Consiliul filialei Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati – CECCAR a iesit, la sfirsitul saptaminii trecute, la raport in fata Adunarii Generale a membrilor acesteia. Au fost audiate si analizate, intre altele, Raportul Consiliului filialei privind activitatea desfasurata in anul 2008, programele de activitate pentru anul in curs si anul 2010 si Raportul Comisiei de disciplina privind activitatea desfasurata anul trecut. De asemenea, au fost aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pentru anii 2009 si 2010, lista expertilor contabili si contabililor autorizati de onoare si au fost desemnati reprezentantii filialei la Conferinta Nationala a CECCAR care va avea loc la jumatatea acestei luni. Consiliul Superior al CECCAR a fost reprezentat la adunarea filalei de Maria Gruia. La eveniment au fost prezenti si reprezentanti ai unor institutii de profil din judetul Bacau.
Actualizarea tabelului expertilor contabili, contabililor autorizati, societatilor comerciale de expertiza si contabilitate si avizarea inscrierii in Tablou a unor noi membri – persoane fizice si juridice – a fost, anul trecut, o preocupare de baza a filailei bacauane. Aceasta are, acum, 439 de experti contabili, 181 de contabili autorizati, 100 de societati de expertiza contabila si contabilitate, 143 de stagiari si 466 de experti evaluatori. Rapoartele asupra activitatii acestora au fost prezentate de presedintele filialei, Georgeta Cute, de presedintele Comisiei de disciplina, Marcel Bulinschi, de presedintele Comisiei de cenzori, Virgil Munteanu, si de directorul executiv Constantin Pastrav. „Pentru mentinerea tonusului profesional al membrilor filialei – ne-a declarat Constantin Pastrav -, anul trecut am continuat activitatea de pregatire profesionala a acestora, prin cursuri dedicate candidatilor la profesie si cursuri de doctrina profesionala pentru stagiari”. In 2008, au participat la examenele de aptitudini 162 de stagiari, dintre care 160 au fost declarati admisi.
Cu ochii pe exercitarea profesiei
Filiala bacauana a CECCAR si-a inscris, anul trecut, in program si atragerea in programul national de dezvoltare profesionala continua a profesionistilor contabili angajati in entitatile economice din judet. „Pentru aceasta – a precizat directorul executiv al fialialei -, am continuat masurile pentru punerea in aplicare a prevederilor din Legea contabilitatii, in vederea intocmirii situatiei privind modul de organizare si de tinere a contabilitatii la entitatile din judet”. Profesionistii inregistrati in tabloul CECCAR reclama adesea concurenta neloiala a unor colegi de breasla, de regula functionari in institutiile de stat, care practica abuziv meseria si cer sprijinul CECCAR in acest sens. „Ne-am preocupat si pentru supravegherea modului de exercitare a profesiei de expert contabil si contabil autorizat si pentru adoptarea de masuri de identificare si sanctionare a persoanelor care se fac vinovate de incalcarea deontologiei profesionale, actiune care se afla in curs de realizare” – a mai precizat Constantin Pastrav.
Cabinetele contabile la audit
Auditul de calitate sta la baza activitatii contabile in sistem organizat. Anul trecut, au fost programate pentru auditare 60 de cabinete, persoane fizice si juridice. In fiecare semestru a fost programata efectuarea auditului de calitate la cite 30 de cabinete si au fost auditate un numar de 57 cabinete. Au fost, insa, si situatii in care cabinetele au fost sustrase de la audit, fara documente justificative. In cadrul auditului structural efectuat la cele 57 de cabinete, au fost constatate un numar de 307 puncte slabe, iar in raport de continutul acestora au fost stabilite incidente posibile si s-au facut recomandari in acest sens. Intre altele, s-a constatat ca onorariile pentru serviciile efectuate de liber profesionistii contabili nu au fost stabilite, in cele mai multe cazuri, cu respectarea Regulamentului privind disciplina onorariilor si tariful profesional emise de CECCAR, ca activitatea de formare profesionala nu a fost continua, ca nu toate cabinetele sint dotate cu standardele profesionale, ca nu se intocmesc dosarele de lucru in cazul unor misiuni contabile etc. Din cele 57 de cabinete auditate, 14 isi desfasoara activitatea in spatii independente, 3 la sediul clientilor, iar 40 in apartamente proprietate personala. Asupra altor aspecte ale activitatii filialei Bacau a CECCAR vom reveni.
Lasă un răspuns