Mai mulți membri ai conducerii RADEF RomâniaFilm au ajuns după gratii, după ce Curtea de Apel Bacău a dictat sentințele definitive în dosarul de mită pentru cinematografele Orizont, din Bacău, și Oituz, din Onești.
În mai 2014, Marius-Cristian Iurașcu, directorul general al RADEF RomâniaFilm, regia care administrează întreaga rețea de cinematografe vechi din țară, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău pentru „luare de mită, participație improprie la infracțiunea de fals intelectual și spălare de bani”.
Iurașcu ar fi primit mai multe mașini scumpe pentru a favoriza cumpărarea și exploatarea cinematografelor Oituz din Onești și Orizont din Bacău și a atribui de lucrări de reparație la Cinema Dacia din Piatra Neamț unei anumite firme.
„În perioada octombrie 2009 — aprilie 2010, inculpatul Prutică Cătălin Neculai a dat un autoturism marca Audi A6, în valoare de 16.000 de euro, inculpatului Apostol Tudor, și două autoturisme (un Volkswagen Touareg, evaluat la suma de 15.000 de euro, și un Mercedes-Benz GL450, în valoare de 35.000 de euro) inculpatului Iurașcu Marius Cristian”, se arată într-un comunicat al DNA.
„Pentru a-l ajuta pe inculpatul Iurașcu să disimuleze proveniența autoturismului Volkswagen Touareg, remis prin intermediul lui Costea Ștefan, în condițiile în care cunoștea că a fost dat cu titlu de mită, inculpatul Prutică a întocmit două facturi și un contract de vânzare-cumpărare prin care se atesta, în mod nereal, faptul că autoturismul a fost vândut între mai multe persoane fizice și juridice. Toate aceste documente au fost puse la dispoziția angajaților RADEF RomâniaFilm în vederea înmatriculării autoturismului în cauză”, precizează DNA.
În perioada octombrie 2009 — aprilie 2010, între societatea administrată de Cătălin-Neculai Prutică și RomâniaFilm era încheiat un contract de închiriere a cinematografului Oituz din Onești, iar în data de 14 octombrie 2009 a fost încheiat un contract de asociere în participațiune cu privire la cinematograful Orizont din Bacău. Pe data de 20 noiembrie 2009, Cătălin-Neculai Prutică i-a remis, prin intermediul lui Ștefan Costea, în baza unei înțelegeri anterioare, lui Marius Cristian Iurașcu un Volkswagen Touareg, iar în data de 2 octombrie 2009, inculpatului Tudor Apostol, un autoturism Audi A6.
În schimbul acestor bunuri, cei doi l-au sprijinit pe Cătălin-Neculai Prutică în demersurile sale de cumpărare a cinematografului Oituz și au acordat, fără respectarea dispozițiilor legale privind licitațiile publice, firmei administrate de el lucrări de reparații la cinematograful Dacia din Piatra Neamț. În plus, Iurașcu l-a mai sprijinit pe Prutică în demersurile de preluare a cinematografului Orizont.
Inculpatul Marius Cristian Iurașcu, în baza atribuțiilor sale de serviciu, a încercat să faciliteze încheierea unui contract între un supermarket din România și firma inculpatului Cătălin-Neculai Prutică, astfel încât supermarketul să poată închiria cinematograful Orizont din Bacău, a intervenit pentru realizarea unui raport de evaluare a cinematografului Oituz favorabil intereselor lui Cătălin-Neculai Prutică, a efectuat demersuri în vederea acordării, către firmele controlate de acesta, de alte lucrări de reparații la obiectivele RADEF și l-a sprijinit în demersurile sale judiciare privitoare la cinematograful Oituz”, au mai arătat procurorii.
Apelul DNA a fost admis
La fond, omul de afaceri Neculai Cătălin Prutică a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare pentru dare de mită în formă continuată și complicitate la spălare de bani. La apel, pedeapsa a fost majorată la 3 ani de închisoare, cu executare, pentru că s-a mai adăugat și condamnarea pentru participație improprie la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semătură privată.
Cătălin Neculai Prutică, a mai fost condamnat și în dosarul fraudei cu utilaje de construcții, în care a ajuns după gratii și fiul primarului din Târgu Ocna.
Tudor Apostol a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită, condamnare menținută și de instanța de apel.
Marius-Cristian Iuraşcu a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi spălare de bani. La apel, pedeapsa totală este de 5 ani de închisoare, cu executare. Instanța a adăugat infracțiunea de luare de mită.
Ştefan Costea a fost condamnat inițial la 6 luni de închisoare, pentru complicitate la dare de mită. Curtea de Apel Bacău a decis însă majorarea la 2 ani și șase luni de închisoare, cu executare, pentru complicitate la spălare de bani. Costea va face însă 5 ani și șase luni de închisoare, întrucât noua condamnare s-a contopit cu alta, de 5 ani, din alt dosar, de înșelăciune.
Lasă un răspuns