Mii de pensionari s-au înghesuit, de la începutul anului, la Casa de Pensii pentru a solicita un loc în stațiunile de tratament. Aceasta cu toate că până acum nu s-a tipărit niciun bilet și nici nu s-au încheiat contractele cu furnizorii unor astfel de servicii. La CJP Bacău au fost depuse 3.500 de cereri, cele mai solicitate perioade de plecare în stațiune sunt în lunile de vară. Prioritate au pensionarii care nu au mai fost de doi ani în vreo stațiune sau cei invalizi.
Zeci de pensionari din Bacău se înghesuiesc aproape în fiecare zi la ghișeele Casei Județene de Pensii (CJP) pentru a prinde un loc în stațiunile de tratament. Bătrânii stau în fața clădirii încă de la primele ore ale fiecărei dimineți pentru a depune cereri în vederea obținerii râvnitului bilet. Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, printre prestațiile acordate beneficiarilor sistemului public de pensii, în afară de pensii, se numără și biletele de tratament. „Până la această dată, au fost înregistrate 3.500 de solicitări de acordare a unui bilet de tratament, cele mai solicitate perioade fiind mai – septembrie. Deocamdată, Casa Națională de Pensii Publice nu a încheiat contractele de furnizare de servicii cu societățile comerciale cu specific din cadrul stațiunilor balneo – climaterice, astfel că nu au fost încă stabilite seriile de plecare în stațiuni”, au declarat reprezentanții CJP Bacău. Abia în partea a doua a lunii martie se speră ca beneficiarii să poată pleca într-una din stațiunile balneo – climaterice. Asta pentru că bugetul pentru 2013 abia a fost adoptat, iar acum se fac listele cu hotelurile care vor găzdui pensionarii.
Pensionarii invalizi sau care nu au mai fost de doi ani în vreo stațiune au prioritate
Pentru a beneficia de un bilet într-o stațiune la tratament, un pensionar trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Primii pe listă cu șanse mari la obținerea unui sejur sunt pensionarii care nu au mai avut vreun bilet în ultimii doi ani. Urmează persoanele care dețin o pensie de invaliditate. Un alt criteriu este dat de mărimea pensiei. Astfel, bătrânii care au pensii mai mici de 400 lei se califică mai repede pentru un bilet de tratament, urmați de cei cu un nivel al venitului brut lunar de sub 600 lei. În anul 2012, au fost valorificate 4.671 bilete de tratament, în nu mai puțin de 15 serii. Dintre acestea, 724 au fost gratuite, iar pentru diferența de 3.947 bilete pensionarul a trebuit să contribuie într-un anumit procentaj din buzunarul propriu. Bilete de tratament au fost pentru stațiunile 1 Mai, Amara, Bălțătești, Bizușa, Căciulata, Covasna, Felix, Govora, Herculane, Mangalia, Olănești, Pucioasa, Nicolina, Sărata Monteoru, Sovata, Slănic Moldova, Tg. Ocna, Techirghiol, Tușnad, Vatra Dornei etc.
Lasă un răspuns