• în primul semestru, Inspectoratul de Muncă din Bacău a dat amenzi de peste două miliarde de lei patronilor care nu respectă legislația muncii • controalele au demonstrat că viața multor muncitori este pusă în pericol de ignoranța patronilor
Acțiunile de control întreprinse de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au scos la iveală multe nereguli în activitatea agenților economici din județ, mai ales în rîndul micilor întreprinzători. Neregulile se leagă de faptul că patronii folosesc muncitori la negru, nu respectă condițiile de muncă și nu asigură securitatea în muncă a salariaților.
Pentru depistarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale, au fost verificați un număr de peste 40.000 de salariați la 591 de agenți economici. La 70 de firme au fost găsiți 239 de angajați care lucrau fără forme legale, din care mai mult de jumătate erau femei. Patronii respectivi au primit amenzi în valoare de un 1,28 miliarde de lei. În topul firmelor sancționate, cu 50 de milioane de lei fiecare, se află SC Barbu Impex SRL Sascut, SC Nata Conex SRL Bacău, SC Trisal Onești, SC Noufi SRL Bacău și SC Vasion SRL Bacău.
Controalele au scos la iveală încălcări grave ale legii și în ce privește respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. Au fost controlate peste o mie de unități economice și s-au aplicat sancțiuni de peste un miliard de lei la 114 firme. „Cele mai dese abateri au fost neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare a instructajului pe linie de protecția muncii, lipsa echipamentului individual de protecție contra factorilor de risc, lipsa controalelor medicale pentru salariații care-și desfășoară activitatea la înălțime, neurmărirea parametrilor tehnici de funcționare la echipamentele tehnice din dotare și lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii”, ne-a mai spus Ioan Andrei. El este de părere că patronii sînt principalii responsabili pentru accidentele de muncă produse. „Cele 70 de accidente de muncă care s-au produs în primele două trimestre ale acestui an, reflectă din plin ignoranța patronilor. Șase accidente s-au soldat cu decesul celor implicați. Alte două accidente mortale, generate de cauze patologice puteau fi evitate, dacă patronii asigurau efectuarea controlului medical periodic al angajaților. Și aangajații au partea lor de vină. În cazul a două accidente mortale au fost vinovați salariații, pentru că ei efectuau alte lucrări decît cele stabilite în programul de lucru”, a precizat inspectorul șef adjunct de la ITM Bacău.
Urmare a controalelor, inspectorii ITM Bacău au mai încheiat 42 de procese verbale de sistare a activității pentru diferite echipamente tehnice improvizate, care puneau în pericol viața angajatilor.
Tot în această perioadă s-au înregistrat și șase cazuri de îmbolnăviri profesionale cauzate de condițiile de la locul de muncă. Trei muncitori s-au ales cu hipoacuzie și surditate, iar trei de intoxicații acute cu substanțe toxice. Firmele la care au apărut aceste probleme sînt Ina Măgura, Fildas Bacău, Unilem Bacău și Robinete Industriale Bacău, unde anchetele sînt în curs de desfășurare.
Pentru aceste abateri, inspectorii de muncă au amendat firmele Trisal SRL Onești, Teleconstrucția SA Bacău, „Casa mea” din Bacău, fiecare amendate cu 35 de milioane de lei, și Bacon Bacău, cu 30 de milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns