Contractul de finanțare semnat vineri prevede proiectarea și execuția lucrărilor de finalizare a pavilionului fostului Spital Municipal Bacău, dar și dotarea cu aparatură, echipamente IT și soft. Pe cele 328 de paturi vor fi distribuite câteva secții din Spitalul Județean de Urgență Bacău, dar și secții și compartimente noi, cum sunt cardiologia intervențională și o unitate de arși grav.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, licitația pentru proiectare și execuție este în faza depunerii ofertelor, iar lucrările s-ar putea finaliza în 2024, la circa 17 ani de la deschiderea șantierului. Întrebat de Ziarul de Bacău, președintele Ivancea și-a exprimat speranța că Primăria Bacău nu va bloca emiterea autorizației de construire, cum se întâmplă în cazul rețelelor de apă din oraș, a căror schimbare este oprită, deși există constructor desemnat.
„Nu se va lucra sub sarcină, tot ceea ce este acum la etajul al patrulea va fi relocat, vom pune la dispoziție constructorului tot ceea ce este nevoie pentru lucrări”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Bacău.
Cum s-au împărțit paturile din Spitalul Municipal?
Numărul total de paturi ale pavilionului fostului Spital Municipal Bacău va fi de 328. Acestea vor fi alocate după cum urmează:
1. Secția Cardiologie: 80, din care Compartiment recuperare 10, Compartiment USTACC 13
2. Secția Neurochirurgie: 20
3. Secția Neurologie: 80
4. Secția ATI: 17
5. Compartiment de Cardiologie intervențională: 12
6. Secția de chirurgie plastică – Unitate de arși grav: 30
7. Secția Oftalmologie: 25
8. Compartiment Hematologie: 17
9. Secția ORL: 25, din care MBF 5
10. Secția Nefrologie: 22
11. Secția Dializa: 8
12. Spitalizare de zi: 18
În Spitalul Municipal se vor instala 1 computer tomograf, 1 RMN, 1 angiograf biplan, 4 ecografe, o cadă pentru arși dotată cu 1 aparat de analgosedare, 1 microscop operator, 6 mese de operație cu rotile și joase, care permit operatorului să stea pe scaun șamd.
Președintele Valentin Ivancea a precizat că în SJU Bacău s-a făcut un audit medical, pentru a se asigura sustenabilitatea alocării paturilor pe secții.
În total, finalizarea și dotarea Spitalului Municipal vor costa cu TVA: 289,3 milioane de lei, din care 95% sunt fonduri PNRR, iar restul e contribuția Consiliului Județean Bacău.
Din toată suma, proiectarea și execuția vor costa circa 178,2 milioane de lei, iar pentru dotări cu echipamente medicale și sisteme IT și soft medical se vor cheltui peste 111,1 milioane de lei.
Fantoma lui Pruteanu a zis
Arsi grav, nu arsi gravi.
Cird a zis
Dar de ce se schimba actuala fațada?