• fabrica Bere Lichior Mărgineni a sistat producția pentru că nu îndeplinește condițiile pentru eliberarea autorizației de funcționare • în aceste condiții, firma Albrau este gata să își extindă afacerile cu bere pe piața rămasă liberă
Berarii oneșteni sînt pregătiți să preia, chiar și temporar, piața de desfacere rămasă fără acoperire în urma retragerii de pe piață a produselor fabricii de bere Mărgineni Bacău, ne-a declarat directorul executiv al SC Albrau SA Onești, Florin Dănilă. „Nu ne bucurăm de problemele pe care le au colegii noștri din Bacău, dar nu putem să renunțăm la această oportunitate de a ne extinde piața de desfacere”, recunoaște contabilul șef al fabricii de bere din Onești, Liliana Mirea. După cum se știe, fabrica de bere Mărgineni și-a oprit de cîteva zile producția pentru că nu îndeplinește condițiile impuse de lege pentru eliberarea autorizației de funcționare. Legea privind regimul de supraveghere a producției, importului și circulației unor produse supuse accizelor, cu referire la alcool și distilate, a intrat în vigoare pe 15 noiembrie, dată la care și-a închis porțile și fabrica de bere din Bacău. În schimb, berarii oneșteni nu au avut probleme la depunerea dosarului pentru autorizare. Una din cele mai drastice condiții impuse de noua lege se referă la eliberarea certificatului de atestare fiscală „din care să rezulte că agentul economic nu are datorii la bugetul de stat”. Liliana Mirea a explicat că firma la care lucrează nu a avut probleme cu datoriile la stat, dar a recunoscut că pentru a fi o firmă curată „a fost nevoie de un efort financiar considerabil”.
În aceste condiții, conducerea Alabrau a pus deja la punct un „plan de bătaie” pentru cucerirea pieței de desfacere din Bacău. Ieri, la sediul societății oneștene a avut loc o întrunire între reprezentanții Albrau Onești și Zimbrul Iași, cele două fabrici de bere care fac parte din consorțiul NBH, condus de omul de afaceri băcăuan Vasile Ciobanu. „Ne vom orienta cu predilecție spre distribuitorii produselor Mărgineni, dar fără a renunța la distribuitorii noștri, cu care colaborăm de ani buni de zile”, ne-a declarat directorul Florin Dănilă. Această strategie este însă îngreunată de aplicarea noii legislații privind autorizarea producției. „Perioada de iarnă este oricum pentru noi dificilă, fiindcă sîntem în extra sezon în ce privește comercializarea berii”, susține Florin Dănilă. Din cauza restricțiilor impuse de noua lege, o parte din distribuitorii și comercianții produselor alcoolice au fost nevoiți să închidă, temporar, afacerile pentru a nu încasa amenzi de sute de milioane de lei. Conducerea Albrau Onești crede că s-a ales cel mai nepotrivit moment pentru o astfel de lege, ale cărei efecte benefice pentru bugetul de stat s-ar fi resimțit mai bine abia în primăvara anului viitor. (C.BIBIRE)
Lasă un răspuns