– noua locație a fost construită printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 1,5 milioane de lei – în curtea pensiunii se află fosta casă în care a locuit Gheorghe Gheorghiu-Dej
Petru DONE
Zestrea turistică a Municipiului Moinești s-a îmbogățit, la sfârșitul anului 2012, cu o nouă unitate de cazare, Pensiunea Royal. Proprietarul, societatea Siltur a procedat la recepția finală și la promovarea proiectului „Realizarea unei structuri de primire turistică în Moinești”, în valoare totală de aproape 1,5 milioane de lei, pus în aplicare cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului de afaceri băcăuan, actuali și foști parlamentari de Bacău și jurnaliști. Gazdele, familia Rodica și Contantin Popa, au ținut să dea acestui eveniment culoarea sărbătorilor de sfârșit de an, dar și profunzimea creștină a acestora, astfel încât un sobor de preoți, în frunte cu P.S. Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Pensiunea, cotată la patru stele, dispune de șase camere duble, de un restaurant pentru micul dejun și de spații de loisir, dar și de o parcare generoasă. Decorarea spațiilor îmbină perfect stilul clasic cu elemente de modernism, inclusiv cu tehnologia de ultimă oră. Plantele de cameră, care oferă o caldură aparte încăperilor, și mobilierul din lemn masiv sculptat și pictat manual, pe motive florale, dau o intimitate aparte locației. Fiecare cameră este dotată cu climatizare, televizor, telefon și minibar și, evident, internet.
„Binecuvântarea pe care am primit-o, recent, de la Preasfinția Sa – a spus administratorul societății Siltur, Constantin Popa – mi-a dat energia de care aveam nevoie să pot finaliza această locație turistică chiar în preajma uneia dintre cele mai mari sărbători a ortodoxiei, Nașterea Pruncului Iisus. Am fost ajutat și de prietenii de familie, dar și de autoritățile moineștene, am găsit constructori pricepuți și foarte serioși, solidari în raport cu exigențele cerute unui proiect european, dar și specialiști în electronică și energetică, astfel încât pensiunea dispune de un sistem de înaltă tehnicitate în acest domeniu. Am ajuns să accesez nu mai puțin de zece proiecte cu finanțare europeană până acum, dintre care cinci implemenate, trei în desfășurare și două în evaluare, dar cred că voi preda, de aici încolo, ștafeta copiilor mei, pentru că unii dintre ei chiar lucrează în domeniul turismului”.
Moinești, un areal turistic în valorizare
Municipiul Moinești are deja câteva obiective turistice promovate pe plan național și european, între care cel mai nou este Parcul Băi, renovat tot printr-un proiect european, dar este, periodic, și gazda unor evenimente care atrag foarte mulți oaspeți. Parcul cu pini, monumentele dedicate unor personalități ale culturii, artei și științei originare din zonă sau care au trăit aici, frumusețile naturii și chiar fostele zone petrolifere sunt numai câteva dintre aceste obiective.
Deseori, personalități ale lumii medicale, ale culturii și artei sunt oapeții municipiului. Pensiunea Royal rezolvă, astfel, cerințele turismului de loisir sau de business. „Amplasată pe Strada Liberății din Moinești, la numărul 4 – am aflat de la dirigintele de șantier al acestui obiectiv, Andrei Munteanu -, pensiunea se află ea însăși lângă un obiectiv cu valențe turistice, încă nepus în valoare, adică în curtea casei în care a locuit, câțiva ani, Gheorghe Gheorghiu-Dej.” Fostul șef de stat, născut în 1901 la Bârlad, a fost înfiat de la vârsta de doi ani de unchiul său din Moinești, N. Gheorghe Ionescu, și de soția lui, Tasia.
La șase ani, Gheorghe era deja elev în clasa întâi, la Școala din Lucăcești, iar la 15 ani era ucenic la Steaua Română din Moinești. Parinții adoptivi s-au stins prin anii ’50, când viitorul șef de stat era deja plecat din oraș. Pe zidul din față al casei se afla chiar o placă de marmură, pe care erau trecute câteva date biografice.
Împătimit de turismul montan
Familia Popa administrează și Pensiunea Montana, din Slănic Moldova. „M-am hotărât să fac un pas înainte în turism, sau mai bine spus să încerc să țin pasul cu standardele care se poartă acum în domeniu și să construiesc o nouă pensiune, o soră geamănă cu prima, dar mult mai frumoasă și mai arătoasă” – ne declara Constantin Popa la momentul semnării contractului de finanțare pentru Pensiunea Royal. Noul proiect a avut, astfel, în vedere, construirea unei pensiuni selecte în Moinești, o oază de liniște și bun gust.”
Constantin Popa este primul doctor în agroturism al Universității de Științe Agricole și Medecină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Timp de zece ani a condus mai multe unități economice din agricultură, iar după 1990 s-a lansat în afaceri și în domeniul turismului montan. Teza sa de doctorat, „Studii privind dezvoltarea agroturismului și a managementului acestuia în zona montană a județului Bacău”, a apărut și în volum. La scurt timp, de sub teascurile tipografiei, sub egida editurii Terra Nova, din Iași, a apărut și volumul „Itinerarii turistice montane”, ajunsă la ediția a doua, „revizuită și completată”.
Lasă un răspuns