Ei sunt Mihai Ceucă, Vasile Doroș, Gheorghe Ardeleanu și Călin-Gabriel Doroș.
Patru pasionați colecționari băcăuani, filateliști și maximafiliști, Mihai Ceucă, Vasile Doroș, Gheorghe Ardeleanu și Călin-Gabriel Doroș, au fost premiați la recentul Salon internațional de filatelie „Timbres Passion 2014”. Manifestarea cultural-filatelică, una dintre cele mai mari expoziții de filatelie în ultimile decenii din Europa, organizată în orașul francez Poitiers de asociația locală „Amicale philatélique poitevine”. Salonul a reunit, practic, șase expoziții: FRANCECOV (filateliștii de elită) MAXIFRANCE (maximafilie – o ramură a filateliei), FERPHILEX (tematică feroviară), BRIDPEX (tematica păsări), EURANDORRE și FRANCE-ROUMANIE (ambele cu tematică generală). „Realmente a fost una dintre cele mai mari expoziții europene de filatelie din ultimile decenii – ne-a declarat general de brigadă (r) Vasile Doroș, președintele Societății Române de Maximafilie Dr. Valeriu Neaga. România a fost foarte bine apreciată, iar băcăuanii au fost la înălțime”.
România a fost singura țară din Europa Centrală și de Est care a participat cu exponate la expoziția Maxifrance, acestea fiind de bună calitate. Maximafiliștii români au participat cu cinci colecții: Mihai Ceucă a venit cu „Oameni celebri în raport cu francmasoneria” și a fost invitat, datorită palmaresului anterior, la „Clasa de Onoare”, colecție care a obținut un premiu special, Gheorghe Ardeleanu cu „Reprezentanți iluștri ai literaturii franceze”, premiată cu Vermeil (medalie între argint și aur) și onorată cu felicitările juriului (fiind o colecție care s-a ridicat la nivelul de apreciere a uneia cu același subiect din Franța, Vasile Doroș cu „Câini de vânătoare”, care a obținut Vermeil și premiul special, iar Călin-Gabriel Doroș cu „Români renumiți în Franța” (un panou), premiată cu argint la clasa tineret. Alături de grupul băcăuan a fost premiat și botoșăneanul Coriolan Chiricheș, care a expus colecția „Măreția munților”, apreciată cu Vermeil. „După cum se observă – a precizat Vasile Doroș – nicio colecție de maximafilie, fie ea și din Franța, nu a primit Medalia de Aur. În regulamentul expoziției Maxifrance s-a stipulat că nu pot participa în concurs colecții care au obținut o medalie de aur în ultimii cinci ani la o expoziție națională, pentru a se da și altor colecții șansa de a accede la această medalie fără a fi subclasate din start. Ori, paradoxal, exact acest lucru nu s-a întâmplat. Și nu pentru că nu ar fi fost colecții valoroase, ci dimpotrivă. Juriul a fost extrem de exigent, persistând încă ideea, discutabilă, că numai colecțiile care conțin preponderent ilustrate maxime foarte vechi (chiar dacă nu există o reglementare a ceea ce înseamna «foarte vechi») pot obține punctaj pentru Aur. Așa se face că în istoria maximafiliei s-au obținut, până în prezent, doar cinci medalii de Aur, la expoziții organizate sub patronajul Federației Internaționale de Filatelie.”
Vasile Doroș a fost delegat de Federația Filatelică Română să reprezinte oficial țara noastră la expoziția din Franța, unde România a fost evocată ca țară participantă în alocuțiunile oficialităților și ale personalităților filateliei franceze. Un membru donator al Societății Române de Maximafilie a făcut o sponsorizare în valută, iar în catalogul expoziției a apărut, foarte vizibil o reclamă românească, singura din afara Franței. De asemenea, delegația României a donat organizatorilor, pentru premiere, două exemplare din lucrarea de maximafilie „George Enescu în constelația muzicii universale”, de Vasile Doroș, și trei exemplare din lucrarea „Maximafilia în România”, de dr. Ioan Daniliuc, precum și mai multe seturi de ilusrate maxime din partea societății și a unor membri (Ioan Daniliuc, Vasile Doroș, Mihai Ceucă, Gheorghe Ardeleanu). În semn de apreciere pentru strădania și realizările obținute în colaborarea dintre maximafilia românească și cea din Franța, lui Vasile Doroș i-a fost acordată Medalia GAPHIL (Grupul filatelic Ile-de-France – Paris, din care fac parte 87 de asociații și cluburi filatelice, între care și Les Maximaphiles Français).
La participanții din Europa, 22 adulți și trei tineri, s-au obținut șase Vermeil Mare, din care patru câștigate de maximafiliști italieni, șase Vermeil, din care trei câștigate de români, șapte Argint Mare și șase Argint. Campionatul european de maximafilie, organizat de „Les Maximaphiles Français”, urmează primei ediții, care a avut loc în 2007 la Mâcon – Franța. Potrivit regulamentului, la campionat au participat toate țările care au prezentat colecții în concurs la Maxifrance (10 în acest an). Au fost cuantificate doar primele două exponate din fiecare țară, cele care au obținut punctajul cel mai bun. Țara care a obținut cel mai mare punctaj însumat a câștigat campionatul și a preluat onoarea de a organiza ediția următoare. În acest an, camionatul a fost câștigat de Italia, cu 174 de puncte rezultate din punctajul a două colecții premiate cu Vermeil Mare.
Lasă un răspuns