• astăzi încep cazările în căminele studențești • „nu există șpagă la căminele Universității Bacău”, susține proctorul Vasile Puiu • prețurile la cazare vor include și masa de prînz, care va fi obligatorie • Facultatea de Educație Fizică și Sport este nemulțumită că a primit doar cinci locuri pentru cazare, deși are 35 de cereri
Studenții de la Universitatea Bacău se vor putea caza în cămine începînd de astăzi și pînă la 15 octombrie, după cum a precizat prof. univ. Vasile Puiu, prorectorul universității. Pentru anul universitar 2003-2004, sînt disponibile 678 locuri în cele două cămine studențești, dintre care 268 locuri la Căminul 1 și 410 locuri la Căminul nr. 2. Prețurile se vor încadra în cerințele Ministerului Educației, adică tariful mediu să nu depășească 600.000 de lei lunar. Studenții care au reușit să ocupe un loc fără taxă vor plăti pentru un loc la Căminul nr. 1 (fete) 600.000 lei lunar, iar la Căminul nr. 2 (băieți) 550.000 de lei. Mai greu le va fi studenților cu taxă, care vor trebui să scoată din buzunar 800.000 de lei pe lună pentru un loc la Căminul de fete, sau 750.000 la Căminul de băieți. Nici copiii cadrelor didactice nu vor fi scutiți de plata cazării la cămin, aceștia fiind nevoiți să plătească jumătate din costul unui loc. Același tarif a fost stabilit și pentru viitorii studenți proveniți din centrele din plasament, care nu vor avea cazare gratuit.
Pentru prima lună de cazare, octombrie, la Căminul nr. 2, studenții interniști vor plăti mai puțin cu 115.000 lei, deoarece nu vor avea apă caldă. Motivul este că „centrala termică proprie a Universității, care va asigura apa caldă și căldura în căminul 2, va fi dată în folosință abia la 1 noiembrie. Însă nu cred că pînă atunci vor fi probleme”, a opinat prorectorul Puiu.
Masa de prînz va fi obligatorie
O altă veste pentru viitorii interniști este că masa de prînz, al cărei preț va fi de 36.400 lei zilnic, va fi obligatorie. „Nici nu se discută. Cantina este patrimoniul studenților și așa trebuie să rămînă. Personal, ca și anul trecut, voi mănînca de două ori pe săptămînă, pentru a verifica calitatea mîncării”, a spus prorectorul Vasile Puiu. Această obligativitate are și acceptul Ligii studenților din Universitatea Bacău, care crede că problema nu e obligativitatea cantinei, ci calitatea mîncării. „Sînt păreri pro și contra asupra calității mîncării de la cantină. Depinde de fiecare student cum a fost obișnuit cu mîncarea acasă”, a declarat Narcis Gabi Corodeanu, șeful Ligii Studenților din Universitatea Bacău. Cu alte cuvine, studenții vor trebui să achite taxa de cămin plus masa de prînz pentru o lună. Adică un stundent fără taxă plăti 600.000 de lei cazare, plus 728.000 de lei masa de prînz pentru o lună de zile, adică 1.328.000 lei, sau 1.528.000 lei, pentru un student înscris pe locurile cu taxă.
Chiar dacă se află abia la început, cazarea pentru noul an universitar stîrnește deja nemulțumiri. Cei mai supărați cu privire la repartiția camerelor sînt universitarii de la Facultatea de Educație Fizică și Sport. „Nu a fost o repartiție corectă. Trebuia să se țină cont de numărul de studenți care provin din alte localități. Noi avem 35 de studenți care au soliticitat cazare și nu am primit decît 5 locuri pentru acest an”, a declarat profesorul universitar Grigore Olteanu, prodecanul Facultății de Sport. De cealaltă parte, prorectorul Puiu a afirmat că situația se va putea schimba după ce se vor încheia cazările la celelalte facultăți. „Repartiția camerelor s-a făcut în funcție de numărul de studenți înscriși în anul I, iar Facultății de Sport i-a revenit 5 locuri”, a precizat prorectorul. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns