie de la PP-DD, militar, mecanic, cu facultate de teologie. În Colegiul 3 se vor lupta pesedistul Dan Tătaru (USL), fost consilier județean și secretar de stat la MApN, Costel Busuioc (ARD) – președintele Colegiului Medicilor Veterinari Bacău, și juristul Florin Dănilă, fost secretar la Primăria Slănic Moldova, președinte PP-DD Bacău. În Colegiul 4 vor candida de la PSD muzicianul Damian Drăghici (USL), de la Forța Civică – Sorin Umbrărescu (ARD) și Marcel Bujor, administratorul Hotelului Trotuș din Onești (PP-DD).
Bătălia la Camera Deputaților
Și la Camera Deputaților se anunță un război crunt pentru cele zece mandate. Pe Colegiul 1, USL trimite în luptă un expert în finanțe. Aici se va înfrunta liberalul Nicu Marcu, din partea USL, care a deținut funcții importante ca secretar general al Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau președinte al Consiliului Național de Integritate, implicat în sprijinirea Bacăului în mai multe proiecte în derulare. De la Noua Republică, avocatul Mircea Sprianul (ARD) și fosta PRM-istă Angela Bogea, director resurse umane la Consiliul Județean, fost deputat PRM și viepreședinte la CJ, de la PP-DD vor fi contracandidații lui Nicu Marcu. În Colegiul 2 se vor bate Cosmin Necula (USL), actualul deputat Adrian Popescu (ARD) și Vasile Cautiș, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” de la PP-DD.
În Colegiul 3, USL îl aruncă în luptă pe liberalul Lucian Ciubotariu, care se va înfrunta cu liderul PDL Bacău, Gabriel Berca (ARD), care a fugit de la Senat la deputați să nu dea piept cu Dragoș Luchian, și Florin Condurățeanu de la PP-DD. Aici va intra în luptă și finanțistul Mircea Coșea, de la PER. Pe Colegiul 4, candidații sunt consilierul județean Eugen Ochenatu (ARD), Lucian Șova (USL) și Irina Ungureanu de la PP-DD. Pe 5 se vor înfrunta deputatul Mihai Banu (ARD), specialist în migrații politice, liberala Viorica Marcu (USL), director la Direcția de Sericii Publice din cadrul Primăriei Bacău, cea responsabilă cu imaginea orașului, și Ion Melinte, director APIA Bacău de la PP-DD. În Colegiul 6, vor candida actualul deputat Valerian Vreme (ARD), conservatorul Constantin Avram (USL) și Jănică Giocăș (PP-DD). Pe Colegiul 7, liberalii îl aruncă în luptă pe deputatul Ionel Palăr (USL), singurul parlamentar de Bacău care s-a bătut în Legislativ pentru ca Spitalul Municipal să fie finanțat din bugetul de stat, Iulian Busuioc (ARD), consilier local la Moinești, și Miron Smarandache de la PP-DD.
În Colegiul 8 se vor bate actualul deputat Iulian Iancu (USL), Cristian Cucuian (ARD), fost senator PD și fost șef la Inspectoratul de Muncă, și Răzvan Șendrea, consilier județean de la PP-DD. Pe Colegiul 9 va intra în luptă pentru un nou mandat Viorel Hrebenciuc (USL), cu Cosmin Curelea de la ARD, fost primar de Cașin, iar de la PP-DD Cristinel Aioanei. În ultimul Colegiu, 10, Gabriel Vlase (USL) va lupta pentru un nou mandat cu Petrică Mihăilă (ARD), consilier județean PDL, și cu Ioan Dascălu de la PP-DD. Calculele matematice la alegerile din decembrie vor fi cât se poate de complicate. Vor pleca direct în Parlament cei care vor scoate 50 de procente plus unu, firește dacă partidul din care fac parte depășește la nivel național pragul electoral. Restul candidaților vor intra la redistribuire, un lucru care va dezavantaja partidele mari, cum este alianța USL, dar va avantaja partidele de pe locurile doi și trei, respectiv ARD sau PP-DD.
eu a zis
daca Berca a fugit de la senat atunci Palar ce a facut ? a fugit de Berca?
BELZEBUT a zis
Incredibil. Fostul militian Aioanei, un parlit care toata viata a trait din evaziune fiscala, este acum candidat la deputatie. Bravo, nene, tot sa mergi la alegeri…