Din orasul campionilor, Onesti, din care au plecat gimnasta Nadia Comaneci sau matematicianul Gabriel Dospinescu, se ridica un succesor al multimplu medaliatilor bacauani la olimpiadele internationale de matematica, dintre care Adrian Zahariuc, in prezent student la Princeton University, este cel mai recent exemplu. Tudor Padurariu, un adolescent in virsta de 17 ani, elev al Colegiului National „Grigore Moisil” din Onesti, a cistigat prima medalie de bronz la cea de-a 50-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, desfasurata in perioada 13 – 22 iulie 2009, la Bremen. In luna mai a acestui an, onesteanul a mai obtinut medalie de argint, la cea de-a XXVI-a editie a Olimpiadei balcanice de Matematica pentru Seniori din Serbia (Kragujevac). La fel ca predecesorul sau Adrian Zahariuc, Tudor vorbeste cu modestie despre reusitele sale pentru ca, dupa ani de studiu, matematica nu mai este pentru el o disciplina de olimpiada, ci o pasiune.
„Cind eram mai mic, aveam o afinitate spre partea umana”
Tudor s-a nascut intr-o familie de chimisti dar in primii ani de scoala, era mai atras de pictura si de literatura, decit de discipline realiste. Drumul spre performanta in matematica l-a inceput in clasa a V-a, cu premiul I la olimpiada judeteana. „Cind eram mai mic aveam o afinitate spre partea umana, la matematica doar ma descurcam. Apoi in prima clasa de gimnaziu am participat la olimpiada la matematica, dar pe atunci ma duceam la mai multe olimpiade. Intr-a VII-a si a VIII-a am muncit mai mult, intr-a IX-a am facut parte din Lotul Largit pentru Internationala. la inceput invatam pentru olimpiada, dar apoi imi placea prea mult matematica, pentru a ma mai gindi la concurs. Sint bucuros cind fac matematica. Lucrez constant, din placere”, marturiseste Tudor Padurariu. Onesteanul crede ca performantele sale in competitiile internationale se explica prin pasiunea cu care lucreaza pentru matematica. „Cred ca am rezultate pentru ca am reusit sa gasesc o chestie care sa-mi placa. De aceea am continuat pe drumul asta, chiar daca la un moment dat parea destul de absurd. Cred ca bronzul inseamna ca am o sansa ca la anul sa obtin un rezultat si mai bun”, a mai spus onesteanul. Tudor a marturisit ca pentru urmatorul nivel de reusita ma are putin de lucrat si la nivel psihic. „Eu cred ca trebuie sa mai lucrez si in plan psihic. „Trebuie sa fii relaxat, sa nu te gindesti ca esti la un concurs, ci sa faci totul din placere, sa te distrezi”, a dezvaluit olimpicul bacauan din experienta competitionala de anul acesta. In Germania, s-a „luptat” cu 600 de concurenti din 104 tari. Concursul s-a derulat in doua etape. In prima zi a avut de rezolvat trei probleme de Teroria numerelor, Geometrie si Algebra, in patru ore jumatate, iar a doua zi pentru acelasi interval de timp a primit trei probleme de Geometrie, Algebra si Combinatorica. „Nu sint compatibile programa de matematica cu aceea de la olimpiada, unde trebuie sa ai logica si sa stapinesti bine materia de clasa”, a spus olimpicul onestean.
„Adi imi este model”
Tudor Pacurariu dezbate probleme de matematica pe forumul fostilor si actuali olimpici internationali, MathLinks, si tine legatura prin e-mail cu matematicianul de aur al Bacaului, Adrian Zahariuc. „Adi este un model pentru toti olimpicii de matematica, cel putin e un model pentru mine. Pentru ca e un tip foarte talentat, cu rezultate foarte bune, dar care a ramas foarte modest. L-am intilnit inca din clasa a VIII-a, cind mergeam la olimpiade si eram un nimeni dar el vorbea foarte frumos cu mine”, marturiseste olimpicul de bronz din Onesti. O contributie importanta la formarea sa au avut, a mai spus onesteanul, si profesorii sai: Petru Circota, cel care l-a indrumat sa participe pentru prima data la olimpiada, in anii de gimnaziu, Gheorghe Sorta, profesorul sau de liceu, care i-a „pus ordine in cap”, si un focsanean, cu care s-a pregatit si Adrian Zahariuc.
„Mi-ar placea sa fac cercetare”
Olimpicul onestean spune ca este mindru ca este nascut român, pentru istoria acestei tari, care l-a pasionat din copilarie, dar viitorul profesional parca tot pe miinile americanilor l-ar da. Discutiile cu profesorii cu care s-a pregatit in Lotul largit sau cu fostii olimpici, s-a conturat in el dorinta de a urma studiile superioare in Statele Unite. „Mi-ar placea sa fac cercetare in matematica pura, nu in matematica aplicata. Cine stie, doar sa fiu atras de mirajul banilor si sa ma apuc de construit roboti, glumeste adolescentul olimpic. Din cite am inteles, se investesc mai multi bani in cercetare, in State. Cred ca la o facultate din strainatata as avea o mai mare deschidere. E mai multa seriozitate si o mai mare competitie. Cred totusi ca si in România se poate studia matematica, dar majoritatea celor foarte buni au plecat si nu mai ai concurenta”, si-a explicat Tudor Pacurariu dorinta de a studia in strainatate.
Matematica si rock
Pina la a pleca sa studieze in strainatate, Tudor isi traieste insa, inca, adolescenta. Cu aceeasi pasiune cu care vorbeste de matematica, lunganul de 1, 92 se entuziasmeaza de cind vorbeste de muzica sa preferata sau se amuza cind il intrebi daca nu face sport, pentru ca, la inaltimea lui, il intreaba toata lumea. Nu face sport dar isi limpezeste mintea de ecuatii, in fata televizorului, la „Seinfield” sau curse de ciclism, sau ascultind rock. „Imi place Led Zeppelin, Queen, Iron Maiden sau Metallica. N-am fost inca la un concert rock, dar mi-ar placea. Mie mi se pare muzica buna”, a marturisit matematicianul adolescent. (Laura HUIBAN)
POTOROACA ADRIANA a zis
felicitari!Pacat ca marile valori ale tarii trebuie sa ia drumul strainatatii ca sa se realizeze.
555 a zis
bravo! E bien sa promovam astefel de persoane! nu surorile rapanoase GABOR
carmen a zis
Felicitari!
Cip a zis
Da! sunt si eu mandru ca sunt roman, bacaoan datorita onesteanului Tudor Padurariu! Iti urez succes si Dumnezeu sa-ti de-a sanatate!
un om ce-i asculta pe toti a zis
este un succes! dar ar trebui sa dati stiri si cu realizarile celor din Bacau, cum ar fi cei de la liceul Vranceanu care an de an ocupa primele locuri la olimpiadele la latina si biologie,dar oricum suntem mandri de materia cenusie ce izvoraste din judetul nostru.
Mult succes tuturor!
Ecaterina a zis
felicitari
Gica Contra a zis
Bravo! Bravo! Bravo! Tudor, iti doresc sa faci o facultate hiper tare in USA sau Anglia si apoi sa te intorci aici ca sa formezi tinere creiere dupa modelul tau! Felicitari! Ferice de parintii tai!
Mada a zis
Felicitari, Tudor si sa ne porti imaginea asta, de oameni inteligenti si harnici si cinstiti, oriunde in lume te vei afla la un moment dat! 🙂
Ionut a zis
De la Focsani felicitari! Stii tu de ce…Cat despre muzica nu doar ti se pare, chiar este :)>- !