Florentin RADU
Zeci de mii de persoane cu handicap din Bacău figurează în catastifele statului. Legea română le acordă aceleași drepturi ca și persoanelor normale. A stabilt chiar și o serie de obligații în sarcina firmelor și a instituțiilor de stat în privința angajării adulților cu handicap. Cu toate acestea, sub unu la sută dintre persoanele cu handicap s-au încadrat anul acesta. Directorii de firme sau șefii de instituții au preferat să cotizeze la bugetul statului decât să se încurce cu cei suferinzi. România este pe ultimul loc în UE la acest capitol.
Puțin știu că încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, reglementată expres de lege, este încurajată prin diverse facilități. Cu toate acestea, angajatorii nu se înghesuie să facă acest demers. Cei mai mulți patroni sau șefi de instituții de stat îi privesc pe acești oameni ca pe niște piedici, preferând să nu se încurce cu ei. Și asta deși mulți dintre cei cu diverse probleme de sănătate, moștenite sau dobândite în urma vreunui accident sau a vreunei boli, au calificări superioare. De cealaltă parte, persoanele cu handicap au prins acea teamă de a nu fi acceptate sau integrate în colectivul la care aspiră să adere. Prin urmare, singura alternativă rămâne indemnizația de handicap, o sumă mult prea mică și pentru un om normal, darmite pentru unul cu probleme de sănătate.
Legea obligă…
Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește clar că atât autoritățile și instituțiile publice, cât și persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a încadra persoane cu handicap într-un procent de cel puțin patru la sută din numărul total de salariați. Mai mult, legislația în vigoare acordă o serie întreagă de subvenții patronilor care sunt dispuși să treacă peste prejudecăți și să angajeze oameni din această categorie. Persoanele cu handicap care vor să încheie un contract individual de muncă au acces gratuit la evaluare și orientare profesională, indiferent de vârstă, tipul și gradul de handicap. Ele pot fi încadrate în muncă în conformitate cu pregătirea profesională și capacitatea de muncă. În prezent, în tot județul sunt peste 17.300 de persoane cu handicap, dintre care aproape 900 sunt persoane adulte. Foarte puțini dintre aceștia au dorit și au și reușit să obțină un serviciu la o firmă de stat sau privată ori la o instituție. Judecând după datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, în anul 2011, doar șase persoane cu dizabilități au fost încadrate la diferite firme din județ, dintre care patru femei în posturi de confecționer îmbrăcăminte, casier încasator și muncitor necalificat în confecții, precum și doi bărbați care au fost angajați ca manipulant și lăcătuș mecanic. Vârstele lor erau între 25 și 45 de ani. Anul trecut, numărul persoanelor cu handicap angajate a scăzut la doar patru – două femei angajate ca tricoter manual și muncitor necalificat, și doi bărbați, încadrați ca necalificați. Prima parte a acestui an le-a fost favorabilă doar celor cu mai multă carte, până la sfârșitul lunii martie un bărbat angajându-se ca referent și un altul ca administrator.
…Dar lasă și portițe
Legiuitorul le-a lăsat loc de întors angajatorilor care nu se conformează acestei cerințe, oferindu-le posibilitatea de a plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50 la sută din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Dacă nici această variantă nu le convine, administratorii de firme sau directorii de instituții pot să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat. Se pare că unii preferă una dintre aceste două soluții decât să angajeze persoane cu handicap. Astfel, conform datelor furnizate de Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, în primele patru luni ale anului, persoanele juridice din tot județul au virat la stat aproape 520.000 de lei (5.2 miliarde de lei vechi) pentru că nu au încadrat persoane cu handicap. Cele mai mari sume au fost încasate la acest capitol în luna aprilie – peste 184.000 de lei (1,8 miliarde de lei vechi).
…nedeschise de angajatori
Am luat la rând câteva instituții mai importante din județ pentru a vedea în ce măsură sunt respectate aceste reglementări. Bunăoară, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, în 2011 au fost angajate 12 persoane cu handicap, în vreme ce, în anul următor, numărul acestor angajați a scăzut la 11. În prezent, doar nouă persoane cu handicap mai sunt încadrate la DGASPC Bacău. „Numărul persoanelor cu handicap angajate este mai mic decât cel prevăzut de lege, dar au fost îndeplinite celelalte condiții prevăzute de lege. Au fost încheiate contracte cu unități protejate și au fost create obligații de plată la bugetul de stat”, a precizat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău.
La Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, care are peste 500 de angajați în tot județul, situația este și mai puțin favorabilă băcăuanilor cu handicap, doar nouă astfel de persoane reușind să-și găsească un loc prin instituție. Pentru diferența de persoane pe care Finanțele nu le-a angajat, instituția a achitat la bugetul de stat 4.815 lei (puțin peste 40 de milioane de lei vechi). De la Consiliul Județean Bacău răspunsul este și mai sărac în date, în condițiile în care ni se spune că „nu există angajate persoane cu handicap”. În plus, aflăm că „în anul 2012 nu s-au plătit sume la bugetul de stat, ci s-au aplicat prevederile art. 78, alin. (3) din Legea 448/2006” și…cam atât. „Cunosc persoane, însă foarte puține, doar 2-3, care lucrează la diferite instituții publice – spune Dorina Poinaru, președintele Societății Handicapaților Fizic (SHF) Bacău. Problema pleacă de la ceva la care nimeni nu s-a gândit în ultimii 20 de ani când s-a desființat ceva și nu s-a pus nimic în locul lui. Mă refer la acele școli pe care eu nu le-aș numi speciale, dar care existau înainte de 1989. Aici s-au pregătiți oameni care mai târziu au devenit directori, contabili șefi, cum a fost cea de la Niocolina, din Iași, sau cea de la Jucu, din județul Cluj, unde s-au pregătit foarte mulți meseriași – cizmari, croitori etc. Din păcate, legea le-a lăsat angajatorilor o portiță prin care pot plăti la stat o anumită taxă dacă nu angajează persoane cu handicap sau pot comanda de la unitățile protejate, cum avem noi, produse sau servicii.”
Subvenții și facilități
Angajatorii se tem tocmai de acele drepturi pe care trebuie să le asigure celor cu handicap. Astfel, persoanele cu handicap angajate în muncă au dreptul la o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puțin 45 de zile lucrătoare, dar și la un preaviz de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, pentru motive neimputabile acestuia. În plus, ele mai au dreptul la adaptarea rezonabilă a locului de muncă, de a lucra mai puțin de opt ore pe zi, dacă există recomandarea comisiei în acest sens, precum și de scutire la plata impozitului pe salariu. De cealaltă parte, și angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de o serie de drepturi cum ar fi deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate și achiziționării utilajelor și echipamentelor utilizate în procesul de producție de către persoana cu handicap, precum și deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, a cheltuielilor cu transportul materiilor prime și al produselor finite la și de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru munca la domiciliu. Patronii mai pot deconta din bugetul asigurărilor pentru șomaj cheltuielile specifice de pregătire, formare și orientare profesională și de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap. Mai mult, cei care angajează, pe durată nedeterminată, absolvenți din rândul persoanelor cu dizabilități primesc, timp de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o sumă lunară reprezentând 1-1,5 înmulțit cu Indicele Social de Referință (ISR) (500 de lei, în prezent). Angajatorii care nu au numărul de angajați care să-i oblige să încadreze persoane cu handicap, dar fac acest lucru, pe durată nedeterminată, și-i mențin minimum doi ani, primesc pentru fiecare persoană, timp de 12 luni, o sumă egală cu ISR.
Lasă un răspuns