Deșeurile din toate localitățile fără datorii vor putea fi depozitate la celula 2, groapa ecologică a județului Bacău. Eco Sud SA, operatorul gropii, reia de luni, 4 februarie 2019, activitatea la toate instalațiile pe care le administrează, inclusiv stațiile de sortare de la Onești, Berești Tazlău, Găiceana și Moinești.
Rămân în continuare cu gunoaiele nestrânse 62 de localități conduse de primari care nu vor să achite. Moinești și Dărmănești conduc topul datornicilor.
La presiunea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, vineri s-a desfășurat Adunarea Generală a ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor). Atmosfera a fost tenționată și, potrivit unor surse din interior, au ieșit scântei între primarii care nu au datorii și cei care refuză să plătească.
Decisivă a fost intervenția primarului municipiului Bacău, Cosmin Necula, care a făcut apel la buna credință a edililor. De altfel, și ulterior, primarul Bacăului i-a criticat pe primarii care se țepuiesc între ei „crezând că pot arunca pisica moartă în curțile altora”.
„Scânteile” din timpul discuțiilor au fost mediate de subprefectul Valentin Ivancea și de conducerea ADIS, care a explicat pas cu pas ce au de făcut primarii ca să iasă din criza deșeurilor.
Soluția pe termen scurt a venit însă de la operatorii privați care fac salubrizare în județul Bacău. Romprest Service SA (care transportă deșeurile din 65 de localități) a cedat către Eco Sud SA suma de 2,7 milioane de lei pe care o va încasa luni de la municipiul Onești.
Decizia i-a permis Eco Sud SA să deschidă accesul la depozitarea deșeurilor pentru localitățile fără datorii, în număr de 32 (Asău, Bacău, Bârsănești, Berești-Bistrița, Bucium, Buhoci, Cleja, Filipești, Faraoani, Găiceana, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Horgești, Letea-Veche, Luizi Călugăra, Lipova, Măgura, Nicolae Bălcescu, Onești, Orbeni, Parincea, Pâncești, Pârgărești, Prăjești, Săucești, Sarata, Ștefan cel Mare, Tamași, Traian, Răcăciuni, Ungureni)
Alte 62 de localități din județ nu pot strânge deșeurile până nu-și achită datoriile. Numai Moineștiul și Dărmăneștiul au circa 1,5 milioane de euro datorii, dar primarii refuză în continuare să achite. Unele voci au cerut să se facă plângeri penale la adresa primarilor care periclitează sănătatea populației, dar o decizie nu s-a luat încă.
„Sperăm că exemplele Bacăului și Oneștiului vor fi urmate de toate localitățile. Rău-platnicii pun în pericol sănătatea populației”, a declarat pentru Ziarul de Bacău Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS.
Vom reveni.
Nel a zis
Chiar nu se vede că Bacăul se îndreaptă cu pași repezi și siguri spre lumea a 3-a?
Bacăul este condus de niște incapabili care nu fac absolut nimic.Strazile din municipiu și nu numai vor arăta că după război după ce se va topi zăpada,acest primar și cu șatra sa de ,,specialiști” nu a făcut absolut nimic.
Razvan a zis
Comuna Dofteana NU ARE NICIUN LEU DATORIE si nu ati nominalizat-o…
Colonesti a zis
Comuna Colonesti are facuta plata la zi !!! Nu apare in lista mentionata !!!
Ungureanu Vasile a zis
Comuna Oituz nu apare pe lista menționată.Dorim un răspuns!
Jona a zis
Nici la Margineni nu s-a mai ridicat gunoiul, o fi bagat primarul toti banii in buzunarele functionarilor, daca tot s-a marit salariul minim pe economie la care se raporteaza mimarea muncii de catre clanurile familiale din primarie.
Faghiean a zis
Chiar așa! că văd că Mărgineniul nu apare nici cu datorii, nici fără. Vom vedea!