Ștefan Vuza, omul de afaceri care controlează, prin compania Societățile Comerciale Române – SCR, societatea Chimcomplex Borzești, a anunțat că s-ar putea asocia cu acționarul minoritar al societății Oltchim Râmnicu Vâlcea, PCC SE, pentru preluarea combinatului vâlcean. Astăzi, 23 aprilie a și fost anunțată o conferință de presă în care Ștefan Vuza și reprezentantul PCC SE, Wojciech Zaremba, vor anunța oficial intenția lor. Ștefan Vuza, ca și PCC SE, au participat și la licitația de anul trecut pentru Oltchim, dar care s-a dovedit un fiasco, pentru că a fost câștigată în condiții neclare de omul de afaceri Dan Diaconescu, investitorul care nu a mai adus, însă, banii promiși.
Deși unii comentatori și analiști ai „fenomenului” Oltchim cred că această societate în care statul român este acționar majoritar se va dizolva, după procesul de insolvență în care a intrat, prestanța de până acum ca om de afaceri a lui Ștefan Vuza, dar și a lui Zaremba, ar indica seriozitatea intenției de a investi în Oltchim, dar și că au informații care să-i îndemne la un asemenea pas. Pe de altă parte, chiar statul român își exprimă intenția, în continuare, de a găsi investitori pentru Oltchim. Surse din combinatul vâlcean și din Ministerul Economiei spun că de această oportunitate ar mai fi interesate și alte firme, din Polonia și Turcia, iar guvernul român a trimis scrisoare oficială de intenție pentru a invita și cunoscutul concern TISE, din Rusia, să revină la Oltchim, în cazul unei noi licitații de vânzare.
Ștefan Vuza a declarat, săptămâna trecută, că se așteaptă să se ceară cel puțin 200 de milioane de euro pe Oltchim, în funcție de metoda de privatizare aleasă și având în vedere că unele instalații ale combinatului nu funcționează, iar repornirea Arpechim pentru a furniza materie primă la Oltchim nu este agreată de Guvern.
Cei de la PCC SE (investitori germani și polonezi) vor un parteneriat cu Ștefan Vuza, pentru că acesta deține controlul combinatului Chimcomplex, care are aproximativ același profil de fabricație și dispune, deci, de specialiștii necesari pentru a repune pe linia de plutire combinatul vâlcean.
Pe de altă parte, rămâne o realitate că Oltchim este grevat de datorii imense, 739 de milioane de euro, plus pierderile de 400 de milioane de euro. În plus, pentru piața de PVC, produs fabricat și la Oltchim, nu mai sunt cereri atractive, deoarce această piață este suprasaturată. Numai în Europa se fabrică dublu față de cât se cere.
Ștefan Vuza a urmărit, anul trecut, chiar o alianță cu Interagro pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea. Proprietarul Interagro, Ioan Niculae, spunea atunci că este interesat de preluarea Oltchim alături de Chimcomplex și alți câțiva oameni de afaceri români, dar voia întâi să vadă un audit al Oltchim. Tot anul trecut, Ștefan Vuza propunea și crearea unei companii naționale de chimie și preciza că ideea companiei naționale îi aparține și are la bază modele din Polonia și Germania.
Chiar Oltchim intra, la un moment-dat, într-un proiect de creare a așa-numitei Compania Petrochimică a României, propus de acționarul majoritar al Rafo Onești, Petrochemical Holding Viena. Într-un documentar pe aceasta temă, cei de la Petrochemical spuneau că sinergia Rafo cu producția de etilenă-propilenă de la Petrochemical Argeș (preluată de Oltchim), împreună cu producția de clor, PVC și a oxidului de proprilenă de la Oltchim, sub aceeași conducere, ar permite asigurarea funcționării permanente a tuturor întreprinderilor petrochimice și chimice atrase, de la prelucrarea țiteiului, în Rafo. Și Ștefan Vuza vede adunarea industriei chimice a României sub același steag și se bazează pe experiența pe care o are, acum, Chimcomplex în domeniu și pe rezultatele bune obținute de combinatul din Borzești. Dar, preluarea Oltchim ar însemna și mari investiții în proiecte de mediu, obligatorii.
Petru DONE
Lasă un răspuns