Lista de expropriați pentru șoseaua de centură a municipiului Bacău cuprinde 1.564 de persoane fizice și juridice. Suprafața totală ce va fi expropriată este de 1.667.499 metri pătrați, pentru care se vor plăti 7.505.358,76 de lei. La expropriere vor intra și 32 de construcții, case, depozite, anexe.
Construcția șoselei de centură a municipiului Bacău a devenit certitudine în timpul anului trecut. Licitația pentru desemnarea constructorului este la faza de contestații, iar între timp Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) se ocupă de exproprieri. În luna august, Guvernul a publicat, în Monitorul Oficial al României numărul 547/29 august 2013 Hotărârea de Guvern (HG) nr. 620, lista cu persoanele care vor fi expropriate și sumele ce li se vor acorda.
Evaluarea terenurilor este însă o nebuloasă și pentru primari, deoarece totul a fost stabilit la București. “Nu s-a făcut nicio evaluare la noi, la fața locului – a declarat Petru Dochiei, primarul comunei Letea Veche. Nu știu cine a stabilit prețurile, cum s-a calculat”.
Nici primarul din Săucești nu știe mai multe. “Nouă ni s-au cerut doar date dacă avem terenuri libere pentru organizarea de șantier – a declarat primarul Valentin Manea. De măsurători, evaluări, s-au ocupat ei, noi nu am fost informați. Am primit apoi lista cu persoanele, suprafețele și sumele pe care să le afișăm la primărie să le vadă oamenii. Este păcat că sumele sunt mici, dar oamenii se pot judeca, important este să se facă lucrarea, fiindcă foarte necesară. Banii am înțeles că vor venit prin Hotărâre de Guvern”.
Nici Instituția Prefectului sau Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău nu au mai multe date. “Noi nu suntem implicați în această investiție” – a declarat subprefectul Dorian Pocovnicu. „Toată activitatea ce implică șoseaua de centură este de competența CNADNR – a declarat Liviu Miroșeanu, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău. Noi nu avem nicio atribuție, dar luni am vorbit cu unul dintre directorii Companiei și mi-a transmis că este în plin proces de expropriere. Din câte știu, a fost o firmă care a câștigat licitația națională și s-a ocupat de măsurători”.
Primarii cred că la baza calculului despăgubirilor au stat natura terenului, dacă este extra- sau intravilan, islaz, teren arabil sau lăsat pârloagă, construcțiile de pe el, apropierea de șosea sau de centrul localităților. Despăgubirile se vor acorda prin Hotărâre de Guvern, iar banii vor fi virați în conturile proprietarilor. Dacă aceștia vor fi nemulțumiți de sumele primite, se vor putea adresa instanței.
Exproprieri în șapte comune
Lista exproprierilor cuprinde 1.564 de persoane, atât fizice, cât și juridice. Exproprierile se fac în șapte comune: Nicolae Bălcescu, Letea Veche, Săucești, Hemeiuș, Itești, Sarata și Luizi Călugăra. Lista cuprinde imobilele proprietate privată situate pe coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, proprietarii sau deținătorii acestora, precum și sumele individuale aferente despăgubirile. „Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, sunt în cuantum total de 7,5 milioane de lei și sunt alocate de la bugetul de stat, – se arată în HG nr. 620/2013 – prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine de la CNADNR, care răspunde de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum și de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri”. Banii se virează de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele CNADNR la dispoziția proprietarilor de imobile.
Cea mai mare despăgubire sare de 1.000.000 de lei, cea mai mică de 1 leu
Pentru șoseaua de centură vor fi expropriați în total 1.667.499 metri pătrați. Lista include și 32 de construcții, care pot fi case, depozite, anexe. Suma totală alocată este de 7.505.358,76 de lei.
Cea mai mare despăgubire care se acordă este pentru un proprietar neidentificat din comuna Letea Veche. Acesta deține suprafața de teren de 36.663 metri pătrați, 17 construcții, pentru care s-a alocat suma de 1.402.215,77 de lei. Terenul este în intravilanul comunei. Pentru pozițiile în care se regăsește mențiunea „proprietar neidentificat”, astfel cum reiese din evidențele unităților administrativ-teritoriale, numele proprietarului/deținătorului va fi identificat ulterior, după punerea în posesie, în vederea completării documentațiilor necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de expropriere, în condițiile legii.
La polul opus se află un localnic din Hemeiuș, Eugen C., care pentru un metru pătrat de teren primește 1,18 lei.
Sunt însă și situații în care pentru 3.342 mp un proprietar primește peste 171.000 de lei.
Lista cu persoanele expropriate și sumele alocate poate fi studiată în Monitorul oficial.
Investiția în șoseaua de centură a municipiului Bacău este de 1.160.937.000 lei, din care construcțiile și montajul sunt de 676.847.000 lei. Finanțarea este programată pe doi ani și se realizează din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat.
Lungimea este de 30,7 kilometri. Lățimea platformă/carosabil va fi de 9/7 metri pe 3,9 km și 26/11,5 m pe 16,26 km. Lățimea acostamentului va fi de doi metri.
Investiția mai cuprinde șapte poduri clasa E, nouă pasaje clasa E, un nod rutier și șapte intersecții cu sens giratoriu.
mimi a zis
Exact asa s-a procedat si cu digul.Nimeni nu a fost intrebat si nimeni despagubit. Toti ridica din umeri.
viorel a zis
sa inceapa odata lucrarea la centura,nu se mai poate cu aglomeratia asta
expro a zis
„Primarii cred că la baza calculului despăgubirilor au stat natura terenului, dacă este extra- sau intravilan, islaz, teren arabil sau lăsat pârloagă, construcțiile de pe el, apropierea de șosea sau de centrul localităților”
Nu s-a tinut cont de nimic, s-a facut din elicopter, pe lista celor cu case sunt oameni care au case noi construite de 1-2 -3 ani iar in dreptul lor despagubirile confor mizeriei de HG sunt de 8000-1000 ron. Asta de ce nu scrieti?
bold a zis
Cum adica proprietar neidentificat? In ce tara traim? NU exista sa nu se stie proprietarul. Doar daca o fi vreun baiat destept, care nu trebuie cunoscut.
bogdanel a zis
mimisor draga….mai bine era balta ,sa zici mersi ca nu ai platit digul
cristi a zis
hotie pe fata
Marin a zis
In ce Monitor Oficial se gaseste lista terenurilor si a persoanelor expropiate identificate si mai ales cele neidentificate?
Multumesc celui care imi da un raspuns.