Iarna 2002-2003 va fi ultima în care oneștenii vor primi apă caldă și căldură prin vechiul sistem centralizat, a declarat primarul Oneștiului, Emil Lemnaru, după inaugurarea primei centrale de cartier din oraș. De săptămîna trecută, aproape 300 de familii din patru blocuri turn de pe strada Aleea Parcului beneficiază de apă caldă și căldură produse de o centrală de cartier, pe bază de gaze naturale. „Funcționarea centralei pilot va demonstra că cea mai bună variantă pentru oneșteni este înființarea centralelor de carier”, a afirmat Emil Lemnaru. Numai că efortul, îndeosebi financiar, pe care-l va suporta Consiliul Local, este destul de mare. După cum ne-a declarat directorul Termon Onești, Constatntin Pavăl, costurile pentru prima centrală s-au ridicat la șapte miliarde de lei, iatr în oraș este nevoie de peste 20 de astfel de centrale.
Greutăți la preluarea termoficării de către Consiliul Local
SC Termon SRL, societatea Consiliului Local Onești care a preluat de la Electrocentrala Borzești și de la SC Onedil SA activitățile de producere și distribuție a agentului termic în municipiu, și-a început activitatea la începutul verii, timpul scurt pînă în momentul în care ar fi trebuit să reia serviciul către populație fiind o reală problemă pentru conducerea societății. În aceste condiții, Termon a început să furnizeze apă caldă și căldură în urmă cu trei săptămîni, cînd temperaturile înregistrate i-au făcut și pe oneșteni să-și dorească acest lucru.
Termon a trecut la încheierea de contracte individuale de furnizare cu oneștenii. Modalitatea a fost aleasă pentru a se evita acumularea datoriilor, clauzele contractuale fiind foarte clare mai ales în ceea ce privește ondițiile de plată și consecințele pe care le aduce după sine întîrzierea achitării sumelor reprezentînd contravaloarea serviciilor furnizate. Pînă la ora actuală, au încheiat contracte cu Termon în jur de 12.000 de oneșteni, dintr-un total de 17500 de potențiali beneficiari. În jur de 4.000 de familii figurează ca debranșate de la rețeaua centralizată încă de anul trecut. Mulți oneșteni au optat pentru centrale de apartament, alții au renunțat, pur și simplu, la încălzire și la apă caldă. Reluarea furnizării serviciilor către populație s-a desfășurat cu destule probleme, numeroasele defecțiuni înregistrate pe sitemul de distribuție cauzînd întîrzieri și întreruperi în unele zone ale orașului. Vechimea și uzura conductelor s-au resimțit din plin și echipele de angajați ai Termon au avut de remediat aproape zilnic cîte o avarie. Deficiențe grave care au făcut ca în multe apartamente să nu ajungă căldura și apa caldă s-au înregistrat și în blocurile de locuințe, unde, din cauza unor defecțiuni sau a debranșărilor improprii, agentul termic n-a putut ajunge la destinație. „Instalațiile din interiorul blocurilor aparțin locatarilor, care trebuie să înțeleagă că statul de proprietari presupune și unele obligații”, afirmă directorul Termon, Constantin Pavăl, amintind faptul că reparațiile în aceste cazuri ar trebui efectuate de locatari, și nu de angajații societății.
În aceste condiții, după cum susține primarul Emil Lemnaru, cea mai bună soluția rămîne pornirea centralelor de cartier. „Lucrările vor începe în primăvara anului viitor și se vor finaliza pînă la sfîrșitul anului”, afirmă primarul Oneștiului. (Cristian BIBIRE, Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns