– în cărți sunt Chimcomplex Borzești, trei SIF-uri, dar și firme din Israel, Turcia și spațiul ex-sovietic
Petru DONE
Negocierile pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni la societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea, de care este interesat și omul de afaceri Ștefan Vuza, cel care controlează prin Grupul Societățile Comerciale Române combinatul chimic din Borzești, Chimcomplex, vor începe în această săptămână – a anunțat Ministerul Economiei.
Negocierile vor fi purtate cu investitori din Israel, Turcia, România și spațiul ex-sovietic, potrivit ministrului demisionar al Economiei, Varujan Vosganian, dar și cu un consorțiu anunțat între cel puțin trei SIF-uri, societăți de investiții financiare (din cele cinci de toate) și societatea Chimcomplex.
Fostul ministru Vosganian a afirmat, ieri, într-o conferință de presă, că speră ca negocierile să înceapă chiar astăzi, 10 octombrie, și a arătat, totodată, că în septembrie pierderile combinatului s-au apropiat de cota zero.
De curând, Ștefan Vuza a prezentat ministrului în exercițiu al Economiei, Varujan Vosganian, strategia privind participarea la achiziția pachetului de acțiuni la Oltchim. Pentru aceasta, a fost constituit un consorțiu la care participă, alături de Chimcomplex, trei societăți de investiții financiare (SIF), un fond de investiții din Austria și partenerul Tricon Energy, din SUA, cel mai puternic trader din regiune, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de dolari. Consorțiul este consiliat de firma de audit Deloitte. Acest proiect este integral românesc și se numește „Compania Națională de Chimie”, formată din Chimcomplex și Oltchim. Pentru susținerea lui, Ștefan Vuza, Costel Ceocea – președintele SIF Moldova Bacău, și George Mucibaci – președintele Deloitte s-au întâlnit, în septembrie, cu Varujan Vosganian și au discutat despre o posibilă implicare a SIF-urilor în redresarea economică a combinatului Oltchim. La discuție au participat și Hein van Dam, partener Deloitte, Virgiliu Băncilă, președintele executiv al SCR Grup (fost director general al Chimcomplex) și Paul Miclăuș, consilier personal al ministrului Vosganian. În acest context, și președintele SIF Moldova a anunțat iminența formării unui consorțiu care dorește să se implice în rezolvarea situației Oltchim, considerat un proiect de interes național.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acțiunile Oltchim, și a eșuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvență în luna ianuarie a acestui an.
Lasă un răspuns