UPDATE: Pentru Ziarul de Bacău, primarul Gheorghe Baciu a făcut câteva precizări. Potrivit edilului din Slănic Moldova, de vină pentru situația creată este proiectul după care pârtia a fost amenajată.
„Pârtia are un singur rezervor, de 500 de metri cubi de apă, în condițiile în care toată stațiunea consumă 1.700 de metri cubi de apă. Când s-a făcut pârtia, nu au fost corelate cele două, iar rezervorul pârtiei nu a fost bine calibrat. Noi dăm apă prioritar la hotelieri și agenții economici, pârtia primește după program. Când stațiunea este plină, nu putem să dăm câtă apă vrea pârtia”, a declarat primarul Baciu.
Conform primarului din Slănic, alte pârtii din țară au propriile rezervoare, ce asigură sursă independentă de apă pentru tunurile de zăpadă, care este și mai ieftină decât cea tratată pentru consumul uman.
Știrea inițială:
În plin sezon de schi, pârtia Nemira, de la Slănic Moldova, județul Bacău, se încăpățânează să stea închisă, deși condițiile de temperatură sunt favorabile. Zăpada este singura care lipsește, iar tunurile de zăpadă cu care este dotată instalația nu funcționează la capacitatea maximă, din cauză că nu au apă la dispoziție.
Paguba pentru pârtia de schi, dar și pentru stațiune, este destul de mare, întrucât s-au ratat nu doar sărbătorile de final de an, ci și cele ortodoxe de rit vechi.
„Suntem pregătiți să realizăm în continuare zăpadă artificială, în măsura în care furnizorul local ne va asigura cantitatea de apă necesară funcționării tunurilor. Stratul de zăpadă natural și artificial este insuficient pentru practicarea sporturilor de iarnă în condiții optime”, au anunțat administratorii pârtiei, pe Facebook. Furnizorul local este Apa Serv, companie a primăriei din localitate.
Pentru Ziarul de Bacău, Romil Botezatu, directorul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont, ce are instalația în subordine, a confirmat că pârtia de schi Nemira nu s-a deschis din cauză că tunurile nu au primit suficientă apă.
„Stațiunea a avut probleme cu apa, pentru că sursa de suprafață și capacitatea de stocare nu sunt suficiente pentru toți consumatorii din Slănic Moldova. A fost o disfuncționalitate pe care sper să o rezolvăm astăzi”, a declarat Romil Botezatu.
Necesarul de apă este de circa 500 de metri cubi în opt ore, însă tunurile nu au putut funcționa decât o parte din timpul necesar.
Potrivit directorului Romil Botezatu, în general condițiile climatice din zonă sunt în schimbare: „La Slănic nu mai sunt zăpezi ca altădată”. Pentru rezolvarea problemei, administrația pârtiei a declanșat procedura de achiziție pentru încă două tunuri de zăpadă, mai performante, însă licitația s-a blocat în contestații.
Jona a zis
E doar un alt exemplu din nenumaratele cazuri in care incompetenta politrucilor de zero bani din primarii este aratata in toata splendoarea ei, bine ca li s-au marit iarasi salariile si au mai primit din banii cetatenilor inca doua salarii pentru hrana, ca sa nu moara de foame dormind in primarie, batandu-si joc de cetateni. Cat de dobitoc poti sa fii sa nu iti asiguri rezerva de apa pentru acele tunuri, sau credeau ca nu mai vine iarna? Mai mari sabotori a oricarei activitati nu gasesti decat in institutiile parazitare al statului, incepand cu primariile, asta de ce mai este in functie? Cat e Slanic Moldova de nu a facut fata la consumul de apa, e cumva vreun Dubai se afla in desert? Dar ce pretentii sa ai de la niste incompetenti care nu au fost in stare un an intreg sa astupe o groapa si sa repare drumul, asta e nivelul partidelor politice, adevarate competitii de prostie si batjocura.
georgescu- filache a zis
Iarna se face car si vara sanie! De unde apă?!Apa potabilă s-o folosești la tunurile pentru zăpadă?! Niște indivizi fără viziune!! Un politician,a dorit sa aibă o pârtie de sky peste drum de vila lui! Ok! Consecințele se văd, ele nu pot fii rezolvate… așa cum gândesc habarnștii!! Investiția+pretul transportului apei +pretul energiei electrice+ salariile muncitorilor= pierdere!! Colac peste pupăză, nu ninge suficient, ger uscat, o sa vină zile cu temperaturi peste zero grade etc.Bați cu tunurile o săptămână și se topește intr-o zi!! Problema nu poate fii rezolvată decât cu niște investiții foarte mari!!
Gggggg a zis
Niste jeguri
Antipatras a zis
Dat fiind ca angajarile se fac pe baza de pile ce va așteptați de la un astfel de administrator? Mai cititi cum se numeste instotutia care se ocupa de administrarea partiei… Mai promoveaza si turismul astia… Pacat de cei care si-au facut afaceri in zona.
Aberto Tomba a zis
De la inceput au fost probleme cu aceasta partie. Una din ele este ca a fost cnstruita la o altitudine prea mica pentru a putea functiona perioade mai lungi. Alta problema a fost ca a fost legata la reteaua de alimentare a orasului si nu au fost forate puturi proprii care sa capteze si sa stocheze apa necesara functionarii tunurilor de zapada. Anul trecut partia a functionat doar cateva zile. Anul asta se pare ca va fi la fel. oricum s-au ratat sarbatorile de iarna care ar fi putut aduce un aflux mai mare de turisti. S-a ratat si vacanta elevilor. Probabil ca se va rata si cea din februarie. Cum poate fi rentabila o nvestitie de multe milioane de eur daca ea nu functioneaza si nu produce venituri. Pe de alta parte, cand a functionat, era plin de turisti amatori de ski, hotelierii erau multumiti, cabanele, hotelurile, pensiunile din zona erau pline. Se cheltuiau bani, se incasau taxe, toata lumea era happy. Pacat de aceasta staiune si de potentialul ei nevalorificat. O portiune de 50 m de strada nu a putut fi reparata de la inudatiile din vara si se circula alternativ pe un fir. Este pur si simplu bataie de joc ce se intampla in aceasta statiune. Nepasare, incompetenta, poate si rea vointa.
ANDREI a zis
Pe aceasta partie de 2 lei am stricat schiuri de 800 lei acu vreo 2-3 ani. Cauza: strat subtire de zapada cu bolovani ici colo.
Fulg de nea a zis
Ma intreb pentru ce ia un salariu colosal directorul Botezatu daca nu este in stare sa faca partia functionala….
Danut a zis
La ce vă trebe pârtie , cu un blidon de vin la 5 l adus de acasă, și îl căutați pe nea Nelu Ploieșteanu că-i în zonă. Va cânta până la primăvară.
george a zis
Un grandoman a aruncat bolovanul in baltă! Adică, și-a făcut pârtie de sky peste drum de vila lui!! Intrebați-l pe Dragoș Benea si pe fostul primar!! Poate sa-l aduca si pe poiectantul lui pește prăjit, nu poate rezolva problema in plină iarnă!! Cu alte cuvinte… o investiție megalomanică, pe banii Consiliului Judetean!! Aleluia!!
Blabla a zis
DEMISIA PRIMARULUI!!
DEMISIA ADMINISTRATORULUI PÂRTIEI!!!!
DEMISIA INCOPENTENTILOR!!!!
Băcăuanul a zis
Pârâul Slănic are apa pentru 100 de părtii. Faci un bazin, pui filtre și pompa și ai apa de uzi și toate pădurile din zona Slănic. Da’ mai trebuie sa și vrei.
GETA MIRON a zis
Se distruge o statiune ! nu suntem in stare de nimic ! Benea tace oare nu pe timpul lui s-a aruncat cu bani ,iar Brasoveanu doarme sa va fie rusine la toti!