Claudiu TĂNĂSESCU
La fiecare început de an se declanșează isteria ședințelor de bilanț. Se țin lanț, pe la fiecare instituție. Poliția prezintă bilanțul, jandarmii, pompierii, asociații și organizații neguvernamentale sau instituții publice. Bilanțurile se țin lanț. Care mai de care mai sforăitor, cu invitați de seamă, din fruntea județului. Sunt prezentate pagini întregi cu superlative la adresa diferitelor activități desfășurate de fiecare instituție în parte. Sunt urmate de faimoasele rapoarte de activitate ale șefilor de instituții publice. Alte topuri de hârtie umplute cu fel de fel de acțiuni și activități beneficie populației. M-am obișnuit să văd că în niciun astfel de raport nu există „puncte slabe”. Toți cei care îl încropesc, sau mai bine spus cărora li se încropește, nu fac decât să dea un copy-paste de la an la an, ca și la bilanțuri și să schimbe niște cifre, întâlniri, deplasări.
Polițiștii se laudă cu indici demni de cărți SF. Uită însă că Oneștiul este printre primele orașe din țară la infracțiuni, că se fură de la țară sau oraș ca în codru, că zeci de persoane sunt păcălite prin telefoane, email-uri, că se sparg carduri, că au sute de cazuri închise pentru că nu au descoperit infractorii sau că au rămas încă în oraș crime cu autori nedescoperiți. Directorii se laudă cu realizări de planuri de 99,99% sau chiar cazuri penibile de 105%.
O vorbă românească spune că „lauda de sine nu miroase a bine”. De-a lungul timpului au văzut-o mulți pe pielea lor: Băsescu când se bătea cu pumnul în piept cu depolitizarea justiției, dar o folosea ca pârghie pentru dosare, Sechelariu când se autointitula „omul Sechelariu”, care lua cu o mână ce dădea cu alta, Benea când ne spunea la gura Consiliului Județean legende despre băcăuani celebri, Berca când îl „alinta” pe viitorul lui șef cu apelativul de „primul măcelar al țării”, Scripăț care se lăuda că scrie prefațe de cărți despre culorile Bucovinei în franceză, dar nu știa să pronunțe A-m-u-r-c-o (Amurgo) etc. Lasați-i pe alții să vă pună ștampila de control pe raport sau bilanț! Nici pe colegii plictisiți în fața cărora le citiți de la an la an. Domnilor, pe loc repaus! Și mai ușor cu laudele!
Lasă un răspuns