O luptă surdă se dă în Justiție, pentru întâietatea în domeniul serviciilor de apă, canalizare și salubrizare, din municipiul Onești, județul Bacău. Valuri de procese intentate încă din vremea privatizărilor CDR (1996-2000) au ținut autoritățile din Onești într-un șah perpetuu, iar rezultatele se văd acum, când localitatea are posibilități limitate în accesarea de fonduri europene. De asemenea, localitatea resimte acut lipsa investițiilor în domeniu.
Două sunt domeniile majore, în care se concentrează interesele unor afaceriști din Onești: apa și gunoiul, care îi alimentează cu sume fabuloase de bani.
În domeniul salubrizării, firma Servsal SA s-a luptat cu înverșunare în instanță, pentru a împiedica succesul unui proiect cu uriașe fonduri europene (Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Bacău) derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Bacău (ADIS), din care fac parte toate localitățile județului Bacău. Au fost contestate absolut toate procedurile, s-au făcut și plângeri penale, însă reclamanții au pierdut de fiecare dată în instanță. Firma care a câștigat licitația, Romprest SA, a început din ianuarie 2016 să strângă gunoiul în Onești, dar numai după ce Tribunalul Bacău a respins o ultimă încercare de blocare a contractului.
Cum, în domeniul salubrizării, lupta pe holurile tribunalelor este pe sfârșite, încăierarea a trecut în domeniul politic, se încearcă acum blocarea proiectului de management al deșeurilor prin reducerea drastică a taxei de salubrizare instituite pentru accesul la un serviciu civilizat. Deși până acum plăteau o taxă similară, chiar mai mare, către asociațiile de locatari, se fac presiuni pentru ca oneștenii să respingă taxa pe care acum o au de virat doar la bugetul local. Și alți primari din județ dau semne că vor să-și construiască iminenta campanie electorală pe baza taxei de salubritate, la care tot ei s-au angajat când au intrat în proiect.
Într-un târziu, Romprest SA s-a decis să-și facă vizibilă activitatea, iar duminica viitoare organizează un eveniment de presă, în care vrea să prezinte, împreună cu ADIS, echipamentele de lucru şi personalul aferent prestării serviciului de salubritate, dar și stadiul derulării proiectului de management al deșeurilor.
Apă și procese
În domeniul apei potabile, lupta care se dă este la fel de încrâncenată, a fost contestat în instanță chiar dreptul Consiliului Local Onești de a înființa un Serviciu de Apă și Canalizare în cadrul primăriei și a unei societăți prestatoare. În trecut, localitatea a avut chiar o firmă care se ocupa cu aceste servicii, dar a fost privatizată, pe vremea aceleiași Convenții Democrate. De altfel, la Onești există singurul operator privat de apă și canalizare din țară. Din 1998 și până în zilele noastre, firma Apă Canal Onești SA a apelat la toate posibilitățile și subterfugiile pentru a-și asigura accesul exclusiv și perpetuu la conducta… de apă și bani.
Faptul că serviciul de apă și canalizare din Onești este privat a blocat investițiile derulate în aproape tot județul de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB), în care sunt reprezentate interesele a 89 de localități din județ. Oneștiul nu se mai regăsește printre acestea, din cauza litigiilor cu firma privată Apă Canal SA.
În ședința de miercuri a Consiliului Județean Bacău, președintele Dragoș Benea a anunțat că, în sfârșit, Primăria Onești își poate înființa Serviciul de Apă și Canalizare. De la începutul luptei în instanță au trecut aproape 20 de ani, iar o mare parte din acest timp firma Apă Canal SA a încasat banii achitați de oneșteni către asociațiile de locatari, deși nu avea avizul obligatoriu de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).
Ultima contestație în instanță, după ce Apă Canal SA a epuizat toate posibilitățile, a fost făcută de societatea Măgura Verde SA – altă privatizare din vremea CDR, dar reprezentând același cerc de interese – și câțiva cetățeni din localitate, dintre care unii președinți de asociații care până acum au închis ochii la activitatea Apă Canal SA.
Pe 25 ianuarie 2016, Tribunalul Bacău a respins cererea Măgura Verde SA, care se împotrivea înființării serviciului de apă și al unei companii specializate, deși nu are niciun interes aparent, ca urmare Primăria Onești este liberă să acționeze și în acest domeniu.
„Respinge cererea de repunere pe rol formulată de S.C. MĂGURA VERDE S.R.L ,Bandar Mihai şi Bindar Cătălin. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a intervenientului forţat Consiliul Judeţean Bacău. Respinge acţiunea faţă de C.L.Bacău. Respinge cererea de intervenţie formulată în temeiul art. 46 din L.31/1990 , de S.C. APĂ CANAL S.A prin care se opune înmatriculării şi autorizării S.C. APĂ MUNICIPAL S.A. Oneşti. Respinge cererile de intervenţie în interes propriu formulate de S.C.Măgura Verde S.R.L.Bacău, de către SC ASSET INVEST S.A. Bacău şi de către persoanele fizice : Vicol Marinela, Fântână Corrneliu Gică, Guţă Gheorghe, Bindar Cătălin, Gogu Maria, Bandar Mihai, Ostaci Elena-Luminiţa, Antohi Ion” (sursa).
E drept, decizia Tribunalului poate fi atacată, dar, afirmă Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat deja pe o speță similară. „Apă Canal SA și cei care tot încearcă să împiedice înființarea serviciului de apă și canalizare vor trebui să lase libere aceste utilități”, declară Benea.
După toate aceste piedici în Justiție, Municipiul Onești are șanse, chiar dacă nu foarte mari, pentru că timpul e foarte scurt, să se integreze în aplicația pe care Consiliul Județean o va depune pentru fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Am asistat la o epopee începută în 1998. Sper ca, odată soluționate acste procese, municipalitatea oneșteană să treacă la treabă și, prin ADIB și CRAB, să încerce să acceseze fonduri europene. Societatea Apă Canal SA nu a făcut niciodată investiții serioase, rețeaua este într-o stare precară, în raport cu Bacăul și alte orașe”, mai spune președintele Dragoș Benea.
Problemele cu salubrizarea în județ nu sunt nici pe departe finalizate, pentru că Garda de Mediu este pe punctul de a închide groapa de gunoi din Bacău, deoarece primăria nu s-a conformat obligațiilor legale. În județul Bacău încă nu există un depozit ecologic dat în funcțiune, așa încât deșeurile vor trebui transportate în alte județe, cu alte costuri.
Aurica a zis
Fals domnilor ziaristi!!! Din ADIS nu fac parte toate localitatile din judetul Bacau!!! ROMPREST nu aduna gunoiul din toate comunele judetului!!! Raspanditi informatii false sau neverificate!!!