– interviu cu senatorul Ioan Aron Popa, candidatul PNL pentru functia de primar al Onestiului
– Care credeti ca sint cauzele pentru care a cazut atit de mult Onestiul, cine e de vina?
– In primul rind, de vina se fac cei care au privatizat marea industrie onesteana si care, atunci cind au facut acest lucru, nu au stabilit conditii clare legate de procesul de privatizare. Prin vinzari succesive, atit Carom, cit si Rafo au ajuns sa desfasoare activitati restrinse, cu un numar restrins de salariati, au fost efectuate concedieri colective, iar toate acestea au dus la declinul zonei si au condus la dorinta multor onesteni de a parasi aceasta localitate si de a se indrepta fie spre locuri de munca mai bine platite, din strainatate, sau spre capitala Romaniei; ma refer,aici, in special la tineri.
– In afara de aspectele economice, au fost lucruri care ar fi trebuit sa se faca la Onesti, dar nu s-au facut?
– In primul rind, orasul traieste, la ora actuala, numai din impozite si taxe. Nu au fost atrase, pina acum, sume si fonduri europene nerambursabile, pentru ca nu a existat o preocupare din partea administratiei locale de a intocmi proiecte pentru a atrage aceste fonduri. Eu cred si sint convins ca doar investitiile straine, aportul dezvoltatorilor si investitiile aduse prin fondurile europene pot dezvolta zona Onestiului. Cred ca toti cei care vor ca Onestiul sa devina un oras infloritor, asa cum a fost odinioara, trebuie sa dea un vot pentru schimbarea actualei administratii locale, sa dea un vot pentru cei care intr-adevar vin cu proiecte, vin cu o noua viziune si inteleg ca Onestiul nu poate fi un oras modern fara dezvoltare economica, fara o infrastructura puternica si fara o echipa de specialisti care sa gestioneze activitatea administratiei locale.
Fondurile trebuie atrase de municipalitate
– Dar de ce ar trebui schimbata actuala administratie?
– Pentru ca, pina la ora actuala, asa cum spuneam, nu s-a preocupat in nici un fel pentru a atrage investitori in zona, investitori strategici, de a atrage dezvoltatori, de a atrage, prin proiecte, fonduri structurale. Va dau un singur exemplu: reabilitarea termica a blocurilor in Onesti este zero. Legea permite si prevede ca bugetul statului sa acorde 34% din suma necesara unei operatiuni de izolare termica, daca Primaria si Consiliul Local cer acest lucru si daca aloca 33% din fondurile necesare (bani proprii sau din finantari europene), iar 33% se finanteaza din fondurile proprii ale asociatiilor de proprietari (sau din fonduri europene). Daca Primaria Onesti ar fi initiat un asemenea demers, statul punea la dispozitie o parte din fonduri, iar cealalta partea venea din sume europene, atrase ca fonduri nerambursabile.
– In urma cu vreo 10 ani, pe cind erati deputat, ati intocmit un program de dezvoltare economica a municipiului, primul si unicul proiect de acest gen din Onesti. A fost el asumat de administratia locala, a avut el vreun efect?
– Este o observatie corecta; si acum 5 ani, si acum 10 ani, si acum 15 ani m-au preocupat problemele legate de dezvoltarea municipiului. Atunci, in urma cu 10 ani, am initiat un proiect de dezvoltare economica in zona, incercand sa identific alte surse si resurse disponibile in zona, am prezentat acel proiect municipalitatii, dar el nu a fost, la vremea respectiva, luat in calcul. Acum, am venit in fata onestenilor cu un alt proiect, cu mult mai consistent decit cel din 1998. Este un proiect pe care il propun onestenilor si in care ating toate problemele cu care se confrunta municipiul, de la lipsa investitiilor, la modul in care putem crea locuri de munca, la modul in care putem atrage investitori in zona, la modul in care putem sa ne ocupam de pensionari, de ecologizare si de problemele de mediu, de tot ceea ce inseamna activitate economica si sociala. Nu in ultimul rind, programul meu are in vedere si dezvoltarea in mod egal a tuturor cartierelor care fac parte din municipiul Onesti. La ora actuala, aceste cartiere sint tratate ca niste zone periferice, care nu ar apartine de municipiu, ci doar au fost alipite, atasate. Eu le consider cartiere cu drepturi egale, pentru ca platesc impozite si taxe la fel ca si cei din centrul municipiului, si eu cred ca un oras, care sa fie dezvoltat armonios, are nevoie ca, de la est la vest si de la nord la sud, sa aiba aceeasi dezvoltare, atat economica, cat si sociala si culturala.
„Imi este foarte usor acum sa atrag fonduri pentru Onesti”
– Multi spun ca, daca mergi pe strada intr-un oras din Occident, vezi fete vesele sau destinse, iar in Onesti vezi numai figuri incruntate, triste sau nefericite. Ati observat si dumneavoastra acest lucru?
– Fetele triste sint ca urmare a disponibilizarilor colective, masive, de pe Platforma Petrochimica, a lipsei locurilor de munca, a grijii pentru ziua de miine. Sint figuri care pot sa-si recapete zimbetul daca acest oras se dezvolta, se reintegreaza in circuitul marilor municipii si cred ca, dupa 4 ani de mandat, voi avea ocazia sa vad fete asa cum vedem in alte tari, niste imagini de oameni linistiti, satisfacuti de realizarile pe care le-au avut, si cred ca lucrurile se vor schimba in bine.
– Pe timpul cind erati director la Administratia Financiara Onesti, ati alcatuit o puternica echipa, care a inclus tot personalul din subordine. Fostii dumneavoastra subordonati spun ca, in timpul programului, lucrau cu spor, iar in timpul liber ii invitati la iarba verde, la petreceri in aer liber, iar echipa era inchegata. Ati strins si acum o echipa inchegata in jurul dumneavoastra?
– Intr-adevar, intotdeauna am considerat ca munca in echipa este cheia succesului; nu poti sa acoperi tot intr-un domeniu, ci este nevoie de acea delegare de competente. Eu, de la inceput, am abordat atit campania electorala, cit si activitatea pe care o voi desfasura in primarie, in eventualitatea alegerii mele, de pe pozitia unui manager. Intotdeauna managerul trebuie sa aiba cunostinte de leader-ship, iar managerul trebuie sa inteleaga ca echipa nu functioneaza decit atunci cind ea este stimulata si recompensata, atunci cind performeaza. Asa cum am abordat, pe toata perioada carierei mele, actul de management, de conducere, asa il voi aborda si in primarie, unde mi-am propus sa fiu un manager al municipiului, nu sa fiu un simplu administrator al fondurilor bugetare la nivel de primarie. Argumentul pe care il aduc in fata cititorilor este acela ca, desi toata lumea isi doreste o schimbare la nivelul municipiului Onesti, eu vreau ca aceasta schimbare sa se faca cu un liberal, pentru ca eu sint singurul care am deschiderea unor proiecte de anvergura, a unor proiecte care presupun finantari europene, sint singurul care am o relatie directa atit cu Guvernul Romaniei, cit si cu Parlamentul Romaniei, sint singurul care am avut „n” intilniri la nivelul comisiilor parlamentare europene, pentru atragerea de fonduri pentru Romania. Imi este foarte usor acum sa atrag fonduri pentru Onesti, daca am reusit sa atrag fonduri pentru Romania, pentru tara. Onestiul trebuie sa respire prin fonduri europene.
– Pentru invatamint, este obligatoriu sa realizam un sistem integrat pentru clasele I – IV, asa cum sint si normele europene, care sa cuprinda ore de curs, masa, odihna si studiu, in intervalul orar 8,00 – 17,00. De asemenea, avem nevoie urgenta, in Onesti, de o scoala cu predare in limbi straine, pentru copii de clasele V – VIII, dar si de sustinere de la bugetul local pentru cofinantarea tuturor proiectelor cu fonduri europene si bugetare. In rindurile profesorilor sint si multe nemultumiri, pentru ca au fost cateva momente in care administratia locala nu s-a implicat suficient, astfel incit profesorii sa poata sa obtina drepturile conferite de lege; ma refer, in special, la tichetele-cadou si la tichetele de cresa. Profesorii din Onesti au fost vaduviti de aceste tichete; aproape toate primariile din judet au finantat aceste tichete, numai la Onesti nu s-a reusit acest lucru. Drept pentru care, in urma unor intilniri cu liderii Sindicatului Liber din Invatamint, in care cadrele didactice si-au prezentat doleantele, la solicitarea lor, am incheiat un protocol de sprijin pentru invatamintul onestean, in perioada urmatoare, daca voi detine aceasta functie, de edil-sef al orasului.
– Am avut o campanie in care am incercat sa ma intalnesc cu toate categoriile socio-profesionale si cu oamenii din toate zonele geografice ale municipiului, cartiere, centru, bulevarde. Toate intalnirile au avut, din punctul meu de vedere, un mesaj pozitiv din partea mea, iar feed-back-ul l-am simtit tot pozitiv. Oamenii sint alaturi de un candidat care are o experienta, care nu vine la primarie din dorinta de a-si atinge apogeul carierei politice, prin acest mandat de primar. Eu vin la primarie dintr-o pozitie in care pot sa ajut foarte mult Onestiul si renunt la orice alta demnitate publica in stat, doar de dragul de a sprijini comunitatea onesteana, pentru ca vreau sa imi cladesc, in continuare, aici, la Onesti, o familie frumoasa, o cariera de succes in politica si sa pot sa am ce sa fac atunci cand ies la pensie, in acest oras.
BINE DOMNUL POPA.!! BAFTA IN ALEGERI NOI VA SUSTINEM…
DE UN ASTFEL DE PRIMAR ARE ONESTIUL,NU DE UNUL CE A INGENUNCHEAT ORASUL ,CU IMPOZITE SI TAXE,NU DE CEL CE A FACUT INVESTITII CU BANI DE LA BUGETUL DE STAT SI DIN IMPOZITE SI TAXE.STITI DE CE NU AU FOST ATRASI BANI EUROPENI?PT CA BANII EUROPENI SE FURA MAI GREU,SE SPUNNE CA ACTUALUL PRIMAR ESTE FOARTE ECONOM ,GOSPODAR ,CHIBZUIT PT CA DIN SALARIUL DE PRIMAR SI-A CONSTRUIT VREO 3 VILE SI O FE RMA IN CANADA,ESTE REGRETABIL CA LA INVITATIA PT DEZBATEREA PROBLMELOR ORASULUI ,FACUTA DE D-UL ARON POPA , CELORLALTI 7 CANDIDATI PE DATA DE 27 MAI,NU S-AU PREZNTAT NICI UNUL.PE ACTUALUL PRIMAR L-AM INTELES ,CA NU S-A PREZENTAT NICIODATA ,IN CEI 14 ANI DE MANDAT{ESTE PREA OCUPAT),DAR PE CEILALTI!!??ACEST FAPT ESTE O SFIDARE SI JIGNIRE ADUSA ONESTENILOR.DAR POATE DUMINICA 1 INIE ,ONESTENII VOR RASPUNDE PE MASURA JIGNIRII.