Cel mai important client al parcului, Vimercati East Europe, a adus aici 3,6 milioane de euro.
Petru DONE
Parcul industrial HIT Park Hemeiuș a acumulat investiții ale clienților săi de peste 11 milioane de euro. Valoarea acestora a depășit cu aproape jumătate valoarea investiției inițiale în Parc, care a fost de 7,3 milioane de euro, din care cinci milioane au venit de la Uniunea Europeană, HIT Park fiind un proiect finanțat prin Programul Phare, și două milioane de la Ministerul Dezvoltării, iar diferența de la Consiliul Județean, proprietarul de drept al Parcului. Din cele 11 milioane de euro investiții ale clienților – ne-a informat Adrian Iordache, directorul general al HIT Park -, mai mult de trei milioane sunt investiții care reprezintă construcții noi, dar pe terenuri concesionate de Consiliul Local Hemeiuș, pentru că Parcul este domeniu public, terenul fiind al comunei, iar clădirile ale Consiliului Județean. La aceste investiții se adaugă cele în echipamente și linii de producție de peste opt milioane de euro.
La HIT Park lucrează 460 de oameni, angajați de clienții parcului. Conform estimărilor clienților, în 2014 s-ar putea ajunge la circa 650 – 670, mai mulți decât se estima în faza de proiect. „Sunt zece firme aici – a spus Adrian Iordache -, două care fac producție industrială de înaltă tehnologie, alte șapte firme lucrează în domeniul softului pentru piețele externe și o firmă furnizează servicii. Mult timp s-a spus că la HIT Parc lucrurile stau pe loc. Dar, în 2010 cifra de afaceri cumulată a firmelor din Parc a fost de 6,5 milioane de euro. În 2011 s-a ajuns la 8,9 milioane, iar în 2012 s-au depășit 15 milioane de euro. Numai din activități desfășurate în Parc. Conform estimărilor de la clienții noștri, în 2013 s-ar putea ajunge la minim 18 milioane de euro.”
Conform acestor realizări, în anul 2012 s-au plătit, la bugetul statului, taxe și impozite de aproape un milion de euro, fără TVA, iar în 2013 s-ar putea ajunge la peste 1,5 milioane.
Din anul 2011, societatea de administrare a Parcului a înregistrat pentru prima oară profit contabil operațional. „Operațional – a mai spus Adrian Iordache -, suntem pe profit din anul 2008, dar avem o problemă tehnică pe care sperăm să o rezolvăm în scurt timp: nu avem licența de distribuție a energieie electrice, pe care o primin în Parc, către clienții noștri. Licența se acordă de la ANRE. Astfel, avem încă pierderi tehnologice foarte mari, dar cadrul legal încă nu ne permite să le eliminăm și să le recuperăm. Aceste pierderi ne-au ținut, din punct de vedere contabil, mult timp sub linia de plutire. Cu toate acestea, în 2011 am trecut pe plus. S-a întâmplat și în 2012 și sperăm să fie la fel și în acest an.”
Lasă un răspuns