Faimoasa casă de licitații Sotheby’s România scoate la vânzare Palatul Știrbey, aflat în Dărmănești, la 63 de kilometri de Bacău. Palatul este încadrat ca monument istoric de clasa A, a fost construit în stil neoromânesc și poartă semnătura arhitectului Nicolae Ghika-Budești.
Proprietarul, un om de afaceri israelian, Itshak Nahmany, l-a cumpărat în 2014 cu 400 de mii de euro. După renovarea menită să îl transforme în hotel de lux, are 36 de camere cu tot atâtea băi, pe două etaje și mansardă. Se pare însă că afaceristul a renunțat la planurile sale inițiale și a scos clădirea la vânzare.
Palatul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe o suprafață desfășurată de 4.500 metri pătrați, înconjurat fiind o pădure de goruni bătrâni. Are de jur împrejur și 13 hectare de teren. „Pe lângă clădirile tehnice adiacente palatului, undeva mai în spate, în sus pe munte, mai există o serie întreagă de clădiri (mai bine de 1000 mp de construcții), foste tabere școlare care în trecut puteau găzdui mai bine de 200 de copii. Clădirile au fost construite în perioada comunistă, nu au fost renovate, dar sunt în stare bună și ar putea fi renovate și folosite”, ne informează reprezentanții Sotheby`s.
Casa de licitații i-a făcut și un film de prezentare de patru minute în care surprinde întinderea proprietății imobiliare. Domeniul a intrat în posesia familiei Știrbey în 1869, iar palatul a fost ridicat cu muncitori italieni începând cu 1913. Regina Elisabeta și Maria de România sunt personalitățile cunoscute care au vizitat palatul de la Dărmănești.
Actualul proprietar a cumpărat palatul în 2014 și l-a reabilitat complet, o lucrare care a durat trei ani. Din imaginile prezentate, în urma restaurării s-au păstrat detaliile acelor vremuri. Scara din lemn masiv a fost păstrată – s-a curățat și restaurat fiecare centimetru pătrat. Și tâmplăria originală, din stejar masiv, a fost salvată. Mansarda a fost transformată într-un apartament de lux cu o priveliște completă asupra împrejurimilor.
Locația se pretează pentru cazare, restaurant, agrement. Nu este folosită în acest moment, dar este păzită 24 din 24 de o firmă specializată.
Prețul pentru care se scoate la vânzare este impresionant: 10 milioane de euro.
Anca a zis
Mai bine ca nu a fost transformat in hotel, poate devine muzeu si atunci va putea fi vizitat si cunoscut de mai multi oameni.
BoogieMan a zis
ar trebui sa il cumpere statul inseamna. Niciun privat nu va da nici jumatate din pretul cerut ca sa il faca „muzeu”. si-ar scoate investitia in 200 de ani.
Dragos a zis
Ce e asa impresionant în legătură cu prețul? Este un castel – monument istoric – complet renovat împreună cu câteva ha de teren. Costa mai mult sa construiești un bloc.
Marius a zis
In conditiile in care a fost cumparat cu 400.000 de euro, atunci nu ti se pare cam mult? Ori pretul de acum e corect, ori sa ne intrebam cum de l-a luat doar cu 400.000
BoogieMan a zis
Retrocedarea s-a facut catre mostenitor in 2005. Mostenitorul l-a scos la vanzare prin 2014 cu 400.000, nu era reabilitat, nu era consolidat. Statul putea sa isi exercite dreptul de preemptiune si sa il cumpere. Nu a facut-o. Deci intrebarea este de ce nu l-a luat statul, nu de ce a cerut mostenitorul asa putin.
Robert a zis
Simplu! L-am luat pe nimic, ca multe alte valori în România. Șpagă, probabil, a fost mai mare. Dar nu este vina evreului, om de afaceri. A dat cât pe o mașină de lux, a mai învește 1-2 în renovare, ceva în întreținere și acum vrea să-și dubleze investiția. Este de condamnat? Nu! Vinovați sunt cei care au vândut. La prețurile actuale din Europa, domeniul
și conacul, fiind și renovat, merită banul…
Mihai Traian a zis
Cred ca ar trebuie intrebat si Hrebenciuc in de ce acest palat n-a fost cumparat de statul roman?
un cetatean a zis
Sa nu uitam ca la momentul cumpararii starea de deteriorare era destul de serioasa.
Dan a zis
400 de mii + o lingură de var doresc a fi transformati in 10 milioane. Ambitios israelianu!
Burkina Faso a zis
Constructiile ridicate in timpul ocupatiei comuniste (deh !) au fost platite din bani publici. De ce au fost retrocedate, alea apartineau poporului. Chestia asta cu retrocedarile mi se pare o magarie fara capat. Eu zic ca ar cam trebui sa rerocedam terenul de sub Bacau dacilor, eu oricand dovedesc ca sunt dpdv genetic neam cu dacii, asa ca ia sa faceti bine si sa scoateti cateva miliarde de euroi si sa imi dati inapoi ce a avut strabunica in dotare.
Vera a zis
Tot felul de urechiști pe aici. Palatul a fost retrocedat moștenitorilor familiei Știrbey, deoarece fusese confiscat ilegal de comuniști. Moștenitorii l-au vândut lui Nahmany cu suma convenita între ei – statul n-a avut niciun rol aici. Nahmany a făcut acolo investiții de câteva milioane, acum vrea sa câștige și el ceva.
IrinaG a zis
Preturile in Romania erau altfel inainte de intrarea in UE. Este foarte probabil ca pretul castelului sa fi crescut de la 400mii la cateva milioane chiar fara prea multe renovari. Apartenenta in UE inseamna mult pentru afarerile internationale. Singura problema aici este ca probabil castelul nu poate fi vandut chiar cu 10mil. Nu cred ca ia mai mult de 3-4 milioane, si asa cu mult noroc. Sunt castele in Franta de vanzare cu 600mii euro.
Melania a zis
Statul e cel mai pagubos administrator!