– patruzeci de hectare de cioate, doborâturi au fost distruse de foc – pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenția pirotehniștilor – în zonă exista muniție rămasă neexplodată de pe timpul Războiului, iar focul care a ars mocnit putea declanșa infernul – zeci de pompieri, voluntari și pădurari au muncit zi și noapte la stingerea incendiului.
Ramona IONESCU
Patru zile de coșmar s-au scurs pentru pompierii băcăuani de la izbucnirea unui incendiu de pădure în comuna Agăș, în punctul Târsogul Mare. Începând de marți și până vineri inclusiv, zeci de pompieri, voluntari și angajați ai Ocolului Silvic Comănești s-au luptat cu focul, într-o zonă accidentată de litieră. În cele patru zile, focul mocnit a distrus aproximativ patruzeci hectare de teren cu cioate și doborâturi. „În tot acest timp, la fața locului au acționat pompieri din Comănești și Moinești – a declarat lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău – care au acționat cu trei autospeciale de primă intervenție și comandă. Misiunea a fost cu atât mai dificilă cu cât echipajele de intervenție au fost nevoite să meargă pe jos aproximativ 4 km, din cauza terenului greu accesibil. Mai mult, în zonă puteau exista elemente de muniție rămasă neexplodată, din timpul conflictelor militare”.
Incendiul putea declanșa muniția neexplodată
Acțiunea de intervenție și comandă a fost continuată de aproximativ 50 de pompieri militari, care au acționat cu șapte autospeciale. Intensificările frecvente ale vântului, terenul greu accesibil, lipsa surselor de apă din zonă și prezența unor elemente de muniție rămasă neexplodată au necesitat identificarea unei strategii eficiente de acțiune. „Pentru eliminarea riscului la care erau expuse forțele de intervenție – spune lt. Andrei Grecu – zona a fost controlată de pirotehniști.
Aceștia au ridicat 11 tuburi cartuș de calibru 7,22 mm, 55 tuburi de cartuș calibru 7,92, 77 cartușe de calibru 7,92, un corp proiectil exploziv calibru 100 mm, un proiectil exploziv calibru 100 mm și o grenadă defensivă fără focos, acestea fiind transportate în siguranță și depozitate în vederea distrugerii”.
Acțiunile de monitorizare, supraveghere, localizare și stingere a incendiului au continuat și în cursul nopții, alți 50 de pompieri schimbându-i pe colegii lor. Cauza exactă a producerii incendiului nu a fost stabilită, însă, se presupune că focul ar fi fost pus de o persoană rău intenționată, având în vedere că în zona respectivă sunt și păduri private.
Lasă un răspuns