• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Pentru că îi dor urechile de la muzică, angajații Filarmonicii Bacău iau lunar până la 928 de lei spor de condiții vătămătoare

Pentru că îi dor urechile de la muzică, angajații Filarmonicii Bacău iau lunar până la 928 de lei spor de condiții vătămătoare

Gabi MIHAI 24 februarie 2021 27 comentarii

LikeShare

Gălăgia de la locul de muncă le aduce angajaților Filarmonicii din Bacău un venit suplimentar lună de lună. Așa cum susține directorul instituției, toți angajații iau un spor lunar, deoarece sunt nevoiți să suporte zgomotul puternic, zi de zi. 

Pavel Ambrosie Ionescu – foto Facebook

Conform ultimei situații salariale prezentate pe site-ul instituției, care datează din septembrie 2019, angajații Filarmonicii Bacău primesc până la 928 de lei pe lună, reprezentând spor pentru condiții grele de muncă. Managerul Pavel Ambrosie Ionescu (foto) susține că toți angajații primesc acest spor, în urma unei analize pe care au făcut-o cei de la Direcția de Sănătate Publică. 

„S-a măsurat nivelul de decibeli din sălile de studiu, din sala de concert. Au fost mai mulți parametri care s-au măsurat. Toate instituțiile asimilate nouă iau acest spor”, a declarat managerul. 

Contabilul, asurzit de colegi

Sporul este acordat diferențiat. Astfel, artiștii iau 15 la sută spor, iar ceilalți angajați, în funcție de gradul de expunere, iau între 5 și 10 la sută spor de condiții vătămătoare.

Cu toate acestea, nimeni nu a reușit să explice de ce contabilul instituției primește 802 lei spor de vătămare (facsimil), deși nu participă nici la concerte și nici în sălile de studiu, în timp ce instrumentiști din cadrul filarmonicii iau cu câteva sute de lei mai puțin. 

LikeShare

Din categoria: Educatie-Cultura, Top Story Etichete: Filarmonica Bacau, Filarmonica Mihail Jora, Pavel Ambrosie Ionescu, spor conditii vatamatoare

Reader Interactions

Comentarii

  1. Q a zis

    24 februarie 2021 la ora 7:56 pm

    In tarile cu apa calda toti angajatii care lucreaxa in medii cu zgomot sunt obligati sa poarte protectii auditive. Pentru muzicieni sunt dispozitive auditive speciale care atenueaza nivelul de zgomot si in acelasi timp le permit sa auda instrumentele. Un astfel de dispozitiv poate fi purtat 4-5 ani si ajunge maxim 200 euro . Cu sporul pe o luna ii rezolvam pe toti. Dar aia de la DSP habar nu au sa recomande asa ceva .

    Răspunde
    • Sof a zis

      24 februarie 2021 la ora 9:03 pm

      :))) va pricepeti. puteti mentiona OSINGURA orchestra din lume care foloseste asa ceva? dispozitivele alea sunt pentru artistii care canta cu amplificare. sigur, toti ne pricepem la de toate…

      Răspunde
      • Q a zis

        24 februarie 2021 la ora 9:21 pm

        Din pacate ma pricep la asa ceva. Filarmonica din Amsterdam poarta asa ceva daca tot ai ceut un exemplu. Uite si site-ul celor care le vand asa ceva lor https://www.alpinehearingprotection.com/musicians/orchestra/

        Răspunde
  2. :) a zis

    24 februarie 2021 la ora 7:56 pm

    Astept cu interes comentariile spectatorilor, mesajele lor de sustinere, e plin Bacaul de oameni care merg la Ateneu. Ia dati va cu parerea si aici 🙂

    Răspunde
    • Vera a zis

      25 februarie 2021 la ora 5:44 am

      Nu trebuie să meargă toți la Filarmonică, ci numai aceia (puțini) care prețuiesc muzica simfonică. Pe logica ta, n-ar trebui nici cărți, nici teatre, în general nimic din ce înseamnă cultură, fiindcă cei mai mulți oameni vor numai bere și manele – astea ar trebui subvenționate!

      Răspunde
  3. Meloman a zis

    24 februarie 2021 la ora 8:18 pm

    Nu o spun cu rautate “Q” dar sa canti tu cu protectii auditive. Nu am vazut nici o orchestra in lumea asta care sa foloseasca dispozitivele descrise de tine.
    Sa stie toata lumea ca acesti oameni au auzul afectat pe viata iar acel spor este bine-meritat.

    Răspunde
    • Q a zis

      24 februarie 2021 la ora 8:38 pm

      Pt informarea tu Meloman cauta pe net ER 9 FILTER sau ER 25 FILTER. Sunt filtre speciale fabricate in SUA de Etymotic, utilizate de majoritatea producatorilor de dispozitive auditive pt protectii destinate muzicienilor. Sunt folosite pt nivele de zgomot care depasesc 75 DB pt a minimiza impactul asupra auzului. Sunt de acord cu tine, pierderea auzului este ireversibila. Din acest motiv dispozitivele de protectie auditiva sunt considerate din aceeasi clasa de risc ca si cele pt protectia ochilor.

      Răspunde
    • Alina a zis

      25 februarie 2021 la ora 3:28 pm

      Dacă iei acești bani, se rezolva problema cu urechile?

      Răspunde
      • MUZICANTU DE PE STRADA a zis

        25 februarie 2021 la ora 9:15 pm

        E o compensatie fă proasto.
        Cei cu 8 clase nu pot pricepe.
        Offff, numai „inteligenti” pe aici.

        Răspunde
  4. QR square a zis

    24 februarie 2021 la ora 8:27 pm

    Ar fi normal, atunci, ca persoanele care merg la concert sa primeasca macar o suta de lei la intrare, tot pentru ca trebuie sa suporte zgomotul. A, o sa aud ca spectatorii merg benevol, nu ii obliga nimeni. Pai nici pe muzicieni nu-i obliga nimeni sa cante, pot sa faca o gramada de alte treburi.
    Sa nu fiu, insa, gresit inteles. Sunt mare iubitor de muzica simfonica. De copil am inceput sa ascult muzica clasica, si am avut ocazia sa ascult concerte in cele mai mari si celebre sali de concerte, din SUA pana in Australia si normal, Europa. Nu cred ca sporul de zgomot trebuie sa constituie o parte a salariului unui muzician. Salariul acestor oameni trebuie sa fie consistente, este o munca grea, stresanta, iar ideea ca niste salarii mici sa fie augmentate cu niste sporuri penibile este de natura sa ii insulte pe acesti oameni foarte frumosi la suflet. Deci salariile lor trebuie sa fie consistente, fara sporuri si alte mizerii de genul acesta.

    Răspunde
    • Muzicantu de pe strada a zis

      24 februarie 2021 la ora 10:58 pm

      Interesanta logica. Un spectator pentru 2 ore sa primeasca 100 lei, si un instrumentist pentru o luna intreaga 500-600.
      Logica de analfabet, incult si cocalar.
      De cate ori ai intrat in Filarmonica?

      Răspunde
      • Vera a zis

        25 februarie 2021 la ora 5:48 am

        Sau n-ai înțeles, sau n-ai citit comentariul până la capăt. Omul spune că muzicienii ar putea primi aceiași bani, sau mai mulți, fără să fie nevoie de artificii birocratice.

        Răspunde
        • MUZICANTU DE PE STRADA a zis

          25 februarie 2021 la ora 2:10 pm

          Bine zis, AR PUTEA. Realitatea însă e alta.

          P.S. Eu am comentat doar partea de început și da, am citit bine. Puteai sa-ti dai seama si singura.

          Răspunde
    • Eu a zis

      24 februarie 2021 la ora 11:00 pm

      Si spectatorii sa mai primeasca si un masaj de relaxare si o savarina la plecare.

      Răspunde
  5. Mihai S. a zis

    24 februarie 2021 la ora 8:51 pm

    Dar faptul că lucrează numai cu lumină artificială spune cineva?
    Că respiră doar aer climatizat nu aer natural știe cineva?
    Știți că suflătorii au aparatul respirator afectat pe viață?
    Până prin 2003 erau inadrați la grupa a 2-a de muncă, statulplătind CAS majorat cu 25%. În 2003 s-a anulat această prevedere și s-a introdus acest spor de 15% câțiva ani mai târziu ca o compensare.
    Acest spor le majorează salariile mici de care uită toți politicienii fiindcă sunt puțini, nu sunt o masă electorală consistentă precum profesorii sau angajații din sistemul sanitar. Nu au sindicate, sau dacă au sunt mici și nu pot forța nimic.
    Ce este discutabil și revoltător este de ce ia managerul, directorul adjunct și contabilii acest spor. Birourile lor au lumină naturală, nu au zgomot și nu suflă în nimic. Ca să nu zic și altceva despre ai, numărul lor și cât și cum prestează.
    Instrumentiștii iau puțin în comparație cu staful.

    P.S. Știați că un muzician începe să studieze de la 5-6 ani, mulți dintre ei nebucurându-se de copilărie și adolescență?

    Răspunde
    • GB a zis

      24 februarie 2021 la ora 11:49 pm

      Un articol scris de un om neinformat. Articol care lovește intr-o instituție si in niște oameni doar pentru a face pe plac autorităților care (probabil) ii țin în viata pentru astfel de josnicii. Dacă cititorul nu poate citi printre rânduri, e cu atat mai ușor sa se revolte la niște sporuri care sunt convins ca sunt acordate conform unor legi în vigoare, a unor măsurători la fata locului samd. Draga cititorul, draga comentatorule cu dispozitive auditive, nu te lasa sedus de ceea ce e la televizor. Problemele nu sunt la instituțiile de cultura, sunt la alt nivel. Ia și gândește un pic. S-ar putea sa fii surprins de rezultat

      Răspunde
  6. GARCEA a zis

    25 februarie 2021 la ora 8:58 am

    La stat se pot obtine usor sporuri, sa cantati intr-o orchesta privata si sa solicitati sporuri sa vedem cine le ofera? Artistii profesionisti din showbiz nu primesc sporuri desi organizeaza concerte in aer liber cu mii de wati putere. Tare este faza cu contabilul care are sporul in facsimil de 802 ron.

    Răspunde
    • Rubycon a zis

      25 februarie 2021 la ora 12:06 pm

      La o orchestră privată ai avea salarii pe bune !

      Răspunde
  7. okii a zis

    25 februarie 2021 la ora 9:05 am

    Macar ei depun o activitate care, in final, gâghilă placut urechile , daca nu si inima.
    Spre deosebire de majoritatea bugetarilor care ne gâghilă la portofel si ne fac cu capul. Si o fac cu spor. Sau cu mai multe sporuri.

    Răspunde
  8. andrei a zis

    25 februarie 2021 la ora 10:01 am

    cine se mai duce la filarmonica fratilor ? sunteti nebuni. Platiti degeaba din banii contribuabilor. Muzicieni ……..

    Răspunde
    • Banu Manta a zis

      25 februarie 2021 la ora 12:24 pm

      Eu vreau spor de mers cu masina pe strazile bacaului !!! Spor care poate fi structurat in felul urmator:
      1. spor de ecran.. stau si ma dor ochii de cate prostii fac altii pe drum precum si uratenia drumurilor si orasului murdar si jegos,
      2. spor de stress … ca ma feresc si trebuie sa fiu atent la altii natarai care merg anapoda cu masina, care si-au cumparat carnetul de la politia bacau cu valuta forte.
      3. … nu mai stiu.. spuneti voi ce sporuri sa mai adaugam !!??

      Răspunde
    • MUZICANTU DE PE STRADA a zis

      25 februarie 2021 la ora 12:26 pm

      Unii ca tine nu nu stiu ca exista Filarmonica. Tu esti cu Salam, Jan de la Craiova, de astea … și semințe în fața blocului.

      Răspunde
  9. GongBao a zis

    25 februarie 2021 la ora 11:31 am

    Vi se pare surprinzator acest spor de conditii vatamatoare?
    Daca acordarea lui in cazul angajatilor Filarmonicii poate fi subiect de dezbatere, aflati ca mare parte din birocratii bugetari, care manipuleaza taste si hartii, incaseaza acest spor!
    Eu as corela salariile conducerii filarmonicii cu incasarile din bilete. Este dezolant sa vezi ca in sala sunt mai putini spectatori decat muzicieni, fara sa para ca exista vreo preocupare pentru cresterea incasarilor. Cum ar fi daca salariile ar fi achitate din incasari?!

    Răspunde
  10. miron vasile a zis

    25 februarie 2021 la ora 11:56 am

    E bine ca sunt spectatori la Filarmonica. Ultimul spectacol pe care l-am vazut a fost cu multi ani in urma, se chema ,,Simfonia albastra,, Orchestra a cantat asa de fals, incat de atunci n-am mai fost niciodata pe acolo.

    Răspunde
    • MUZICANTU DE PE STRADA a zis

      25 februarie 2021 la ora 2:31 pm

      Hai nu ma-înnebuni. A sunat toată orchestra fals… Esti sigur că erai în filarmonică și nu la un show a lui Guță?
      Și te-ai supărat așa tare că n-ai mai fost de atunci la un concert. Mare meloman. Probabil tr duci la Viena să asculți un concert serios.

      Răspunde
  11. Rubycon a zis

    25 februarie 2021 la ora 12:03 pm

    În timpul concertului ? Mă îndoiesc !

    Răspunde
  12. Un cetatean a zis

    25 februarie 2021 la ora 10:16 pm

    Intrebare: si in pandemie au luat acest spor?
    Intreb pt un prieten….mare nesimtire si tupeu.
    Bine mai scria un antevorbitor: cine i-a pus sa devina muzicieni? Nu stiau la ce riscuri se supun?? 15% spor… dar ce salarii mici au cei din top management.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Bărbat bănuit de furturi din locuințe, identificat și reținut de polițiști. A spart și locuința unei femei de 67 de ani

Buhuși: Percheziții domiciliare la hoți de lemne. Ei au furat și camerele de supraveghere din zona pădurii Ciolpani

VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții

Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

Anunț de mediu

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Arian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • fairy la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • Adrian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • SEPTEP la Foto: Zeci de băcăuani s-au mobilizat pentru Nicușor Dan în centrul orașului, în penultima zi de campanie
  • Arian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău