• primarii veniți la instruirea pentru organizarea referendumului au explicat că mulți cetățeni stau peste granițe fără documente legale și că aceștia nu vor merge la ambasade, ca să voteze modificarea Constituției
„Constituția integrării europene a României”. Aceasta este titulatura pe care guvernanții noștri au atașat-o noii Legi Fundamentale a țării, care va fi supusă, peste trei săptămîni, referendumului. Cum pînă la data la care va fi organizat referendumul au mai rămas doar cîteva zile, autoritățile județene, proaspăt întoarse de la Congresul aleșilor PSD, desfășurat duminică la București, au început instruirea personalului ce va fi implicat în organizarea și supravegherea referendumului. Primari și secretari din 38 de comune ale județului s-au adunat ieri, în sala Direcției Agricole, pentru a discuta împreună cu prefectul Radu Cătălin Mardare primele măsuri în vederea organizării referendumului. Au mai fost prezenți secretarul general al Prefecturii, Gheorghe Hură, secretarul județului Traian Milon și Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică. „Constituția din ’91 a consfințit desprinderea de comunism. Constituția care este supusă acum referendumului fundamentează intrarea în Uniunea Europeană”, a încercat prefectul Mardare să îi lămurească pe cei mai bine de o sută de primari, viceprimari și secretari aflați în sală. „Trebuie să vă puneți la punct în cel mai scurt timp cu modificările care s-au adus în noua Constituție și să încercați să le explicați oamenilor în termeni simpli și pe înțeles, astfel încît să se ducă la vot în cunoștință de cauză. În afară de primari, viceprimari și secretari, în această activitate ar trebui implicați funcționarii primăriilor, dascălii și medicii din fiecare localitate. Organizarea acestui referendum este un act de importanță națională, care trebuie să treacă dincolo de intersele unuia sau altuia dintre partide”, a continuat prefectul Mardare.
Ca să știe ce să le spună oamenilor, toți cei prezenți la această întîlnire au primit textul final al proiectului noii Constituții așa cum a ieșit din mîinile parlamentarilor, împreună cu celelalte acte normative ce au fost adoptate în vederea desfășurării referendumului.
O zecime din electoratul județului este plecat peste hotare
Condiția esențială pentru ca noua Constituție să poată fi adoptată este ca jumătate plus unu din populația cu drept de vot a României să se prezinte la referendum. „Dacă populația nu se va prezenta la vot, 257 de miliarde de lei vor fi aruncate pe apa sîmbetei, iar un nou referendum nu va putea fi organizat prea curînd”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. „Problema cetățenilor plecați la muncă în străinătate a fost pusă în discuție și la întîlnirea cu reprezentanții Guvernului pe care am avut-o la București. S-a luat în calcul, pentru corectitudinea rezultatelor, ca toți cei plecați să fie trecuți pe listele ce vor fi trimise la ambasadele României din țările respective”, a explicat, ieri, prefectul Mardare. Unul dintre cei prezenți în sală s-a ridicat însă și a spus că mulți dintre cei care se află acum în străinătate nu sînt plecați cu contracte de muncă, așa că este puțin probabil să se vor prezenta la vot. Dacă problema listelor pe care vor fi trecuți cetățenii plecați la muncă în străinătate va fi definitivată în zilele următoare, o certitudine rămîne faptul că pe voturile lor nu se va putea pune prea mare bază la referendum. Ideea desprinsă ieri a fost că toți cei implicați în organizarea și desfășurarea referedumului vor avea nevoie de multă putere de convingere pentru a-i determina pe oameni să iasă pe 19 octombrie din casă. Misiunea nu va fi deloc ușoară, dacă ne gîndim că în această perioadă majoritatea țăranilor sînt în plină campanie agricolă. În plus, cu doar cîteva zile de referednum, marile confederații sindicale care îi acuză pe guvernanți că nu au fost consultate în momentul elaborării acestui proiect, au anunțat ample manifestări de protest. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns