– concetratia maxima admisa la indicatorul amoniac a fost din nou depasita, in cursul zilei de marti, 18 ianuarie 2011 – o ceata groasa a invaluit ieri orasul – bacauanii se revolta de multiplele poluari, fiind ingrijorati de starea lor de sanatate – autoritatile de mediu spun ca masurile impuse poluatorului prin noua autorizatie integrata de mediu, in curs de revizuire, vor fi mai restrictive
O noua poluare cu amoniac s-a abatut, marti, asupra bacauanilor. In urma sesizarilor primite in cursul zilei de ieri de la mai multi cetateni deranjati de mirosul intepator, autoritatile de mediu au efectuat analize specifice pentru depistarea concetratiei de amoniac din aer, rezultatele indicind noi depasiri ale concentratiei maxime admise in mai multe zone ale orasului.
Potrivit Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau, in intervale orare diferite, in trei zone ale orasului s-au prelevat probe din aer prin laboratorul propriu de incercari, in doua inregistrindu-se valori peste limita admisa de amoniac.
„La punctul de prelevare SC Robinete Industriale, in intervalul 9:40 – 10:10, valoarea masurata la indicatorul amoniac a fost de 0,66, respectiv 0,67 mg/mc NH3, iar la punctul str. Bucegi, Scoala «Domnita Maria», in intervalul 10:50 – 11:20, valoarea a fost de 0,38 mg/mc NH3. Valoarea maxima admisa confrom STAS 12574/87 este de 0,3 mg/mc NH3”, a spus Maria Ionos, purtator de cuvint ARPM Bacau.
Poluarea din cursul zilei de ieri vine dupa o depasire a concetratiei maxime admise la indicatorul amoniac in cursul zilei de joi, 14 ianuarie 2011 si o depasire drastica a acesteia, in cursul zilei de 4 ianuarie 2011 – data la care poluarea a trecut granitele judetului, ajungind pina in Adjud.
Atunci au fost afectate si comunele Faraoani (concetratie de 4,45 mg NH3/mc fata de limita admisa de 0,3 mg NH3/mc), Gioseni, Racaciuni si Nicolae Balcescu. Poluator – societatea Amurco Bacau.
Bacauanii se revolta
Cetatenii municipiului Bacau au ajuns la limita rabdarilor, disconfortul provocat de mirosul de amoniac fiind sporit de ingrijorarea pentru propria lor stare de sanatate.
In repetate rinduri, la redactia Ziarului de Bacau au fost primite sesizari prin care cititorii reclama societatea Amurco, aratindu-se totodata sceptici cu privire la corectitudinea interventiei autoritatilor de mediu in aceasta problema. De asemenea, pe site-ul publicatiei, cetatenii se revolta, lasind nu o data comentarii acide la adresa poluatorului sau a institutiilor care se ocupa de mediu.
„Inchideti odata pentru totdeauna acest combinat, chiar nimeni nu ia masuri cind aceste poluari sint saptaminale, ne afecteaza viata noastra si pe cea a copiilor?!”, scrie, sub numele Costel, un cititor, pe site-ul Ziarului de Bacau si, la fel ca domnia sa, multi altii.
Masuri privind protectia mediului mai stricte pentru poluator
In prezent, explica autoritatile de mediu, societatea functioneaza in baza autorizatiei integrate de mediu veche, fiind in procedura de revizuire a acesteia.
„Pe toata perioada acestei proceduri, societatea trebuie sa respecte masurile impuse de autorizatia veche si care era mai putin restrictiva decit cea noua. Draftul de autorizatie integrata de mediu este in studiu la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”, a spus Iuliana Romaniuc, comisar sef Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean (GNM-CJ) Bacau.
Noua autorizatie, prin care s-a propus restrictionarea la jumatate a emisiilor prevazute de autorizatia veche si care a fost supusa dezbaterii publice la mijlocul anului trecut, ar urma sa fie data la sfirsitul acestei luni, inceputul lunii viitoare. Garda de Mediu ar putea interveni, odata cu emiterea noii autorizatii integrate de mediu, chiar in sensul inchiderii societatii daca aceasta nu va respecta masurile impuse.
Societatea Amurco SA Bacau a fost sanctionata de Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Bacau pentru fiecare din primele doua poluari din acest an, cu amenda maxima prevazuta de actele normative in vigoare, de 10.000 lei. Anul trecut, societatea a fost, de asemenea, sanctionata pentru 6 poluari confirmate din cele 12 sesizate, spune conducerea institutiei.
Zece milioane de euro in modernizare
Protejarea mediului ramine, pentru societatea Amurco, o piatra de incercare grea in relatiile cu oricare dintre partenerii de afaceri, dar mai ales cu institutiile abilitate sa urmareasca aceasta problema si, in ultima instanta, cu populatia din localitatile invecinate. Imaginea combinatului este mult grevata de acest aspect si se adauga problemelor financiare, tehnice si tehnologice, si ele in prim plan.
Cu circa doi ani in urma, directorul general, Laurentiu Hotea, descria un program de modernizare a instalatiilor, dedicat si protectiei mediului. Amurco se afla dupa un an de productie bun, 2007, virful activitatii societatii, dar criza economica si-a spus imediat cuvintul, iar 2009 a aparut ca un an foarte greu.
Amurco a investit, atunci, 10 milioane de euro cu impact asupra mediului si a realizat programul in perioada octombrie 2008 – iunie 2009. Ce s-a reusit ramine de vazut acum. A fost modernizata, astfel, faza de reformare primara din fabrica de amoniac, masura care a constat in inlocuirea tuburilor de la reformer cu tuburi cu pereti subtiri si a catalizatorului.
De asemenea, s-a reabilitat bazinul de retentie finala, unde s-a imbunatatit calitatea apelor evacuate si s-a eliminat posibilitatea impurificarii pinzei freatice.
La fel, s-au modernizat ciclurile de racire pentru fabricile de uree si CET, operatiune care a dus la un grad de recirculare a apei de peste 95% si o reducere a consumului de energie electrica pentru intreaga platforma cu peste 10%.
Combinatul, ca toata industria de ingrasaminte chimice, nu are nici acum o conjunctura economica mai buna. Guvernul a decis, recent, sa anuleze posibilitatea ca proprietarul, grupul InterAgro, sa achizitioneze gaze naturale din productia interna la un pret subventionat. Cel care controleaza afacerea, Ioan Niculae, a amenintat, astfel, ca va vinde intreprinderea. Planurile de protectie a mediului pot trece, in acest fel, din nou pe un loc secund, in fata unui pericol atit de mare. (Petru DONE)
GHIORGHI a zis
NENOROCITILOR! CIND AVETI DE GIND SA OPRITI MIZERIA ASTA??? DE CITE ORI SA VI SE ATRAGA ATENTIA??? VOI NU RESPIRATI ACELASI AER???? CE FACETI CU BANI IN BUZUNAR SI CU SANATATEA DISTRUSA???
bula a zis
ce face politia?! ce face primarul?!
nu ne putem multumi numai cu amenzi! la ce ne mai folosesc amenzile dupa ce crapam?!
vedeti ca-n groapa cu lei si-n letea, niste baetasi ar vrea s-arunce-n aer combinatu’.
mai bine l-ati inchide, inainte de-asa ceva.
octo a zis
De atata timp se spune ca firma asta ne rupe plamanii, iar garda de mediu sta la luat leafa degeaba. Niculae , prin sclavul sau Hotea face bani grei, si apoi ii scoate din Bacau. Poate daca ar fi alungati din oras, ar fi rezolvarea!
Huo garda de spaga, o sa va omoare copii spaga asta
Alina C a zis
Ce minciuni si pe noua sefa de garda de mediu pentru otravirea populatiei…
„Draftul de autorizatie integrata de mediu este in studiu la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”, a spus Iuliana Romaniuc, comisar sef Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean (GNM-CJ) Bacau”
fanel a zis
Ioan Niculae vrea gaze subventionate ca sa ne otraveasca cu duhoarea. Ne-a imbolnavit amoniacul, dam bani pe medicamene, dam bani pentru subventiile gazelor acestui nesimtit; niciodata Amurco nu a poluat ca acum si ca in ultimele 12 luni. Mint toti cu nerusinare, nu s-a investit nimic in combinat pentru atenuarea poluarii. Garda de Mediu e inutila si trebuie desfiintata,
ramma a zis
Panarama de la garda de mediu si tras un CV pe net de te indoaie…, in realiitate e o nulitate si un jalon pentru nesimtitii lui Niculae. Pleaca caraghioaso
elis a zis
Dece garda de mediu nu i retrage autorizatia si sa inchida AMURCO? Mai mult cred ca prin masurile „luate” chiar Garda de mediu ii incurajeaza sa nu faca nimic in sensul de a nu ne mai otravi.Oare pt.cativa oameni care mai lucreaza acolo merita sa sacrificam un oras plus comunele din jur? pt.economia tarii nu prea inseamna mare lucru.
keops a zis
Din pacate suntem atat de saraci incat prostia, dezinformarea, nepasarea caracterizeaza societatea in care traim. Ne-am invatat sa dam din gura fara sa facem nimic, asteptam totul de la primar, prefect, de la popa, de la oricine numai noi sa nu facem nimic. Taiem padurile, aruncam, pet-uri si pungi de plastic peste tot, vorbim urat, injuram si ne plangem ca suntem agresati dar cand cineva doreste sa organizeze ceva stam ascunsi dupa perdea si radem ca prostii. Daca te duci la o clinica de oncologie te speri\i cati bolnavi de cancer plang pe la usi. Este un cancer generalizat stimulat de nepasarea si nesimtirea noastra.
elena a zis
Ieri dimineata am iesit o secunda in balcon sa iau ceva de acolo si dupa ce am inspirat o gura de aer mi s-a oprit respiratia pe loc si am inceput sa tusesc tare.Afara era otrava de la combinat care ne omoara incet dar sigur.Ce fac autoritatile acestui oras?Ce venituri aduce acest nenorocit de cic Bacaului de ii lasa inca autorizatia de functionare?Chiar trebuie sa se intample o nenorocire de proportii asa cum avertizeaza mai sus,,bula”?
un om de bine a zis
CRIMINALILOR (amurco, garda de mediu, primarul bacaului, etc) ce aveti de gind cu aceasta „unealta” a mortii (amurco) care ne ucid copiii, parintii si pe noi?
Dupa ’89, au fost inchise si desfiintate destule fabrii in Bacau, dar blestematul asta de combinat nu a putut fi inchis si ras de pe fata pamintului, ci a fost dat pe mina unor hoti ca sa infaptuiasca politica de genocid a regimurilor „ceausescu” si „basescu + boc”.
Anonim a zis
Cata dreptate ai Keops! daca intelege cineva ceva din asta ,e bine!
mimi a zis
Cu atatea autoritati menite sa ne protejeze murim cu zile .Eu as desfiinta autoritatea de protectie a mediului care nu face decat sa constate ca murim cate putin in fiecare zi .Si astazi eu cu oleaca de astm am crezut ca mor pana acasa . Nu putem sa stam doar in casa cu geamurile inchise . Cred ca Primaria ar trebui sa dea in judecata aceasta firma care ne omoara . De fapt ar trebui o revolta a bacauanilor in fata acestei fabrici de otrava din Bacau ,cu blocarea totala a activitatii.
keops a zis
Tocmai ce spuneam, ne pricepem doar la injuraturi, problemele importante nu prea ne intereseaza. Urmariti articolul cu ancheta exploziei, alt subiect extrem de arzator care are un sfert din accesarile tampeniei cu UNPR-ul. De ce?! Fiindca ne pricepem doar la dat din gura.Apropos, pe cand un articol cu curvele de la Sarata sau cu Columbeanca sa se mai dezmorteasca putin bunii cetateni?!
varu' lu' bula a zis
ba bula, tu vrei sa-i pacalesti p-aia de la politie, ba!
sau nu stii ca si-n izvoare-s niste baetasi?
ce-o sa zica si politia si primaru’ cand o sari combinatu-n aer sau cand i-or trage-o baetasii lu’ tanti de la mediu?
George a zis
Desi sunt plecat din Bacau de o buna bucata de timp, observ cu f. mare intristare ca viata bacauanilor s-a inrautatit. Acest combinat a fost construit in timpurile marii industrializari comuniste, fara studii ingineresti si de mediu adecvate. Pe langa analiza eficientei (foarte proasta comparativ cu cele din lume), amplasarea acestuia ar fi trebuit supusa unor studii temeinice de impact social si de mediu. Pe scurt, trebuia sa fie de mult mutat/retehnologizat ori inchis. Ceea ce se intampla azi e dovada rabdarii fara de sfarsit a romanilor pe de o parte si a nesimtirii reci a celor ce au un cuvant de spus in aprobarea functionarii acestei societati de cealalta. O amenda de 10.000 lei este maruntisul din contractele de milioane. Cei responsabili de mizeria asta ar merita sa fie condamnati sa stea in amoniac 1% concentratie, impreuna cu rudele.
GHIORGHI a zis
„1) Cum proceseaza corpul nostru amoniacul ?
Datorita faptului ca amoniacul este un gaz extrem de solubil in apa, el se dizolva in caile nazale si intr-un final e inghitit ajungand in stomac. O foarte mica parte din amoniacul inhalat ajunge in plamani. Din plamani si stomac amoniacul ajunge in sange. De notat ca si consumul unei cantitati mari de carne produce cresterea valorii de amoniac din sange.
Corpul uman foloseste amoniacul in mai multe scopuri, inclusiv la mentinerea unui pH normal necesar vietii.Amoniacul este procesat in ficat, rinichi si muschi, unde este transformat in uree sau glutamina (unul din cei 20 de aminoacizi esentiali.)Ficatul are capacitatea de a transforma in jur de 130 de grame de amoniac in uree in fiecare zi (in mod normal el transform cam 1/8 din aceasta canitate).
Principala cale de eliminare a amoniacului din organism este prin urina sub forma de uree; se mai elimina insa si prin respiratie intre 0,1 si 0,3 ppm.
In concluzie: organismul uman poate face fata unei expuneri destul de mare la amoniac.
2) Evaluarea efectelor pe sanatate
Amoniacul este iritant pentru ochi, sistemul respirator si piele datorita faptului ca este alcalin
Expunerea acuta
Efectele biologice in cazul expunerii acute depind foarte mult de concentratia din aer, de cantitatea ingerata si de durata expunerii.
”
Concentratia in aer Efecte pe sanatate
0-35 ppm (mg/m3) Unii oameni pot detecta concentratii in aer mai mici de 5 ppm (mg/m3) – in medie insa valoarea e undeva la 16-17 ppm in aer.
Daca insa vorbim de amoniacul dizolvat in apa atunci concentratia detectata in medie de oameni este in jur de 35 ppm (mg/l).
50 ppm (mg/m3) Cea mai mica concentratie de amoniac din aer care este iritanta pentru ochi, nas si gat este in jur de 50 ppm (mg/m3).
100 ppm (mg/m3) Concentratia maxima in aer la care aproape toti indivizii (subiectii) dezvolta reactii adverse severe daca nu poarta echipamente de protectie personale, este de aproximativ 100 ppm (mg/m3).
500 ppm (mg/m3) La o expunere de 30 de minute fara echipament de protectie la o concentratie de amoniac de aproximativ 500 ppm (mg/m3) nu apar efecte care ar putea ameninta viata individului expus.
700-1000 ppm (mg/m3) La concentratii intre 700-1000 ppm (mg/m3) apare bronhospasmul, iritatii grave ale ochilor si tuse severa.
5000 ppm (mg/m3) La concentratii mai mari de 5000 ppm (mg/m3) amoniacul provoaca acumularea de fluide in plamani, arsuri ale pielii si uneori moartea individului expus. „
fanel a zis
@ GHIORGHI
500 ppm (mg/m3) La o expunere de 30 de minute fara echipament de protectie la o concentratie de amoniac de aproximativ 500 ppm (mg/m3) nu apar efecte care ar putea ameninta viata individului expus. FANEL: Am inteles Ghiorghi, dar daca expunerea este de 30 de minute timp de un an sa zicem, nu cred ca e valabil ceea ce spui tu, Dupa 1 an de expunere in fiecare zi cite 30 de minute pe zi, omul MOARE. Sper ca nu esti de la Garda de Mediu si vrei sa dezinformezi bacauanii poluati de combinatul criminal al patronului criminal. Cind era d-l Hotea la conducerea Amurco, acest combinat nu polua in asemenea hal, dar dupa plecarea lui, linge -blidele, cozile de topor ale patronului Niculae, ne omoara ca sa faca gusa mare si matzul plin patronulNiculae.
GHIORGHI a zis
@FANEL: Nu, nu sant de la garda de mediu, nici pe departe… AI DREPTATE CU CE SPUI!!! Expunerea frecventa la asemenea otravuri nu poate aduce nimic bun. CE PUTEM FACE? Cum sa-i lamurim pe acesti „oameni” ca trebuie inchis acest COSMAR??? Aveti vreo idee?