Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău a fost solicitată să intervină în pădurea din comuna Oituz, după ce un grup de detectoriști amatori a descoperit o cantitate importantă de elemente de muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.
În locul marcat de către detectoristi, pompierii pirotehniști au asanat 25 de proiectile explozive calibru 150 mm ce fac o parte dintr-un depozit de muniție. Misiunea echipei pirotehnice a fost una dificilă din cauza terenului accidentat, precum și a cantității mari de muniție, având în vedere că un astfel de proiectil exploziv cântărește aproximativ 50 de kilograme.
„De menționat este faptul că, grupul de detectoriști amatori a procedat corect marcând zona în care a descoperit muniția și a anunțat, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, echipa pirotehnică a ISUJ Bacău”, a notat ISU Bacău, pe Facebook.
„Reamintim că, în cazul în care descoperiți elemente de muniții neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, trebuie să anunțați imediat structurile abilitate în gestionarea acestui risc”, spun pirotehniștii.
Sfaturile pirotehniștilor
– nu atingeți, nu loviți și nu miscați muniția descoperită;
– nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
– nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
– nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
– nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
– nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții;
Supravegheați zonă în care a-ți descoperit muniția până la sosirea echipei pirotehnice.
Când se execută lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță structurile abilitate de intervenție.
Denis a zis
Poate se descoperă şi deşeurile toxice aduse din Germania şi îngropate prin zonă de către Căşuneanu după anii 90′.