Peste 100 de blocuri din municipiul Bacău sunt încadrate cu diferite grade de risc seismic, iar cele mai multe dintre ele de află în centrul orașului. De-a lungul timpului, administrațiile au promis că vor consolida aceste blocuri, însă, până acum, situația a rămas neschimbată.
În toamna anului 2022, mai mulți președinți de asociații de proprietari s-au plâns că Primăria Bacău a renunțat la consolidarea seismică și reabilitarea termică a unor blocuri, cu finanțare prin PNRR, deoarce „e greu de muncit pe proiectele astea”. Era vorba despre reabilitarea și consolidarea a 48 de blocuri, care au întrunit toate condițiile pentru a intra în programul local multianual de reabilitare.
CITEȘTE MAI MULT DESPRE SUBIECT: Primăria Bacău, acuzată că a renunțat la reabilitarea blocurilor prin PNRR. Președinte de asociație: „Proiectul e mort în fașă!”
În 2020, primăria Bacău a returnat banii pentru consolidarea a 5 blocuri cu Risc Seismic I
Cinci blocuri încadrate la Risc Seismic I, respectiv blocurile 4, 7, 9, 10 și 12 de pe strada Mărășești, din centrul orașului, au rămas neconsolidate, deși Guvernul alocase fonduri în acest scop. Municipalitatea, însă, a returnat banii respectivi, pentru că nu a reușit să obțină acordul tuturor proprietarilor pentru a demara lucrările.
Primarul explica în hârtia trimisă către minister că nu a avut cum să cheltuiască banii, deoarece nu a reușit să obțină autorizațiile de construcție. Pentru acestea, era nevoie ca toți proprietarii apartamentelor să își dea acordul pentru reabilitare. Conform aceleași hârtii, Primăria arată că s-au obținut declarațiile autentificate de la proprietari, în procent de 60-70 la sută, fiind nevoie de un procent de 100%. Astfel, edilul Bacăului a solicitat disponibilizarea sumei alocate de Guvern pentru anul 2020.
Primăria dă vina pe legislație
Contactat de Ziarul de Bacău, Ciprian Piștea, administratorul public al municipiului recunoaște că situația bate pasul pe loc. Acesta susține că reabilitarea celor 5 blocuri, demarată acum 7 ani, nu poate avansa din cauza situației juridice. „Atât timp cât legislația nu va fi modificată, nici nu sunt șanse prea mari ca proiectele să fie implementate. Este aproape imposibil să iei acordul tuturor proprietarilor din bloc. Te lovești de tot felul de probleme”, a declarat Ciprian Piștea.
Veteranul a zis
Pai de ce sa reabilitam niste blocuri vechi in care locuiesc bosorogi cu un picior in groapa? Noi avem o misiune nobila. Trebuie sa finalizam trenul urban(???!!!), parcarile plutitoare, pistele de biciclete(fie vorba intre noi, numai piste nu sunt aiurelile ce le fac astia), parcarile supratetrane cu opt etaje, panselutele si ghivecele stradale si mai ales studiile de fezabilitate care ne plac noua cel mai mult.
Sabin a zis
Corect, pensionarii nu mai sunt productivi pentru societate și sunt doar consumatori acum, de sa mai avem grija de băncii și mamele noastre acum
Tot Inainte! a zis
De ce sa reabiliteze primaria o propietate privata? Este legal?
expertinorice a zis
de ce trebuie primaria sa se ocupe de consolidarea unor proprietati private ? sa puna proprietarii blocului mana de la mana si sa isi consolideze blocul. nu isi permit ? sunt solutii. in caz contrar isi asuma ca le va cade tavanu in cap la prima flatulenta mai serioasa a doamnei scoarta. ei nu au fost in stare sa dea niste semnaturi ca sunt de acord sa li se consolideze cotetul cu bani din pnrr. ei stiu doar sa se planga ca nu li s-a facut… romani! de aia era bun nea nicu pentru ei… facea nea nicu fara sa ii mai intrebe si pe ei ce si cum sa faca. sa munceasca , sa gandeasca , sa se intereseze? lasati tovarasi , ca ne da partidu… ura , ura ,ura!!!
Veteranul a zis
S-a consolidat ceva cu pnrr până în prezent?
BOGDAN a zis
Cand faceti comentarii la aceasta problema grava analizati legislatia in vigoare respectiv OG 20/1994 actualizata si mai recent Legea 212/2022 cu metodologia de aplicare si veti vedea ca statul ajuta in anumite conditii consolidarea blocurilor cu probleme. Lista prezentata este realizata in 1995 – 1996 dupa normele tehnice din 1992 si este depasita din punct de vedere tehnic. Dupa 1990 s-au realizat interventii de tot felul in apartamente atat la cele vechi cat si la cele noi fara nici un aviz tehnic punand astefel in pericol rezistenta si stabilitatea constructiilor. Avem doua obtiuni si anume sa facem ceva sau sa asteptam seismul cel mare si atunci vom vedea. Aceeasi probleme sunt si la celelalte constructii: scoli, gradinite, crese, spitale, dispensare si la multe alte cladiri administrative printre care intra Primaria si Prefectura.
Tot Inainte! a zis
OK, Bogdan
Daca ai face o lista de prioritati ce ai pune pe primul loc?
Gradinitele sau blocurile private? Stim cu totii ca nu sunt bani nici pentru primele. Va las pe voi sa-mi spuneti care este scopul acestui articol.
BOGDAN a zis
Scopul este sa se faca ceva. Toate constructiile sunt importante respectiv cladirile administrative, constructiile de locuit, etc. Articolul arata situatia reala la care s-a ajuns dupa peste 30 ani. Multi au inteles ca democratia inseamana sa faci ce vrei nu sa respecti legea. Dar va veni timpul in care vom da socoteala pentru aceasta atitudine. Daca va fi un seism ca cel din 1977 va fi mai rau ca atunci. Din acest motiv trebuie facut ceva nu sa ne lamentam.
expertinorice a zis
@ bogdan …. in lege zice ca statul te ajuta, dar nu te spala la dos. proprietarii au niste obligatii pe care trebuie sa le respecte inainte ca statul sa sara cu ajutorul. aici e in discutie faptul ca proprietarii locuintelor nici macar nu catadicsesc sa semneze o hartie ca sunt de acord cu consolidarea…ce sa mai discutam de expertize tehnice, proiecte de consolidare, cereri de finantare. romanul vrea sa vina statul sa ii bata la usa si sa ii spuna ca peste noapte, fara a fi deranjat vreun locatar cu vreo bormasina ceva, a reusit sa ii consolideze cotetul si de acum poate sa bage rachiu fara stres ca mai vine cutremurul. probabil vor muri cateva mii de indiferenti dintrastia dar pe urma sa vezi catamai domeniul imobliar se creeaza. pai dezvoltatorii ar da cate un 7,8 de asta lejer in fiecare dimineata la cafea :))
BOGDAN a zis
Unde in lumea asta statul plateste tot. Ordonanta 20/1994 ajuta dar si locatarii trebuie sa fie de acord. De exmplu la cei cu salarii sau pensii mici nu platesc nimic, nici expertize, nici proiect nici executie dar trebuie sa ramana proprietari cel putin 20-25 ani. Daca vand apartamentul dintr-un bloc consolidat la cine nu indeplineste aceste conditii, proprietarul nou trebuie sa plateasca in cota indiviza lucrarile in anii care au mai ramas. Eu spun ca nu putem ramane indiferenti la aceasta problema si asa o tratam in usor. Legea 212/2022 prin modificarile facute proprietarul nu plateste nimc. Nu s-au inventat inca sprayuri pentru consolidare. Va fi un deranj dar si cand faci curatenie intr-un apartament este deranj.
Proprietar a zis
„nu catadicsesc sa semneze o hartie ca sunt de acord cu consolidarea” – chiar crezi ca a intrebat cineva daca suntem sau nu de acord? iti spun eu, nu a intrebat nimeni.
expertinorice a zis
avea nentu Creanga o vorba : ” Dar muieti-s posmagii? ” . ti se aplica la milimetru. Q.E.D.
Lili a zis
Păi numai primăria de e vină?. Proprietari sunt locatarii apartamentelor , la parterul blocurilor unde sunt spații sunt unele instituții proprietari sau persoane fizice, ei nu sunt vinovații?.La parterul blocului de pe Mărăsești nr.12 unde la parter pe colț se află Galeriile Alfa, proprietar este consiliul județean. Acel bloc trebuia de mult reabilitat , această galerie numai probleme a creat locatarilor de a lungul timpului. Deci nu numai primăria e vinovată, mai sunt și alte instituții.
BOGDAN a zis
Cine spune ca numai Primaria este vinovata. Sunt vinovati toti care detin aceste spatii si nu au facut nimic.
Lili a zis
Din articol reiesă că numai primăria ar fi vinovată, a blocat toate fondurile. Din păcate toti cei care sunt la conducerea instituțiilor de stat nu își fac treaba cum trebuie. Nu contează din ce partid fac parte , au fost aleși să colaborez pentru bunăstarea comunității, din păcate la noi nu se întâmplă așa ceva. ei stiu numai să se certe , să se acuze. Bine că nu se ceartă la măririle de salar.
Veteranul a zis
Mai bombalailor, voi sunteți în măsură să vă consolidați locuințele? Aveți habar ce înseamnă asta sau vorbiți că vă aflați în treabă?
Bogdan a zis
Dar tu știi ce înseamnă consolidarea mai savantule?
Veteranul a zis
stiu mai berbecule, bineinteles ca stiu. Asta mi-e meseria, popandaule !
Costel a zis
1 . Nu iese nimic la buzunaru’ băieților DESTEPTI , din reabilitări termice / consolidări + e poveste cu răspundere , nu prea se bagă nimeni , că – i belea ; VOTURILE LE IAU ORICUM
2 . A spus mai de mult ” onorabila instituție a Primăriei CETĂȚENILOR Municipiului Bacăcu , că închid activitățile comerciale din spatiile de la parterul clădirilor expuse seismic , deoarece e periculos pentru CETĂȚENI , au făcut ceva ? Da , probabil s – au înțele cu comerciantii ; bara bara cu băieții deștepti
Cam asta fac aleșii noștrii !
Că de proiectat ceva bun , se ocupă GENIUL FEMININ din conducerea serviciului .. 00000 barat !
Brățara din vacanța de la Vatra Dornei a zis
Acum dacă vine cutremurul poate cade clădirea primăriei care conform expertizei are un grad de risc seismic ridicat.Ar fi păcat mare pentru că s-ar pierde somitățile trecute și prezente.Marile valori,doctori ingineri…
Legionarul a zis
Promit sa ajut la scoaterea morților din ruinele blocurilor din centrul Bacăului…