• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / OMS a declarat trecerea la faza 5 de gripă porcină

OMS a declarat trecerea la faza 5 de gripă porcină

Ziarul de Bacau 30 aprilie 2009 Lasă un comentariu

LikeShare

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr. Victor Olsavszky, a declarat, joi, pentru AGERPRES că OMS recomandă deocamdată să se folosească, drept bază pentru terapie, tratamentul antiviral, nu în scop profilactic, ci numai în caz de nevoie, precum şi o supraveghere atentă a persoanelor, până la producerea unui vaccin.

El a subliniat că trecerea la faza 5 arată că o pandemie este posibil să se întâmple, iar OMS recomandă tuturor ţărilor aplicarea de urgenţă a programelor pentru o astfel de situaţie.

OMS a ridicat, miercuri seara, la Geneva, nivelul de alertă provocată de epidemia de gripă porcină de la 4 la 5, 6 fiind nivelul de alertă maximă, corespunzător unei pandemii. Trecerea la faza 5, ca urmare a unei noi reuniuni de urgenţă a OMS cu privire la acest subiect, arată că maladia se transmite în ritm susţinut de la om la om, în cel puţin două ţări şi că o pandemie este iminentă.

De acum, „toată umanitatea este sub ameninţarea” unei pandemii pe scară largă, a declarat directoarea generală a OMS, Margaret Chan. Ea a cerut tuturor ţărilor să-şi pună în aplicare „imediat” planurile pentru a-i face faţă.

Comitetul de Coordonare Central al Ministerului Sănătăţii român a iniţiat, miercuri, crearea unei proceduri de lucru comună la punctele de frontieră, definirea procedurii de abordare a primelor cazuri suspecte de îmbolnăvire de gripă porcină, monitorizarea stocului de medicamente antivirale şi distribuirea de urgenţă a unor cantităţi de antivirale către nouă spitale de boli infecţioase din Bucureşti şi din ţară.

Măsurile au în vedere inventarierea spaţiilor şi resurselor umane din subordinea ministerului destinate asigurării asistenţei medicale a bolnavilor cu afecţiuni infecţioase, dar şi aprovizionarea cu echipamente de protecţie pentru personalul sanitar şi populaţie.

În acest context, în toate ţările membre CE, inclusiv în România, au fost implementate următoarele măsuri: supraveghere epidemiologică de maximă exigenţă, monitorizarea stării de sănătate a călătorilor dinspre şi înspre zonele de risc cunoscute în prezent, cu instalarea unor echipe medicale în punctele de frontieră, organizarea reţelelor de supraveghere, prevenire şi terapie medicală pentru eventualele cazuri suspecte de gripă.

În acest sens, toate ţările au dispus completarea rezervelor antiepidemice de terapie intensivă şi de medicaţie specifică necesare, întărirea capacităţii de diagnostic de laborator; informarea populaţiei pe toate mijloacele posibile, atât prin mass-media, cât şi prin serviciile medico-sanitare, ca o cerinţă majoră în toate ţările UE.

Potrivit prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, România este bine pregătită, având o reţea de spitale şi secţii de boli infecţioase care deja a fost alertată prin ordinul de luni al ministrului de resort.

El a precizat că, dacă este vorba de cazuri grave, acestea sunt tratate în serviciile de terapie intensivă care au posibilităţi de ventilaţie mecanică. Potrivit lui Streinu Cercel, circulaţia virusului nu este foarte mare şi acesta are două forme de manifestare – una de gravitate mică şi medie, care evoluează în SUA şi alta severă, care prezentă în Mexic.

„Este posibil ca virusul să dispară din circuit aşa cum a apărut, pentru că trebuie să respecte o anumită sezonalitate, iar acum nu este sezonul gripei. De asemenea, numărul mic de cazuri nu poate să ducă la îmbolnăvire masivă. Acest lucru permite studierea în condiţii mai bune a virusului dacă vor mai fi cazuri până la sezonul gripal din toamnă”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, adăugând că virusul rămâne sub observaţie.

Directorul Institutului „Matei Balş” a reliefat că singurul loc cu transmitere interumană este Mexicul. Specialiştii reînnoiesc recomandarea ca pacienţii care vin din zonele afectate şi în termen de şapte zile de la data sosirii se confruntă cu febră mare, de 39, 40 de grade, stare generală alterată, tuse seacă, secreţii apoase, dureri articulare şi musculare să se prezinte la secţia sau la spitalul de boli infecţioase.

De asemenea, specialiştii recomandă populaţiei intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini, folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut, evitarea automedicaţiei, evitarea călătoriilor în zonele afectate, precum şi folosirea măştii chiar şi în casă.

Miniştrii Sănătăţii din ţările membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Luxemburg, pentru a coordona eforturile naţionale de prevenire a răspândirii gripei porcine în Europa, transmite Associated Press.

Oficiali, experţi în domeniul sanitar şi reprezentanţi ai celor 27 de state membre ale UE s-au aflat în contact permanent încă de la sfârşitul săptămânii trecute pentru a evalua adoptarea de măsuri coordonate care să conducă la neutralizarea virusului şi îmbunătăţirea tratamentului pentru pacienţii infectaţi.

Marea Britanie, Spania, Austria şi Germania au confirmat cazuri de infectare cu virusul bolii, care se consideră că a provocat peste 150 de morţi şi a infectat 2.400 de persoane în Mexic.

Oficialii Uniunii Europene afirmă că se aşteaptă ca în zilele următoare statele membre să confirme şi alte cazuri. Reuniunea de la Luxemburg va aborda şi propunerea Franţei privind interzicerea tuturor zborurilor dinspre ţările UE către Mexic. Miniştrii europeni ai Sănătăţii vor mai discuta şi despre adoptarea unor măsuri coordonate pentru prevenirea şi tratamentul bolii. AGERPRES

LikeShare

Din categoria: Actualitate

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Percheziții domiciliare în Moinești și Pârjol, la tineri bănuiți de înșelăciune și deținere ilegală de arme

FOTO: Reabilitarea Palatului Administrativ a ajuns la 20%. Proiectul de 13 milioane euro, monitorizat de prefectul Ilișanu

De ce să optezi pentru o saltea cu arcuri împachetate individual?

Au furat 120.000 de lei din buzunare, în autobuzele din Bacău! Polițiștii au „vizitat” acasă 4 hoți, pe care i-au reținut

Anunț public SC CRAB SA Bacău

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Georgel la Nicușor Dan, amintiri din Bacău, unde a făcut armata, în comunism. „Am tras 50 de cartuşe sau poate 30”
  • Adrian la Nicușor Dan, amintiri din Bacău, unde a făcut armata, în comunism. „Am tras 50 de cartuşe sau poate 30”
  • Mihai la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan
  • Mihai la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan
  • WAR OF THE BOSSES la Sondaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Luptă strânsă între George Simion și Nicușor Dan

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău