– in municipiul Bacau se construiesc parcari ecologice – pina acum s-au amenajat patru astfel de parcari, trei pe strada Petru Rares si una pe strada Costache Negri, iar alte doua sint in contructie – bacauanii spun ca aceste parcari sint mai practice decit cele din beton – de altfel, reprezentantii de la Agentia pentru Protectia Mediului spun ca nu se vor mai da aprobari decit pentru astfel de parcari ecologice
Claudiu TANASESCU, Madalina ROTARU
Primaria Bacau continua campania de amenajare de noi parcari ecologice dispuse in toate cartierele orasului. Astfel, dupa primele parcari de acest tip amenajate pe strada Petru Rares, la blocurile 10 si 12, cu o capacitate de circa 25 de locuri fiecare, au mai fost amenajate doua parcari, una pe aceeasi strada, la blocul nr. 5, cu o capacitate de 25 de locuri si una pe strada Costache Negri, la blocul nr. 10, cu o capacitate de circa 12 locuri. Alte doua parcari ecologice se amenajeaza pe strada Hatman Berescu, cu o capacitate de circa 60 de locuri si în imediata vecinatate a Catedralei Catolice “Petru si Paul”, cu o capacitate de circa 15 locuri, lucrarile urmind a se finaliza la sfirsitul acestei saptamini. Amenjarea de parcari ecologice va continua si in perioada urmatoare. Parcarile ecologice reprezinta o noutate pentru municipiul Bacau, principala lor calitate fiind aceea ca se permite regenerarea, în permenenta, a stratului verde, cu consecinte benefice asupra mediului.
Ce spun bacauanii si instiututiile de mediu
Locuitorii municipiului Bacau spun ca aceste noi tipuri de parcare sint mai practice. “Eu am vazut asa ceva in Franta si Italia. Decit atitea betoane si asfalt eu cred ca este mai bine asa, cu iarba. Parca este altceva si nu se mai incinge vara asfaltul asa”, a declarat Stefan Popa. Un alt bacauan ne-a spus ca aceste parcari sint mai estetice si ca isi doreste sa fie mentinute de semeni. “Eu nu ma pricep la problema de mediu. Tot ce stiu este ca daca este putin spatiu cu verdeata se produce oxigen. In plus, ma gindesc ca poate nu va mai fi atit praf. Arata bine si asta este important. Insa imi doresc sa nu fie murdarite si umplute de ulei de motor de cei care isi repara masinile in fata blocului sau isi fac schimbul de ulei. In Germania daca dai ulei pe sol iei amenzi de mii de euro. Acolo totul se stringe frumos, nu se lasa o picatura pe pamint si se duce la locuri unde se string deseuri de acest tip”, a precizat bacauanul.
Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau saluta dezvoltarea de astfel de parcari, mentionind chiar ca nu se vor mai aproba proiecte de amenajare parcari exclusiv din beton. „Proiectele de amenajare de parcari ecologice au fost binevenite, la initiativa noastra. Am recomandat tuturor primariilor din judet astfel de proiecte, de altfel nu vom mai aproba nici un proiect de amenajare parcare exclusiv din beton. Avantajul parcarilor de tip ecologic este ca ele isi pastreaza functia de spatii verzi si filtrare a apei din precipitatii, mentinindu-se arborii existenti de pe amplasament si cei de-a lungul cailor de acces. De la alte primarii din judet nu am primit pina acum proiecte de amenajare de astfel de parcari, dar le recomandam ferm”, a spus Paul Toderica, director ARPM Bacau.
Lista parcarilor ecologice ramine deschisa
Parcarile ecologice se vor construi in mai multe zone din oras, cum ar fi Neagoe Voda, blocurile 1, 3, 5, 7, 11, 31, Decebal, nr. 21, Victor Babes, zona case, Narciselor, blocurile 2, 7, 9, 11, Bucegi, intersectie Narciselor, Neptun, blocul 2, Marasesti, intersectie Aleea Eternitatii, blocul 159, Strada Toamnei, Banc Post, strapungere 9 Mai, Strada Tazlalui, Stefan cel Mare, nr 44 si 46 si zona Diana Forest, Lalelelor, Asociatia de Proprietari, Carpati, PT 11, Pictor Andreescu, în spatele dispensarului Valea Alba, blocul 7, Trecatoarea 9 Mai, Prieteniei 22, Metalurgiei, blocul 10. Parcarile ecologice vor avea la baza urmatorul model de constructie: zece cm de dale din pavele ecologice, 4-5 cm nisip, zece cm pietris, 20 cm balast. Acest sistem cu dale ecologice are avantajele ca filtreaza apa din precipitatii. La caldura temperatura materialului este aceeasi cu cea a solului. Costurile unei parcari ecologice sint mai mici fata de solutiile clasice si pastreaza functia de spatiu verde. Inainte de realizarea sistemului se va efectua decaparera pamintului vegetal pe toata suprafata in grosime de 30 – 40 cm, realizindu-se un sistem de pante astfel incit apa pluviala sa nu fie dirijata intr-o anumita directie, iar infiltrarea si evapoarea apei sa fie facuta cit mai uniform si pe o suprafata cit mai mare. Dupa asezarea pavelelor, golurile din modelul pavajului se umplu cu pamint fertil amestecat cu seminte de gazon. Locurile de parcare se delimiteaza cu pietris ornamental.
Ciprian a zis
Arata foarte bine. Un mod inteligent de a rezolva pb. locurilor de parcare fara a dauna mediului. Solutia ar trebui aplicata oriunde e posibil tehnic.
AlexBC a zis
Felicitari!!!