UPDATE: Potrivit unor surse neconfirmate oficial, ofițerul în cauză este comisarul Vasile Călin, de la Poliția Onești, unde a fost angajat în 2005.
Un ofițer de poliţie judiciară este cercetat în stare de arest pentru comiterea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. Polițistul este acuzat că ar fi favorizat o grupare de infractori extrem de periculoasă.
La data de 16 ianuarie 2024, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău au pus în executare două dintre mandatele de percheziţie domiciliară emise într-un dosar penal instrumentat sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
În această cauză penală, instanţa competentă a dispus luarea măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile faţă de patru inculpaţi, trei fără calitate specială şi un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Măsura preventivă a fost menţinută de magistraţii Tribunalului Bacău, care, prin încheierea din data de 22 ianuarie 2024, au respins contestaţiile formulate de cei patru inculpaţi împotriva măsurii preventive.
Urmărirea penală vizează săvârşirea de către mai multe persoane (membri ai grupării „Mârza”din municipiul Oneşti), în perioada 2019 – până în prezent, a numeroase infracţiuni de loviri şi alte violenţe, influenţarea declaraţiilor, ameninţare, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei.
Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că membrii grupării au fost sprijiniţi de poliţist, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, constând în aceea că, în calitate de lucrător de poliţie judiciară în cadrul IPJ Bacău, în exercitarea atribuţiilor de serviciu referitoare la instrumentarea mai multor dosare înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a membrilor grupării „Mârza”şi în vederea îngreunării cercetărilor penale, a falsificat probe rezultate din anchetă şi a omis, cu intenţie, să administreze probele necesare justei soluţionări a cauzelor, omisiune care a avut drept consecinţă, în unele cazuri, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale.
La data de 16 ianuarie 2024, la locuinţele inculpaţilor şi în alte locaţii din municipiul Oneşti au fost efectuate, în vederea identificării şi ridicării de probe, percheziţii autorizate de judecători din cadrul Judecătoriei Bacău la solicitarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Percheziţiile au fost realizate şi cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău.
Urmărirea penală este efectuată în cauză de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cu aportul direct al lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău, Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR – Brigada Operaţiuni Speciale Bacău, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău – Serviciul de Investigaţii Criminale, instituţii care au dus la îndeplinire activităţile dispuse prin delegare de procurorul de caz.
„Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Direcţia Generală Anticorupţie, instituţie cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii corupţiei în rândul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu celelalte structuri MAI, în cazul de faţă Poliţia Română, acordă o importanţă majoră menţinerii unui climat de integritate, prin identificarea şi cercetarea angajaţilor care încalcă legea, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni sau vulnerabilităţi de natură să prejudicieze activitatea şi imaginea ministerului”, se arată în comunicatul DGA.
radu a zis
si asta pana mai ieri tot „omul legii” era…
Fi-v-ar fata de ras sa va fie de militieni ticalosi… Acum va doare de prezumtia de nevinovatie… Cand erau „dusmanii poporului”si cand trebuia sa va lingeti stapanii in trei litere, nu mai functiona aceasta prezumtie???!!!
sat a zis
Din păcate sunt unele specimene care au deviat sever de la jurământ , onestitate , principii morale , ieşind pe uşa din dos în tagma sinistră a jefuitorilor . A nu se generaliza , uscături există peste tot , iar unii decad în trepte , până la abjecţia penală , poate de asta nu le descifrează conştiinţa acel semnal de alarmă
Mihai S. a zis
In Bulgaria (da, țară de care râdem cu toții) daca un polițist calca pe bec pierde toate beneficiile: pensionare la 48-50 ani și pensia specială.
Ce bine ar prinde la noi… ehe… câți milițieni s-ar da pe brazda.
Geigore a zis
In sfarsit, esti simpatic! La noi unii politisti primesc spagute ca sa favorizeze pe cineva. Nu le e frica de nimeni.