Vivian Oancea (50 de ani), un cunoscut afacerist din Onești, și fiul său, Michael Oancea (26 de ani), au fost condamnați la închisoare, pentru fals în declarații și facilitare a şederii ilegale în România, într-un dosar instrumentat de DIICOT și trimis la instanță în 2011.
După ce Curtea de Apel a trimis dosarul la rejudecare, Tribunalul Bacău i-a condamnat, pe 8 aprilie 2016, pe Vivian Oancea, la 5 ani de închisoare, cu executare, și pe fiul său, Michael Oancea, la 3 ani de închisoare, cu suspendare. De asemenea, victimele lor, Saiful Islam Suzan, MD Enayet Hossain, Mir Rasal, Delwar Hossin și Mohhamas Remon-Hassan vor fi despăgubite cu 1.000-10.000 de euro.
Vineri, 24 februarie, Curtea de Apel Bacău a admis în parte apelul formulat de cei doi și a dictat pedepse mai mici.
Astfel, Vivian Oancea a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu executare, pentru fals în declarații și facilitarea şederii ilegale în România. Michael Oancea s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de facilitare a şederii ilegale în România.
Conform unui articol din ziarul Adevărul, din 2011, ancheta DIICOT a relevat că omul de afaceri Vivian Oancea a iniţiat începând cu anul 2009 operaţiuni consistente pe linia importului în România de forţă de muncă din Asia.
“În acest scop a dezvoltat un sistem relaţional la nivelul unor reprezentanţi diplomatici ai statelor din spaţiile furnizoare de forţă de muncă”, suţin procurorii. Mai mult, Vivian Oancea a fost asociat într-o societate comercială cu Jamaludin Bin Hasan- soţul ambasadoarei Malaeziei la Bucureşti, care beneficiază de imunitate de jurisdicţie civilă, penală şi administrativă pe teritoriul României.
Vivian Oancea a încercat să obţină detaşarea mai multor sute de cetăţeni din Republica Populară Bangladesh în România, prin societatea Felda Europe Oneşti, pe care o administra, fără însă a obţine avizele cerute de legislaţia în vigoare în acest scop.
„Sclavi” pe plantația de ciuperci
Cinci bengalezi au fost aduşi în România, după ce au luat viză la Ambasada României la New Delhi. La Oneşti au stat aproximativ 2 luni, timp în care erau transportaţi fie de către Oancea Vivian, fie de Oancea Michael cu un autoturism la o fermă de ciuperci aparţinând Swift TC, societate administrată de Vivian Oancea, la care era asociat cu fiul său.
Potrivit DIICOT, bengalezii au muncit cu nerespectarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, asigurări sociale, sănătate şi securitate. Procurorii au arătat că aceştia erau obligaţi să presteze munci grele (cărau saci de compost şi efectuau curăţenie la fermă), lucrau mult peste timpul legal de muncă, respectiv 10-12 ore pe zi, fără repaus săptămânal şi fără a fi plătiţi pentru munca depusă. În zilele în care părţile vătămate munceau la fermă, Oancea le dădea mâncare în cantitate insuficientă.
La finele lunii ianuarie 2017, Vivian Oancea a participat la dezbaterea referitoare la grațiere și schimbarea codurilor penale, organizată de Ministerul Justiției.
„Sunteţi nişte eroi pentru mine. Vă luptaţi cu nişte acoperiţi care vor să şantajeze populaţia României. Nu mai au Dumnezeu. Sunt oameni răi, lipsiţi de inimă. Oamenii aceştia au familie şi suferă. Judecătorii încalcă legea când îi trimit în puşcărie. Oamenii care ies trebuie să săvârşească o infracţiune şi să aibă din ce trăi, altfel mor”, i-a spus ministrului Vivian Oancea.
Lasă un răspuns