Executorul judecătoresc – scrie publicația online AvocatNet.ro – nu mai poate cere „ajutorul” Ministerului Public în cursul procedurii de executare silită. Curtea Constituțională a României (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului într-un caz de această speță, iar decizia instanței a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Acest lucru – spun specialiștii publicației – înseamnă că, de-acum, Parchetul nu mai are dreptul de a efectua cercetări asupra conturilor sau depozitelor bancare ale debitorului și nici de a afla dacă acesta deține titluri de stat, bonuri de tezaur și alte titluri de valoare. De asemenea, nu va mai interveni în procesul executării silite pentru a afla dacă debitorul este acționar ori asociat sau dacă deține titluri de stat, bonuri de tezaur și alte titluri de valoare susceptibile de urmărire silită.”
Executarea silită este reglementată de Codul de procedură civilă și este aplicartă pentru recuperare a unor debite/datorii care au fost stabilite prin titluri executorii. Ea este realizată numai de executorul judecătoresc.
Lasă un răspuns