Opt firme din Bacău au fost autorizate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul programului de instalare a panourilor fotovoltaice, cu subvenţie de până la 20.000 de lei de la stat.
Începând din data de 9 septembrie, persoanele fizice se pot înscrie în program, la una dintre aceste opt de firme, care luni au semnat contractele cu AFM. Lista se poate găsi aici, împreună cu datele de contact.
Practic, prin aceste societăți se va derula programul, şi ar fi bine ca cei interesaţi să înceapă să contacteze aceste firme, pentru a intra pe lista de așteptare. Începând cu 9 septembrie, firmele vor avea acces la platforma electronică dedicată programului și vor putea primi înscrieri din partea beneficiarilor finali.
Cine vrea să își instaleze panouri fotovoltaice acasă, va merge la unul dintre instalatorii validați, cu documentele necesare înscrierii: cererea de finanțare, copie după cartea de identitate, extras de carte funciară și cele două certificate fiscale (de la bugetul local și de la bugetul de stat).
Pentru documentația completă în cazuri speciale trebuie verificat articolul 21 din Ghidul de finanțare.
Pasul al doilea este ca firma să încarce în aplicație documentele și să aștepte rezervarea finanțării. Al treilea pas este demararea procedurilor de obținere a ATR (aviz tehnic de racordare), caz în care documentația depinde de E.On Moldova.
Pasul al patrulea este instalarea propriu-zisă a sistemului de panouri fotovoltaice, iar pasul al cincilea este decontarea plății în relația firmei instalatoare cu Administrația Fondului pentru Mediu.
Panouri fotovoltaice subvenţionate 2019: ATR trebuie obţinut de solicitant
ATR trebuie obţinut de solicitant, nu de firma de instalatori, iar acesta are la dispoziţie 90 de zile să îl obţină de la distribuitorul de energie electrică.
De la momentul în care AFM şi-a dat acordul pentru dosarul unui solicitant şi i-a rezervat finanţarea, firma de instalare are la dispoziţie opt luni să instaleze sistemele fotovoltaice.
Bugetul alocat acestui program este dee 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM. Asigură instalarea a 33.000 de sisteme pentru tot atâtea locuinţe, la nivel național
Care este costul real al instalării panourilor?
Costul final depinde în mare măsură de costul manoperei practicat de fiecare firmă, dar și de situațiile particulare a fiecărei locuințe, care determină cantitatea de materiale.
Cei 20.000 de lei pe care îi oferă statul român acoperă, practic, doar echipamentele. Beneficiarul va fi nevoit să plătească manopera firmei, care însă nu poate depăși 15% din costul materialelor. Astfel, costul final al lucrării ar ajunge la maxim 23.000 de lei.
Dorel instalatoru a zis
Eu am sunat la acesti instalatori din Bacau si mi-au spus ca trebuie sa platesc eu cei 20000 lei pentru echipamente pentru ca ei nu au de unde sa puna atatia bani, ca cica au cate 20-30 de rezervari si ca nu au pentru fiecare cate 20000 de lei pentru achizitia de materiale si apoi sa astepte sa le deconteze AFM-ul. Deci ar trebui sa-i verifice un pic institutiile statului sa vada cum implementeaza acesti instalatori agreati acest program.
CITA a zis
Le vor monta maimutele fara echipamente!! Ca la Romania…
Alex a zis
e un blocaj. firmele nu au capitalul necesar pentru a plati echipamentul pentru toti clientii (plus ca sunt constienti ca o sa isi primeasca banii f greu). Iar clientii nu au banii necesari sau nu isi asuma riscul, in conditiile in care, oricand firma respectiva poate declara faliment. Pacat! intentii bune dar o implementare defectuoasa!
Silviu a zis
Intrebare:
Daca achit eu echipamentele ce garantie am ca imi voi primi inapoi banii de la stat si in cat timp? Sau banii li se vor livra firmei ce monteaza panourile si eu va trebui sa i primesc de la ei?Cunoaste cineva o firma serioasa care se ocupa cu asa ceva? Chiar daca nu e din bacau, gen iasi? Multumesc
Alex a zis
banii sunt livrati de stat firmei executante care, in teorie, ar trebui apoi sa ti-i dea tie inapoi.
Ana-Maria a zis
Foarte bun articolul. Multumesc mult pentru informatie!
Silviu a zis
Recomanda cineva o firma buna si serioasa in privinta achizitionarii si montarii acestor panouri fotovoltaice?
Multumesc
Laurentiu a zis
Ce sa mai si zici…
David Ioan a zis
Acest program poate fi o păcăleală pentru cei interesați să își monteze panouri fotovoltaice , cum a fost păcăleala persoanelor care și-au montat centrale termice pentru prima dată când au apărut pe piață. Și sau păcălit mergând la fisc să deconteze cheltuielile cu centrala termică de apartament după montare și nu a decontat nici un leu. Să fii sănătos că ți-ai pus centrală.
Gheorghe. a zis
Am depus dosarul cind a demarat programul casa verde in 2019 si a fost aprobat .In luna august am fost sunat si mi sa comunicat ca daca platesc 20.000 lei vor demara lucrarile.Acum am solicitat la aceiasi firma continuarea colsborarii si la fel imi solicita suma de 20.000 lei iar daca nu sa caut sa ma inscriu la alta firma.Este corect sau bataie de joc.