Scandalul cimitirului de la Valea Uzului intră într-o nouă etapă, după ce s-a demonstrat că ambele primării care își dispută necropola au pus cruci ilegal.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție aflată în subordinea Ministerului Apărării, arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial situația situația juridică a lucrărilor de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, aflat în centrul tensiunilor dintre români și maghiari în ultimele săptămâni.
Potrivit Oficiului, atât lucrările făcute de Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita), cât și cele făcute de Primăria oraşului Dărmăneşti (județul Bacău) au fost realizate fără avizul ONCE, aviz obligatoriu în cazul cimitirelor internaționale de război.
În ceea ce privește lucrările făcute de Primăria Sânmartin, Oficiul pentru Cultul Eroilor arată că au fost amplasate, cu donații de la Ministerul Apărării din Ungaria și cu resurse proprii, circa 600 de cruci cu însemne naționale ungare pe suprafețe de teren unde sunt înmormântați atât soldați unguri, cât și soldați români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi. Efectul lucrărilor, potrivit Oficiului, este că ”elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”.
Oficiul Eroilor arată că ”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”.
Cât despre lucrările făcute de Primăria Dărmănești, Oficiul Eroilor arată că autoritățile locale au început în 2018 un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii prin care a amplasat 50 de cruci și alte monumente într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale. (sursa: g4media.ro)
Cristi a zis
Deci pana la urma ungurii nu au avut dreptate….totuși mi se pare foarte tardiva reactia Oficiului.
Ori, realitatea confirmată și de cei de la Oficiu nu a fost făcută publică până acum…..deoarece cineva era interesat să lase să se întâmple episodul Valea Uzului
poporul a zis
„elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir”. Asa procedeaza extremismul maghiar in Romania. Insemnele Romaniei sa dispara iar cele maghiare sa fie afisate peste tot si cu finantare din Ungaria. Era normal ca acolo sa fie afisate insemnele tuturor statelor si nr de soldati cazuti cu aproximatie. Se vede ca ungurii nu ne lasa nici in tara la noi sa traim si vor mereu zazanie.
Jona a zis
Ca intotdeauna, politicienii sunt cancerul acestei tari, maestri in ilegalitati. Pana la urma, amandoi primarii sunt niste penali, cuvant foarte drag plagiatorului de la Cotroceni, a ajuns Romania tara in care toti ordinarii isi fac de cap si nimeni din institutiile cu atributii ale statului nu misca un deget, s-a trezit si MAPN dupa o luna sa dea un comunicat in care spune ca nici un primar nu a respectat legea. Si cam atat. Batista pe tambal. Mai vine si panarama de presedinte ungur sa ne spuna ce aiurea este cand romanii nu respecta bozgorii, dar e foarte bine cand maghiarii incalca legea. Statul roman, plin de institutii paralizate de incompetenta si lene dar cu functionari platiti regeste ca sa nu faca nimic, cred ce trei sferturi din armata au ajuns generali, o sa ajunga sa aiba si portarul grad de general la cata impostura s-a ajuns.