• 30 la sută din conductele care transportă gaz în municipiul Bacău ar trebui scoase din uz, întrucît pot deveni periculoase • în ciuda acestui fapt, specialiștii de la Distrigaz Nord Bacău spun că rețelele vechi sunt permanent verificate, iar riscul acumulărilor de gaz și producerii unei deflagrații sunt destul de mici în orașul Bacău • statisticile arată că cele mai multe explozii datorate acumulărilor de gaz se produc în sezonul rece
„Peste tot unde e gaz există un potențial pericol, însă acest lucru nu înseamnă că Bacăul este gata să explodeze”, ne-a declarat inginerul șef al Sucursalei Bacău a Distrigaz Nord, Mircea Apetrei, referitor la eventualitatea producerii unei deflagrații datorate gazelor. Explozia produsă în urmă cu circa o lună la Brașov, dar și cea de la sfîrșitul săptămînii trecute, de la Dej, i-a pus în alertă și pe reprezentanții firmei furnizoare de gaze naturale din orașul nostru. O analiză sumară a rețelelor de alimetare cu gaze care tranzitează municipiul Bacău relevă faptul că circa 30 la sută din totalul conductelor care transportă gaz au durata normată de funcționare depășită, ceea ce înseamnă că ele ar putea deveni periculoase. „Nu ne facem probleme foarte mari, întrucît șefii de sector cunosc aceste conducte și le verifică periodic, tocmai pentru a preîntîmpina o eventuală acumulare care ar putea fi scăpată de sub control. Sigur că, în afara eforturilor depuse de noi, un rol foarte important îl au consumatorii, care trebuie să respecte instrucțiunile referitoare la folosirea gazelor”, a mai apreciat inginerul șef Mircea Apetrei.
Pentru a ține sub control rețeaua de furnizare și exploatare, care include peste 35.000 de consumatori casnici, industriali și comerciali, la Distrigaz Nord, Sucursala Bacău, există, în orice moment al zilei, o echipă de intervenție care răspunde la solicitătile cetățenilor. Instalatorii au program non stop și soluționează gratuit toate semnalările venite din partea consumatorilor. Se pare că incidentele din orașele ardelene, care s-au soldat cu morți și foarte multe victime i-au determinat pe șefii Distrigaz Nord că sporească numărul echipajelor de intervenție. În scurt timp, în municipiul Bacău își va începe activitatea un nou echipaj de intervenție. „Oamenii trebuie să înțeleagă că, în eventualitatea infiltrării gazului, orice informație furnizată la timp este salvatoare. Prima alertă este mirosul, iar pasul care trebuie apoi făcut este semnalarea la dispeceratul Distrigaz. Oricîte măsuri de siguranță am lua, acestea vor fi întotdeauna insuficiente dacă nu-și vor aduce aportul și oamenii”, ne-a declarat inginerul șef Apetrei. Potrivit statisticilor de la Distrigaz Bacău, de la începutul acestui an au existat circa 3.000 de sesizări la Dispecerat, fiind zile în care s-au semnalat și cîte zece avarii.
Referitor la perioada anului în care s-au înregistrat cele mai multe accidente, sezonul rece pare să fie în top. Motivația o constituie consumurile mari de gaze naturale în lunile de toamnă tîrzie și iarnă. Un alt factor care poate determina producerea unei explozii este înghețul solului, care nu mai permite gazelor să iasă la suprafață, determinînd acumulearea în subsolurile blocurilor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns