• numărul mic de cereri de la agenții economici poate fi motivat și de sumedenia de documente pe care solicitanții trebuie să le prezinte
Doar 24 de firme din județul Bacău au apelat la facilitățile acordate de Ordonanța de Urgență 40/2002, care acordă înlesniri la plata obligațiilor restante la bugetul de stat. Conform actului normativ, firmele pot obține eșalonări la plată, reducerea sau anularea penalităților, dar și scutiri de majorări de întîrziere, dacă depun la Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău (DGFP) sau la unitatea fiscală din zona în care activează o cerere însoțită de peste 20 de documente. Acestea trebuie să reflecte istoricul indicatorilor economici ai firmei și un plan de redresare. Toate aceste informații sunt prelucrate informatic pe baza unui punctaj acordat pentru fiecare indicator în parte. Din cele 24 de cereri depuse, Direcția de Finanțe a aprobat pînă acum doar două,. O alta a fost trimisă spre soluționare la Ministerul Finanțelor, deoarece înlesnirile solicitate depășesc plafonul maxim de 5 miliarde lei pe care îl pot acorda direcțiile județene. Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP Bacău, ne-a declarat că celelalte 21 de cereri nu au fost încă soluționate pentru că dosarele nu conțin toate documentele necesare. Radu a adăugat că „înlesnirile acordate de ordonanță sunt foarte importante și se referă la datoriile acumulate în 2001 sau în 2002”, iar cererile nesoluționate nu au fost respinse, ci doar amînate pînă la completarea dosarelor.
Spovedanie la Finanțe
Cererea pe care o depune o societate comercială trebuie să conțină datele de identificare ale acesteia, obiectul principal de activitate, structura acționariatului, numărul conturilor de disponibilități și unitățile bancare la care sînt deschise. Înlesnirea solicitată trebuie să se refere la datoriile restante către bugetul de stat cu termen de plată pînă la 31 decembrie 2001, ori acumulate în anul 2002. Solicitarea trebuie să conțină și numărul total de luni de eșalonare, cu precizarea perioadei de grație sau de amînare. Sumele solicitate la înlesnire vor fi defalcate pe tipuri de impozite, taxe și alte venituri bugetare, pe ani calendaristici și, separat, vor fi consemnate majorările de întîrziere și penalitățile aferente acestora.
Finanțiștii mai cer ca dosarul să fie completat cu o prezentare succintă a unui plan de restructurare și redresare financiară a firmei în legătură cu stingerea obligațiilor față de stat. Deasemenea trebuie precizate cauzele care au condus la neachitarea la timp a datoriilor, înlesnirile la plată acordate anterior și modul cum au fost respectate acestea. Cererea mai trebuie susținută cu diferentele de obligații la buget constatate de controlorii fiscali, totalul impozitelor declarate în timpul perioadei verificate, obligațiile neachitate în contul impozitelor cu stopaj la sursă și sumele achitate pentru taxele și impozitele curente. În plus, la evaluarea cererii vor fi luate în considerare totalul obligațiilor pentru anul 2002 și dividendele achitate acționarilor/asociaților în perioada în care s-au acumulat datoriile. Importante pentru finanțiști sînt și situația creanțelor de încasat de la clienți, vechimea acestora și numărul de litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, referitoare la recuperarea datoriilor. Întreprinzătorul trebuie să prezinte structura pe vechime a furnizorilor neachitați și situația avansurilor acordate acestora.
Facilități pentru patronii grăbiți
Societățile comerciale care achită până la acordarea înlesnirilor 30 la sută din debitul restant la 31 decembrie 2001, beneficiază de eșalonare la plată a diferenței de debit de 70 de procente, scutirea la plată a majorărilor de întîrziere și a penalităților de întîrziere aferente debitelor restante la finalul anului trecut, datorate și calculate pînă la 8 aprilie 2002. Firmele care pînă la depunerea cererii își achită toate obligațiile la bugetul de stat, inclusiv cele aferente anului curent, vor beneficia de scutirea la plată a majorărilor de întîrziere și a penalităților de întîrziere aferente debitelor acumulate pînă pe 31 decembrie 2001.
Numărul mic al firmelor care apelează la acest sistem de reeșelonare a datoriilor reflectă neîncrederea întreprinzătorilor în bunele intenții ale statului, atitudine acumulată în anii din urmă, cînd criteriile de acordare a facilităților au fost puternic politizate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns