Mamicile care dau nastere copiilor incepind cu data de intii ianuarie 2011 au, conform noilor prevederi legale privind acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei de sprijin pentru cresterea copilului, doua variante.
Potrivit conducerii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Bacau, parintii pot opta intre a ramine in concediul pentru cresterea copilului pina cind acesta implineste un an sau pina cind acesta implineste doi ani, indemnizatiile urmind sa se acorde in functie de varianta aleasa.
„Pentru parintele care alege sa ramina in concediu pina la data implinirii copilului a virstei de un an, indemnizatia lunara este in cunatum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Ea nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
Daca parintele se intoarce la serviciu pina la implinirea de catre copil a virstei de un an, atunci acesta va primi un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 lei, stimulent care se acorda pina la implinirea de catre copil a virstei de doi ani. In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu virsta intre un an si 2 ani”, a explicat Gheorghe Apostu, director AJPS Bacau.
In afara acestei variante, exista cea in care parintele opteaza pentru raminerea in concediu pina cind copilul implineste doi ani. „In aceasta situatie, parintele primeste o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 1.200 lei.
Pentru aceasta optiune, stimulentul de insertie nu se acorda”, a precizat Apostu. Exceptie de la aceste reguli, spune conducerea AJPS Bacau, face parintele care are copil cu handicap.
In acest caz, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pina cind cel din urma implineste virsta de trei ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, nu mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
„Acordarea stimulentului, in cazul in care parintele opteaza pentru reintoarcerea la serviciu, se face oricind, pina la implinirea de catre copil a virstei de trei ani”, a spus Apostu. Nu intra sub incidenta noilor prevederi legale mamicile care nasc anterior datei de intii ianuarie 2011. (Madalina ROTARU)
popescu a zis
eu nu le-as da nimic, 120 zile de concediu de maternitate, atat am avut eu si am crescut 2 copii cu bona dintr-un salariu de 1100 lei in perioada 1985 1991, apoi i-am dat la gradinita
Zum Zum a zis
faptul ca ai fost proasta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa calce pe urmele tale. Daca si copchii tai au iesit tit ca tine, Dumnezeu cu mila…
minla a zis
vreti bani dar fara munca……la treaba putorilor ca nici daca stati acasa nu stiti cum sa va educati copiii.
minla a zis
sunt o multime de epave asa zise mame care dupa ce-si duc copii la gradinita direct in bar merg si le poti vedea zilnic cu cafeaua si tigara in mana pana pe la pranz si asteapta sa vina seara sa-si aduca copilul acasa…si vai … cat sunt ele de obosite…..