– ele au facut insa, o lista de propuneri pentru imbunatatirea situatiei in care se afla – numai in constructii, statul datoreaza firmelor bacauane 120 de milioane de euro – datoria echivaleaza cu un sfert din cifra lor de afaceri – propunerile patronatelor vor ajunge la Guvern prin Comisia Judeteana de Dialog Social
De la inceputul anului, patronii s-au tot plins ca statul le datoreaza milioane de euro pentru lucrarile prestate, in 2008, la unele institutii publice. Lipsa banilor – spun oamenii de afaceri -, afecteaza grav activitatile firmelor pe care le conduc. Lipsa lichiditatilor intrerupe colaborarea cu furnizorii si cu clientii, care au stopat sau au redus la minim comenzile. Statul a intirziat sa-si onoreze obligatiile si a devenit cel mai indisciplinat partener fiscal si economic. Oamenii de afaceri bacauani au venit, deja, cu propuneri pentru indreptarea situatiei, dar spun ca, in ultima instanta, se pot gindi si la greva fiscala.
Nivelul majorarii de intirziere aplicat de stat este de 0,1% pentru fiecare zi de intirziere. Cu alte cuvinte, penalitatile aplicate de Finante sint la nivelul unei dobinzi anuale bancare de 36% dintr-un credit, lucru recunoscut oficial si de Fisc. „Este cam tirziu ca Finantele sa recunoasca acest lucru. Trebuia sa o faca atunci cind dobinzile la banci erau numai de 10%, nu acum. La vremea aceea, noi, patronatele, am ridicat problema si am fost de acord ca statul sa fie cel mai scump creditor, dar nu de trei ori mai mult decit o banca” – spune Marin Mironeasa, presedintele patronatului UGIR-1903 Bacau. In acest context extrem de sensibil, accentuat si de criza care a cuprins intreaga tara, oamenii de afaceri cred ca multe firme sint intr-un real pericol de a disparea. Patronatele cred ca, pentru a supravietui, agentii economici trebuie sa-si reduca productiile pina la nivelul rentabilitatii sau sa-si inchida afacerile pentru o perioada scurta de timp. In plus, patronii nu exclud ca, in ultima instanta, oamenii de afaceri sa recurga la actiuni si mai radicale. „Cred ca nu este o solutie greva fiscala, linia dialogului fiind cea mai indicata. Insa, daca Guvernul va fi atit de inconstient, astfel incit sa nu ne asculte pasurile, evident ca se va ajunge si la o astfel de masura din partea patronilor” – a completat Marin Mironeasa.
Jumatate dintre constuctori, in pragul falimentului
Firmele din constructii sint, poate, cele mai afectate de raportul nefiresc pe care il au cu statul roman. „Este un dezastru – a opinat directorul general adjunct al Camerei de Comert si Industrie Bacau, Mihai Tulbure, la recenta sedinta a Comisiei Judetene de Dialog Social pe probleme ale crizei economice. Platile datorate catre firme sint de 120 de milioane de euro in judet, echivalentul a circa 25% din cifra totala de afaceri, cum am aflat la ultima intrunire a Patronatului constructorilor bacauani. Firmele nu sint lasate sa participe la licitatii daca au datorii la stat, cu penalizarile care se pun, desi au de incasat tot de la stat. Nu li se elibereaza certificat fiscal. In situatia actuala, mai mult de jumatate dintre firme sint in pragul falimentului. Astfel, creste si numarul somerilor”. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara, recent: „Nu este posibil ca statul sa fie principalul element care blocheaza functionarea unei economii”. Frumos spus, dar constructorii cer sa se treaca si la fapte. Sint foarte multe primarii care au angajat lucrari fara sa aiba finantare.
Tot patronatele vin cu solutii
Comisia Judeteana de Dialog Social a adunat, ieri, 3 martie, propuneri pentru remedierea situatiei firmelor bacauane de la toate patronatele locale. Acestea trec dincolo de pozitia jenanta, de datornic, a statului si vizeaza si alte solutii la vreme de criza. Comerciantii au solicitat, astfel, sprijin pentru o infuzie de capital, prin eliminarea sau diminuarea impozitarii profitului reinvestit. „Mai avem nevoie si de garantarea depozitelor bancare, ca la orice persoana fizica, de limitarea derularii in timp a litigiilor comerciale, de revizuirea instrumentelor de plata fara numerar si, de ce nu, de plata TVA-ului la incasarea facturilor, nu la emiterea lor” – a precizat presedintele patronatului, Mihai Deju. In industria lemnului – spune Toader Balcanu, presedintele patronatului – avem nevoie de drumuri forestiere mai bune, de diminuarea accizelor la carburanti, de monitorizarea pretului de pornire la masa lemnoasa si pentru includerea IMM-urilor forestiere in Programul National de Dezvoltare Rurala, pentru accesarea de fonduri europene. Iar prestatorii de servicii propun, intre altele, acceptarea la licitatii publice numai a firmelor care sint autorizate în domeniul calitatii, facilitarea accesului IMM-urilor la licitatii, compensarea creantelor bugetare cu datoriile bugetare si stabilirea clara a atributiilor personalului de control din institutiile implicate în autorizarea agentilor economici.
Asupra acestor propuneri vom reveni.
Petru DONE, Florentin RADU
lc a zis
cel mai mare japcar se stie cine e,nu?! Statul!
@Ic a zis
asa s-au imbogatit cei mai multi-cu afaceri cu statul!