N-ai crede că guvernanţii noştri au egal în exprimări sau imaginaţie. Ei bine, doar câteva exemple culese de noi demonstrează contrariul. Judecătorii, acele persoane rigide şi dure (în ochii unora), nu doar că sunt maeştrii cuvintelor bine ticluite, dar dau dovadă şi de o sensibilitate aparte. De pe podiumul lor, judecătorii pot face adevărate miracole – sala de judecată se poate transforma într-o clipă într-o scenă de teatru, un dosar penal devine cea mai bună sursă de inspiraţie pentru un scenariu, iar inculpaţii, se ştie, sunt actori înnăscuţi. Logica nu e obligatorie, actul artistic trebuie să triumfe, la urma urmelor. Şi tot ca într-o piesă de teatru, judecătorul – psiholog dă verdictul după o atentă analiză a „profilului” inculpatului. ATENŢIONARE: Limbajul de lemn şi bâlbele pot fi molipsitoare!
1. Dosar înşelăciuni metoda „Accidentul”. Instanţa, în postura de juriu, inculpaţii – „actori la un teatru radiofonic„. Nota 10 pentru exprimarea plastică a magistratului.
„În momentul contactării victimelor, inculpaţii îşi modificau vocea, simulând plânsul, cu scopul ca persoanele apelate la telefon să se afle în imposibilitatea de a recunoaşte vocile rudelor. Inculpaţii T.T.M. şi G.A. s-au comportat ca nişte actori la un teatru radiofonic. Cu siguranţă s-au distrat pe seama „succeselor” repetate când au văzut ce impact emoţional au avut asupra victimelor prefăcătoriile lor.”
2. Boala nu l-a făcut înţelept!
„Dintre cei 8 inculpaţi era cel mai în vârstă. Mai mult, avea şi studii superioare. Din moment ce a urmat o facultate a dovedit că a fost inteligent, însă trebuia să fie şi înţelept. Tocmai pentru că avea o problemă de sănătate era obligat să dovedească şi înţelepciune, înţeleasă ca o utilizare pozitivă a inteligenţei.”
3. Dosar violenţă – viziune în viitor 1
„În data de 09.02.2016, (inculpatul, n.r.) a fost audiat cu privire la respectarea obligaţiilor impuse de instanţă prin ordinul de protecţie, ocazie cu care a aflat că fosta soţie ar fi reclamat faptul că s-ar fi deplasat în data de 02.04.2016 la barul la care aceasta lucrează în satul Negoieşti şi că ar fi agresat-o fizic şi psihic.”
Acelaşi dosar, viziune în viitor 2 – „la data de 20.09.2026 s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunea de abandon de familie.”
4. Dosar trafic de minori şi proxenetism. Când judecătorii se întrec pe ei în exprimări, chiar şi un dosar de proxenetism/trafic de minori capătă o notă de rafinament.
„Instanţa reţine că exploatarea victimei minore de către inculpata V.L. s-a concretizat faptic prin întrebuinţarea de violenţe morale, dar şi fizice, inculpata ameninţând-o pe victimă că, în cazul în care nu va dori să se mai prostitueze pentru ea, va da în vileag către terţe persoane ori chiar către mama sa, aspecte compromiţătoare din viaţa personală a acesteia, anume faptul că întreţine relaţii sexuale contra cost şi prezentarea unei înregistrări video în care minora era înfăţişată în timpul unui act sexual. Mai mult, inculpata îi impunea victimei minore clienţii cu care aceasta trebuia să se prostitueze, iar în ipoteza în care victima dezavua anumiţi clienţi, aceasta era lovită de către inculpată. Din probatoriu a mai rezultat că programul în care trebuia să se prostitueze era impus de către inculpată şi în cazul în care victima nu era de acord cu acest program, inculpata intervenea violent, reuşind să se impună. Toate aceste ameninţări psihice şi fizice, grefate pe vulnerabilitatea emoţională a victimei adolescente, în vârstă de doar 15 ani, au avut aptitudinea ca, în timp şi prin uzitarea unui mod de operare care a devenit rutină, să nască şi să perpetueze o stare de autoritate, exercitată de către inculpata V.L. asupra victimei, în cadrul cărei minora era obligată să se prostitueze şi aproape toate beneficiile materiale obţinute de la clienţi să revină inculpatei, victima primind doar sume infime de bani.”
5. Dosar ultraj – despre cât de „pregătiţi” sunt poliţiştii, mai ales cei din mediul rural:
„Fiind nevoit să abandoneze încercarea de a-l imobiliza pe inculpat şi pentru că acesta era în continuare agresiv, agentul de poliţie s-a refugiat în afara curţii, închizând poarta locuinţei lui B.Z., loc din care a solicitat sprijin colegilor poliţişti din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Podu Turcului.” Mai pe româneşte, a luat-o la fugă, lăsând în curte, fără nicio protecţie, alte persoane ameninţate de inculpat.
„În ceea ce privește pe inculpata persoană juridică …, având în vedere că la data de 30-06-2016 s-a dispus radierea societăţii din registrul comerţului, în cauză această societate a încetat să mai existe, aspect ce echivalează în cazul unei persoane juridice cu decesul unei persoane fizice, motiv pentru care instanţa va dispune încetarea procesului pornit împotriva inculpatei persoană juridică.”
7. Uneori, limbajul juridic ne sabotează şi omul simplu este incapabil să înţeleagă ce-a făcut de e jignit. Aşadar, poate ar trebui evitat sau folosit la alte niveluri.
„Văzând că în conformitate cu dispozițiile art.416 C.p.civ orice cerere de chemare în judecată se perimă de drept, chiar şi împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii timp de 6 luni, iar potrivit dispoziţiilor art. 420 C.p.civ perimarea se poate constata şi din oficiu;” Conform DEX: INCAPÁBIL, -Ă, incapabili, -e – Care nu poate, care nu este în stare să facă ceva; p. ext. lipsit de aptitudinea de a face ceva; nevrednic. (Jur.) Lipsit de capacitatea legală de a se bucura de anumite drepturi, de a ocupa o anumită funcţie.
8. Instanţa, aşteptări mari de la un inculpat care a ucis patru pui de câine. Amenda îi va activa conştiinţa moral-juridică?
„Instanţa va atrage atenţia inculpatului D.I. asupra dispoziţiilor art. 63 Cod penal, potrivit cărora în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea, unei zile-amendă corespunzându-i o zi de închisoare. În acest context, instanţa apreciază că reglementarea acestui text de lege are semnificaţia creării pentru inculpat a unei profunde conştiinţe moral-juridice referitoare la garantarea echilibrului firesc care trebuie să existe între drepturile şi obligaţiile fiecăruia raportate atât la el însuşi, cât şi la societate, în ansamblul său.”
9. Declaraţie persoană vătămată: „Nume V., prenume Daniela Ştefania, data şi locul naşterii…, stare civilă necăsătorită, situaţia militară nesatisfăcut.”
10. Profilul tâlharului timid şi pricăjit.
„Profilul personalităţii inculpatului, atât cât s-a putut dezvălui în cursul judecăţii, lasă a se înţelege că este un timid care nu pare a fi în stare de îndrăzneala indispensabilă comiterii unei tâlhării şi nici de violenţe şi chiar de cruzime. Mai mult decât atât, inculpatul are şi o constituţie fizică, somatică neadecvată tâlhăriilor.”
alina a zis
ce mare articol!!! Chiar nu mai aveti subiecte?