Ca în fiecare lună august, luna august, avem ocazia să observăm curentul meteoric Perseide, cunoscuți şi sub denumirea populară de „ploaie de stele căzătoare”
Curentul meteoric Perseide este un fenomen astronomic ce se manifestă în intervalul 17 iulie – 24 august și este datorat resturilor solide lăsate pe orbita Pământului de cometa 109P/Swift-Tuttle, care revine în apropierea Soarelui la fiecare 133 de ani.
Maximul curentului meteoric este în acest an în noaptea de 12 spre 13 august, mai ales spre dimineață, când, în condițiile unui cer senin și perfect întunecat se pot observa până la 100 de meteori pe oră.
Radiantul, adică locul de pe cer, de unde, printr-un efect de perspectivă, par să provină meteorii, este constelația Perseu care dă și numele curentului meteoric.
Pentru a putea observa meteorii trebuie să vă aflați departe de lumina artificială a orașelor, să vă acomodați ochii la întuneric cam 20 minute și să priviți, nu direct spre radiant, ci în jurul acestuia. Nu este necesară folosirea unor instrumente astronomice, meteorii fiind vizibili cu ochiul liber. (sursa: dr. Gabriela Gurău, manager Observatorul Astronomic Bacău)
Lasă un răspuns