• microîntreprinderile se pot vinde numai după plata impozitului pe dividende
Una dintre cele mai cunoscute metode de evaziune fiscală a fost pînă de curînd vînzarea cu tot cu datorii a acțiunilor și părților sociale. Noii cumpărători plecau de cele mai multe ori din țară, lăsînd în urmă datorii de miliarde de lei. În aceste condiții, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) s-a văzut nevoit să aducă în sfera penalulul tranzacțiile în urma cărora statul rămîne păgubit. Două sînt actele normative care indică pedepsele și responsabilii în acest caz: Ordonanța 61/2002, privind colectarea creanțelor bugetare și Legea 414/2002, privind impozitul pe profit. Prima stabilește că „administratorii, asociații sau acționarii semificativi răspund solidar pentru păgubirea bugetului public”, iar a doua îl desemnează ca responsabil de vînzarea firmei cu datorii pe administratorul firmei, în cazul cînd cumpărătorul nu le plătește. Articolul 30 al Legii 414/2002 introduce unele excepții de la vînzare numai după plata obligațiilor care îl fac responsabil pe administratorul societății sau pe reprezentantul legal al acesteia. Potrivit art. 30 (1) din Legea nr.414/2002, „cesionarea sau înstrăinarea sub orice altă formă a acțiunilor ori a părților sociale ale societăților comerciale, precum și transferul patrimoniului unei entități apartinînd unei persoane nerezidente se pot face numai după achitarea la bugetul de stat a obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și a impozitului pe dividende. Fac excepție situațiile în care urmează să se preia obligațiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol încheiat cu organele administrației de stat, document din care să rezulte obligativitatea achitării acestor datorii, precum și tranzacțiile efectuate pe piața de capital”. Prin urmare, excepțiile de la aplicarea art. 30 (1) sînt următoarele:
• Cazul în care vînzătorul de acțiuni sau părți sociale este un organ al administrației de stat, acesta putînd încheia cu cel care cumpără acțiunile sau părțile sociale un protocol prin care acesta din urmă să „preia obligațiile fiscale restante” ale societății tranzacționate. În categoria organelor administrației de stat se încadreazã: guvernul, ministerele și celelalte organe centrale care dețin în administrare acțiuni sau părți sociale proprietatea statului. Protocolul trebuie să cuprindă angajamentul cumpărătorului de a-și achita obligațiile fiscale de natura impozitului pe profit și impozitului pe dividende imediat după efectuarea tranzacției sau după un grafic bine stabilit.
• Cazul în care vînzarea/cesionarea de acțiuni sau părți sociale se efectuează pe piața de capital constituie totodată o excepție de la aplicarea articolului în discuție.
Toate cesionările/vînzările sub orice formă a acțiunilor sau părților sociale se pot face „numai după achitarea la bugetul de stat a obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și a impozitului pe dividende” datorate de societatea ale cărei acțiuni sau părți sociale se tranzacționează.
Totodată, Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, face unele precizări în legătură cu unele situații ce pot apărea în activitatea Registrului Comerțului cu privire la înregistrarea unor modificãri intervenite la societățile comerciale. Astfel, următoarele situații intră în sfera de cuprindere a prevederilor art. 30(1):
– înregistrarea dizolvării societăților comerciale, inclusiv dizolvarea fără lichidare prin transferul universal al patrimoniului;
– înregistrarea modificării structurii acționariatului la societățile pe acțiuni ca urmare a cumpărării pachetului de acțiuni de la APAPS sau SIF de către o persoană fizică sau juridică.
Maricel Radu numește și activitățile care nu intră sub incidența art. 30(1):
– înregistrarea fuziunilor și divizărilor;
– înregistrarea actelor adiționale privind succesorii, în caz de deces al asociatului unic sau a unuia dintre asociați;
– înregistrarea structurii acționariatului la societățile pe acțiuni deschise ca urmare a desființării PAS-ului și transmiterii acțiunilor membrilor săi;
– înregistrarea structurii acționariatului la societățile pe acțiuni deschise ca urmare a prezentării extrasului de la unul dintre registrele independente care ține evidența acționarilor.
De asemenea, cesionarea sau înstrăinarea sub orice altă formă a acțiunilor ori a părților sociale ale microîntreprinderilor se poate face numai după achitarea la bugetul de stat a impozitului pe dividende.
Pentru încălcarea prevederilor Legii 414/2002, responsabilitatea administratorului sau reprezentantului legal, precum și a emitentului certificatului de mențiuni este stabilită de organele de cercetare penală. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns